Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
4.00

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Grčija Slovenska košarkarska reprezentanca Aleksander Sekulić

Četrtek, 3. 8. 2023, 4.00

9 mesecev

Aleksander Sekulić po porazu z Grčijo (91:98)

Slovenski selektor tik pred odhodom v Atene prečrtal še eno ime

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62
slovenska košarkarska reprezentanca Aleksander Sekulić | Aleksander Sekulić je opozoril na težave v obrambi. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Aleksander Sekulić je opozoril na težave v obrambi.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenski košarkarji so v sredo zvečer po napeti končnici na razprodani pripravljalni tekmi v Stožicah na koncu z 91:98 klonili proti Grčiji. "Nikakor ne moremo pričakovati, da bodo igralci v tem trenutku v najboljši formi. Če kdo tako misli, potem ima povsem napačna pričakovanja," je po tekmi dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

prijateljska tekma Slovenija Grčija Luka Dončić
Sportal V Stožicah spektakel z napako, kapetan Dončić do trojnega dvojčka

"Zahvalili smo se Saši Cianiju, tako da v Atene potujemo s 14 košarkarji," je po tekmi z Grčijo razodel Aleksander Sekulić, ki je skupaj s preostalim strokovnim štabom in reprezentanco le uro po koncu obračuna v Stožicah že poletel proti Atenam, kjer se bodo Slovenci v petek še v drugo pomerili z grško izbrano vrsto. Ta je Slovencem prizadejala prvi poraz v pripravah na svetovno prvenstvo, tako ena kot druga reprezentanca pa še nista razodeli in prikazali vseh svojih orožij.

"Glede na to, da skupaj še nismo dolgo časa in da smo igrali proti ekipi s trdo obrambo, lahko rečemo, da imamo talent za napad, da znamo dosegati veliko košev, a gotovo je še ogromno stvari, ki jih moramo izboljšati v obrambi. Roko na srce so tudi Grki zadeli res veliko število metov iz razdalje, predvsem Papanikolau, a ne glede na vse bi se morali mi na to bolje odzvati in to zaustaviti. V tem pa ne vidim nobene katastrofe, temveč le to, da se nismo odzvali na pravi način," je po tekmi dejal selektor Sekulić, ki se je obregnil predvsem ob 98 prejetih točk.

V Stožicah se je odvil pravi košarkarski praznik. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V Stožicah se je odvil pravi košarkarski praznik. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V drugem polčasu so gostje v razprodanih Stožicah dosegli kar 55 točk, na koncu so se ustavili pri trinajstih trojkah, prvi strelec Grčije Kostas Papanikolaou (19 točk) je bil v šestih poskusih vselej uspešen, ob tem pa so gostje v najpomembnejših trenutkih znali zaustaviti igro Slovenije. "Grki igrajo zelo fizično, ves čas na meji prekrška, zelo so pritiskali, a kot sem že poudaril, moramo biti mi na to pripravljeni in se navaditi na takšno igro. O takšnih stvareh se ne smemo pritoževati, temveč moramo najti način, kako se zoperstaviti takšni igri," je bil jasen Sekulić.

Vrnitev Dončića in Čančarja

Oči večine navijačev v razprodanih Stožicah so bile večino časa usmerjene v novopečenega slovenskega kapetana Luko Dončića, ki je skupaj z Vlatkom Čančarjem prvič po koncu lanskega Eurobasketa oblekel dres s slovenskim grbom. Ob tem je Dončić odigral svojo prvo tekmo po 9. aprilu, ko je njegov Dallas v ligi NBA odigral svojo zadnjo tekmo sezone. Kljub dolgemu postu pa se je Dončić podpisal pod trojni dvojček – 21 točk (2/8 za 3), deset skokov in 14 asistenc, ob tem je izgubil štiri žoge, zgrešil pa je osem prostih metov v 17 poskusih, a bil najboljši posameznik srečanja.

prijateljska tekma Slovenija Grčija Luka Dončić | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Nikakor ne moremo pričakovati, da bodo vsi košarkarji, tudi Dončić, v tem trenutku v najboljši formi. Če kdo tako misli, potem ima povsem napačna pričakovanja. Luka je po mojem mnenju odigral zelo dobro tekmo, dejstvo pa je, da ni igral kar nekaj časa, enako kot večina preostalih košarkarjev, kar se v igri zagotovo še pozna. A še enkrat poudarjam, odziv v obrambi mora biti veliko boljši, kot je bila tokrat," je še poudaril Sekulić.

"Bilo je tudi nekaj pozitivnih stvari"   Prvič sta skupaj zaigrala Dončić in Jordan Morgan. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prvič sta skupaj zaigrala Dončić in Jordan Morgan. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dončić, ki je v zadnjih letih na parketu stkal posebno navezo z Mikom Tobeyjem, je tokrat prvič zaigral ob boku Jordana Morgana, ki je nekajkrat pametno unovčil odlične Dončićeve asistence. Morgan se je na koncu ustavil pri 16 točkah. "Jordan in Luka sta veliko igrala skupaj, Grki so takšno našo igro skušali razbiti oziroma omejiti to navezo, a imamo več orožij. Mislim, da to sodelovanje ni bilo slabo, je pa res, da sta prvič igrala skupaj. Bomo videli, kako bo naprej," je dejal slovenski selektor.

"Na koncu smo storili nekaj napačnih odločitev, a bilo je tudi nekaj pozitivnih stvari. Prepelič je v drugem polčasu prevzel odgovornost, zaveda se, kaj se od njega pričakuje, tudi vemo, kaj lahko Slovenija z njim pridobi. Ob tem so tako Blažič kot Nikolič in Samar dobro pritiskali na njihovega organizatorja igre. V drugem delu smo ekipno malce popustili, a stvari gredo v pravo smer, gotovo pa moramo biti še malce pametnejši," je sklenil Sekulić.

Na širšem seznamu ostajajo Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Aljaž Kunc, Jordan Morgan, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey. Kot je na torkovem druženju z novinarji dejal Sekulić, bo morda (skoraj) dokončna podoba slovenske izbrane vrste za svetovno prvenstvo znana kaj kmalu po koncu druge tekme z Grčijo v Atenah.

Preberite še:

slovenska košarkarska reprezentanca trening Gregor Hrovat
Sportal Po lanskem velikem razočaranju je obrnil nov list #video
Ne spreglejte