Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
31. 8. 2016,
15.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

EuroBasket 2017 kvalifikacije evropsko prvenstvo Slovenija

Sreda, 31. 8. 2016, 15.28

6 let, 6 mesecev

Napoved pred kvalifikacijami košarkarske reprezentance za EuroBasket 2017

Skok med najboljše s prvega mesta

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Po evropskem prvenstvu 2005 je spet napočil čas, da se slovenski košarkarji odpravijo na kvalifikacijsko pot za EuroBasket. Cilj mora biti prvo mesto, le tako bodo postavili trdno ogrodje za prihodnje leto.

Goran Dragić bo razumljivo gonilna sila naše izbrane vrste. | Foto: Grega Valančič/Sportida Goran Dragić bo razumljivo gonilna sila naše izbrane vrste. Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenskim košarkarjem v preteklosti kvalifikacije niso povzročale preveč skrbi, saj so se vsakič uvrstili na evropsko prvenstvo. Vselej so bili prvi ali drugi, zato tudi od zdajšnje generacije, ki ji bodo nasproti stali Bolgarija, Kosovo in Ukrajina, kaj drugega ni pričakovati.

Idealen scenarij bi bila suverena uvrstitev na EuroBasket, saj bi bila ta iz psihološkega vidika dobra osnova za prihodnja leta. Če nisi pred zgoraj omenjenimi nasprotniki, potem težje pričakuješ vrhunske uvrstitve na največjem evropskem tekmovanju.

Tudi drugo mesto še pelje na evropsko prvenstvo, a bi morali biti izbranci Igorja Kokoškova ob tej predpostavki med štirimi najboljšimi drugouvrščenimi reprezentancami izmed sedmih kvalifikacijskih skupin.

Prav vsi slovenski košarkarji so prvič v položaju, da si morajo nastop na večjem tekmovanju še prislužiti. Slovenija je bila v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo nazadnje daljnega leta 2005.

Homogenost in pomoč v obrambi

Igor Kokoškov s kvalifikacijami že ima izkušnje, saj je v preteklosti poveljeval gruzijski reprezentanci. | Foto: Grega Valančič/Sportida Igor Kokoškov s kvalifikacijami že ima izkušnje, saj je v preteklosti poveljeval gruzijski reprezentanci. Foto: Grega Valančič/Sportida Jasno je, da bo osrednja oseba naše reprezentance prvi zvezdnik Goran Dragić, a bo morala ekipa delovati složno, zlasti v obrambi, kjer se lahko prikradejo težave pri skoku. Slovenija namreč nima osrednjega klasičnega krilnega centra. Kokoškov, ki že ima izkušnje iz kvalifikacij, saj je v preteklosti poveljeval reprezentanci Gruzije, je moral eksperimentirati in na to igralno mesto je postavil 202 centimetra visokega Eda Murića.

Zato naša izbrana vrsta večkrat igra s štirimi nižjimi košarkarji, kar pomeni, da skuša razviti hitrejši ritem igre in upa, da bi mu tekmec podlegel.

Srbski strokovnjak je že določil začetno peterko, saj so na zadnjih tekmah vselej kot prvi na parket prikorakali Goran Dragić, Klemen Prepelič, Zoran Dragić, Edo Murić in Gašper Vidmar, ter s tem nekako vzpostavil hierarhijo.

V napadu slovenski košarkarji ne bi smeli imeti težav, saj imajo v svojih vrstah dovolj kakovostnih košarkarjev, ki so sposobni primakniti svoj delež. Ključna bo obramba in to, da bodo igrali kot ekipa. Le tako se bodo na EuroBasket med najboljše lahko podali kot prvouvrščeni v kvalifikacijski skupini E, kar je tudi njihov cilj.

Ne spreglejte