Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 9. 2017,
11.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Kristaps Porzingis Latvija Slovenija

Torek, 12. 9. 2017, 11.30

6 let, 7 mesecev

Kristpas Porzingis

Slovenija ima 221 centimetrov razlogov za skrb

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Kristaps Porzingis | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ko so v slovenskem taboru izvedeli, kdo jim bo v četrtfinalu evropskega prvenstva stal nasproti, so nemudoma začeli razmišljati, kako se zoperstaviti prvemu zvezdniku Latvije Kristapsu Porzingisu – vzhajajoči zvezdi lige NBA. Ta je slovenski reprezentanci, zlasti Goranu Dragiću in Luki Dončiću, namenil lepe besede.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto: Prvi mož latvijske košarkarske reprezentance je kar 221 centimetrov visok Kristaps Porzingis. Pri 15 letih se je preselil v Španijo in se tam razvijal, preden je odskočil onkraj Atlantika, kjer pa ga navijači niso sprejeli z odprtimi rokami.

Klubski možje pri New York Knicks so verjeli vanj, navijači sprva še ne. Ko so na naboru lige NBA čakali, koga bodo "kratkohlačniki" izbrali, in ko so zaslišali ime latvijskega košarkarja, so na plan udarila vsa negativna čustva. Jeza, sovraštvo in jok pa so se kmalu spremenili v veselje, zadovoljstvo in srečo.

Dva brata mu stojita ob strani, tretjega ni poznal, saj je pred njegovim rojstvom umrl

Kristaps je bil na naboru tarča napadov navijačev New York Knicks, ki pa so ga kmalu vzljubili, ko je stopil na parket in pokazal, kakšen talent ima. | Foto: Getty Images Kristaps je bil na naboru tarča napadov navijačev New York Knicks, ki pa so ga kmalu vzljubili, ko je stopil na parket in pokazal, kakšen talent ima. Foto: Getty Images Porzingis je že v krstni sezoni v povprečju dosegal 14,3 točke in 7,3 skoka na tekmo, v pretekli pa je strelski učinek povečal že na 18,1 točke na tekmo.

Sicer pa ima Kristaps dva starejša brata, Janisa in Martinsa, ki sta nenehno ob njem. Oba sta občutno starejša od njega in sta bila prav tako košarkarsko aktivna. S košarkarsko žogo so bili povezani tudi starši.

Če se ne bi zgodila tragična nesreča, bi imel Kristaps še enega brata. Štiri leta pred njegovim rojstvom je namreč pri vsega 14 mesecih umrl tretji sin Toms.

Prav zaradi neljubega dogodka je imel, kot pravijo v družini, Kristaps še toliko več pozornosti.

Z 221 centimetri velika nevarnost v napadu in zid v obrambi

Latvija je v osmini finala s 100:68 premagala Črno goro. | Foto: Vid Ponikvar Latvija je v osmini finala s 100:68 premagala Črno goro. Foto: Vid Ponikvar Ker so bili vsi v družini višje rasti in ker sta se brata ukvarjala s košarko, je bila košarkarska žoga tudi njemu položena v zibelko. Brat Janis, ki je igral po evropskih klubih, je veliko časa preživel z njim in dodatno treniral. Kristaps je bil pravi družinski projekt.

Iz leta v leto je rastel in se zaustavil pri 221 centimetrih. A je kljub višini zelo atletski, kar mu daje dodatno širino v napadu, v obrambi pa je z dolgima rokama dober pri blokiranju prodirajočih branilcev.

Tudi po njegovi zaslugi je Latvija v osmini finala s 100:68 povozila Črno goro: "Mislim, da smo od začetka igrali svojo igro. Morda smo imeli nekaj težav na začetku dvoboja z njihovimi visokimi igralci pod obročem. Igrali smo svojo igro, igrali hitro in metali z razdalje. Vsakič, ko smo dobili skok, smo takoj tekli. Tak je bil načrt. Kot ste videli, smo tako igrali vso tekmo in dvoboj se je razpletel v našo korist."

Opozoril na Dragića in Dončića

Opozoril je na branilski par Dončić-Dragić. | Foto: Sportida Opozoril je na branilski par Dončić-Dragić. Foto: Sportida In prav ta Latvijec bo danes največja nevarnost za slovenske košarkarje, proti katerim se bo za polfinalno vstopnico pomeril ob 20.30. V obrambi ga bodo slovenski košarkarji težko pokrivali. Po konstituciji mu je še najbolj podoben naturalizirani Anthony Randolph. Na EuroBasketu je prvi mož Latvije. V povprečju dosega po 21,8 točke v 26,4 minute na tekmo.

Sloveniji je namenil lepe besede: "Slovenija je odlična ekipa. V Dragiću in Dončiću ima izvrsten branilski par, ki narekuje visok ritem. Dragić je eden od najboljših igralcev v tranziciji, kar jih poznam. Proti njima bomo morali biti odgovorni, se vračati v obrambo in varovati obroč. Na splošno so dobra in nadarjena ekipa, zato so tudi osvojili prvo mesto v predtekmovalni skupini. Zagotovo nas čaka zelo zahtevna naloga."

 
Ne spreglejte