Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 7. 2017,
20.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Anthony Randolph Igor Kokoškov

Sreda, 19. 7. 2017, 20.29

6 let, 6 mesecev

Igor Kokoškov in operacija EuroBasket 2017

Selektor je dočakal ameriško okrepitev #foto #video

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Anthony Randolph | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na prvem reprezentančnem treningu v pripravah na EuroBasket 2017 se je slovenski izbrani vrsti, ki jo vodi Igor Kokoškov, pridružil tudi Američan Anthony Randolph.

"Gradili bomo. Identiteta ekipe je znana. Slovenija je vedno igrala agresivno in z dobro obrambo. Naša naloga je, da letos nadgradimo tisto, kar je bilo storjeno lani in v preteklih akcijah," ob začetku priprav na EuroBasket 2017 poudarja reprezentančni selektor Igor Kokoškov, ki ima, vsaj na papirju, najbolj dosledno in tudi kakovostno zapolnjene igralske položaje z ustreznimi menjavami.

V tem kontekstu izstopa ameriška okrepitev na položaju krilnega centra. Gre za Realovega zvezdnika Anthonyja Randolpha, ki se je, skladno z napovedmi, udeležil večernega treninga v Zrečah, kjer bo Slovenija prebila prvi del pripravljalnega kampa za EuroBasket 2017.

Slovenci bodo prvi del priprav opravili v Zrečah. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenci bodo prvi del priprav opravili v Zrečah. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Dragić ostaja kapetan. Boljšega ni!"

Selektor v reprezentančnem taboru pogreša le še dva košarkarja. Žan Mark Šiško se bo ekipi pridružil po koncu evropskega prvenstva za mlade v Grčiji, Goran Dragić pa prvega avgusta. "Z Gogijem sva bila v stiku. Prav veliko ga sicer nisem hotel motiti, saj je z družino na oddihu. A to je delovni dopust. Stalno dela in je dobro pripravljen," pravi Kokoškov, ki je ob tem potrdil, da edini reprezentant iz lige NBA ostaja kapetan izbrane vrste. "Boljšega nimamo," je pristavil.

Fotogalerija prvega treninga skozi objektiv Žige Zupana:
Fotogalerija
1 / 35

Restavracija brez jedilnika

Igor Kokoškov | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Odprli smo novo restavracijo. Zdaj se moramo odločiti, ali bomo stregli suši, jedi z žara … Toliko o tem, kako bomo igrali. Sicer pa je v košarki vedno tako, da zmagovalec narekuje trend. Kaj to pomeni? Da moramo zmagovati. Če pa izgubiš tekmo, moraš slediti zmagovalcu," pripoveduje srbski trener z vcepljeno ameriško košarkarsko miselnostjo.

"Potrebovali bomo tudi želeni preskok. Tisti 'klik', po katerem bo igra stekla," pravi Kokoškov, ki je na priprave povabil dvajset košarkarjev. Medtem ko se je Tomaž Bolčina odločil za prosto poletje, je zadnji možnost preboja na EuroBasket dobil Erazem Lorbek.

"Če ne bi verjel, da lahko igra, ga ne bi uvrstil na seznam. Bil je eden najboljših košarkarjev v Evropi. Zdaj je pomembno, da postane del moštva in dela brez pritiska, Upam, da nam bo pomagal, obenem pa verjamem, da lahko reprezentanca pomaga njemu," pravi Kokoškov.

Omić ostaja tujec

Ob robu reprezentančnega zbora je generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović priznal, da je s sodelavci v diplomatski bitki skušal v reprezentanco vključiti tudi Alena Omića. Ta je bil namreč košarkarsko vzgojen v Sloveniji, zato sta pri Mednarodni košarkarski zvezi Rašo in druščina skušala doseči izbris zvezdice, ki označuje naturalizirane igralce. Poskus ni obrodil sadov. Bošnjak s slovenskim potnim listom ostaja naturaliziran košarkar ter kot takšen izenačen z Mirzo Begićem in po novem tudi Randophom. Priložnost bo tokrat dobil zadnji.

"Luka naj bo Luka!"

Prav posebne pozornosti je bil ob prvem reprezentančnem srečanju deležen Luka Dončić. "Pomembno je, da začuti ekipo in se zave, da je to njegova ekipa. Po drugi strani ga mora ekipa sprejeti. Luka naj bo Luka. Naj igra in naj bo boljši. V njegovem primeru zaradi mladosti težko govorimo o dometu. V njegovih nogah je še veliko košarke. Njegov cilj mora biti zgolj napredek," o uradno najbolj nadarjenem košarkarju evrolige in novincu v reprezentanci pripoveduje Kokoškov.

Slovenija 2017 (kandidati za EuroBasket)
Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Gregor Hrovat, Jan Kosi, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Matic Rebec, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, Anthony Randolph, Erazem Lorbek in kapetan Goran Dragić.

 

S kom na EP?

Slovenci bodo na evropskem prvenstvu (31. 8.–17. 9.) sprva nastopali v skupini A na Finskem. V Helsinkih se bodo pomerili s Poljsko, Finsko, Grčijo, Islandijo in Francijo. V drugi del, ki bo potekal v Istanbulu v Turčiji, vodi uvrstitev na eno od prvih štirih mest v skupinskem delu. 9. in 10. septembra bodo na sporedu tekme osmine finala, slovenska skupina A pa se bo "križala" s skupino B, v kateri so reprezentance Nemčije, Ukrajine, Litve, Izraela, Italije in Gruzije.
Ne spreglejte