Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
9. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

1

Natisni članek

Klemen Prepelič

Sreda, 9. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Selektor jasen: Če Prle ni glasen, je ekipa tiha

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

1

Klemen Prepelič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Naša izbrana vrsta se pospešeno pripravlja na evropsko košarkarsko prvenstvo, ki ga bo začela na Finskem in ob pričakovanem napredovanju nadaljevala še v Istanbulu. Pomembno vlogo v njej ima tudi letos Klemen Prepelič. Selektor Igor Kokoškov je povedal, zakaj mora biti Prle glasen, Prepelič pa se je dotaknil doprinosa Luke Dončića in Anthonyja Randolpha: skupaj s kapetanom Goranom Dragićem sestavljajo "sveto trojico".

Za Klemnom Prepeličem je odlična sezona v francoskem Limogesu, kariero pa bo prav tako nadaljeval na francoskih tleh, saj je postal član Levalloisa, ki bo igral v Eurocupu.

A ima zdaj Prepelič misli usmerjene v reprezentanco. Prvo pripravljalno tekmo proti univerzitetni ekipi Rusije je izpustil, zato pa je že igral proti Madžarski in Češki ter pokazal, da bo imel pomembno vlogo v slovenski izbrani vrsti na EuroBasketu.

Zlasti se je izkazal proti Čehom, ko je pri rezultatu 74:74 dosegel ključnih pet točk in Slovenijo odlepil za končno zmago z 88:80.

"Enako sem se veselil te reprezentančne akcije kakor lanske, pa čeprav smo igrali le kvalifikacije. Vedno sem raje v domači državi, kot na primer v Parizu, treniram s tujimi igralci, ki so konec koncev tvoja družina vse leto. V reprezentanci se poznamo. Ekipa bo z manjšimi spremembami deset let enaka. Lažje je potem priti v klub pripravljen. Radi imamo košarko. In če je družba super, je še toliko lažje," razlaga, v kakšno veselje mu je biti del reprezentančnega poletja.

Prle bo vedno pomagal na pravi način

"Mogoče sva z Edom Murićem tista, ki največ govoriva. Vedno mora biti nekdo tak, da vleče ta voz. Kot je rekel Igor (selektor, op. a.), če ni glasnega Prleta, je tudi ekipa tiha." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Mogoče sva z Edom Murićem tista, ki največ govoriva. Vedno mora biti nekdo tak, da vleče ta voz. Kot je rekel Igor (selektor, op. a.), če ni glasnega Prleta, je tudi ekipa tiha." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida S fanti se veliko družijo, o tem, kaj počno, pa je bil skrivnosten: "Ne morem povedati, kaj delamo, vendar smo velika ekipa. Tudi Saša Zagorac in Gašper Vidmar sta nenehno z nami, čeprav sta starejša. Med Dončićem in Zagorcem je 15 let razlike. Ozračje je izjemno. Žal mi je, da ni Zokija (Zoran Dragić, op. a.), ki k dvigu ekipnega duha dodatno pripomore. A moramo delati naprej tudi brez tistih, ki jih ni."

Zato pa je prav Prepelič tisti, ki skrbi, da je vzdušje vselej prešerno. Selektor Igor Kokoškov je opozoril prav na njegovo igrivost: "Mogoče sva z Edom Murićem tista, ki največ govoriva. Vedno mora biti kdo tak, ki vleče ta voz. Kot je rekel Igor (selektor, op. a.), če ni glasnega Prleta, je tudi ekipa tiha. Prle bo vedno pripomogel na način, kakršen bo potreben."

"Luka ni samo med najbolj nadarjenimi, ampak že med najboljšimi košarkarji v Evropi"

"Zdaj imamo tri velike igralce v ekipi, ki lahko odločijo tekmo. Kot je Gogi (Goran Dragić, op. a.) sam rekel, je lažje," | Foto: Grega Valančič/Sportida "Zdaj imamo tri velike igralce v ekipi, ki lahko odločijo tekmo. Kot je Gogi (Goran Dragić, op. a.) sam rekel, je lažje," Foto: Grega Valančič/Sportida Z mislimi že nekoliko pogleduje proti evropskemu prvenstvu in Finski, kjer bo Slovenija odigrala uvodni del – nasproti bodo stale reprezentance Finske, Grčija, Francije, Islandije in Poljske. Tudi on se veseli, da je Slovenija v Realovem dvojcu Luka Dončić-Anthony Randolph pridobila ogromno širine in bo lahko v ključnih trenutkih kdaj razbremenil kapetana Gorana Dragića, na katerem je v preteklosti slonelo praktično vse.

"Luka je na vseh tekmah pokazal, da je ne samo najbolj nadarjen evropski košarkar, ampak tudi eden od najboljših evropskih igralcev v Evropi na sploh. Trenira s polno paro. Iz dneva v dan to dokazuje. Randolph zna kreirati in lahko ogromno doprinese ekipi. Zdaj imamo tri velike igralce, ki lahko odločijo tekmo. Kot je Gogi (Goran Dragić, op. a.) sam rekel, je lažje," je o tej temi povedal Prepelič.

"Naša naloga je, da Američana hitro vpeljemo nazaj v sistem"

"Zagotovo se bo poznalo, da ga ni. Naša naloga je, da ga hitro vpeljemo nazaj v sistem. Zato pa preživlja v teh trenutkih najlepše dneve življenja in lahko mu le čestitamo." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Zagotovo se bo poznalo, da ga ni. Naša naloga je, da ga hitro vpeljemo nazaj v sistem. Zato pa preživlja v teh trenutkih najlepše dneve življenja in lahko mu le čestitamo." Foto: Urban Urbanc/Sportida Američan Randolph se bo ekipi priključil spet čez tri dni, potem ko se je v ZDA poročil. O tem, koliko bo odsotnost vplivala na uigravanje sistema, Prepelič dodaja: "Anthony je del medijske 'napihnjene trojice'. Zagotovo je on ena od naših prvih možnosti v napadu in obrambi. Tudi Edo je pokazal, da lahko igra na tej ravni s težjimi četvorkami. Zagotovo se pozna, da ga ni. Naša naloga je, da ga hitro vpeljemo nazaj v sistem. Zato pa preživlja v teh trenutkih najlepše dneve življenja in lahko mu le čestitamo," je še povedal Prepelič.

Slovenska reprezentanca bo naslednja obračuna v sklopu priprav na EuroBasket odigrala ta konec tedna v Opatiji na Hrvaškem. V soboto ji bo nasproti stala gostiteljica turnirja, v nedeljo pa še Ukrajina.

Ne spreglejte