Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Zmago Sagadin Gašper Okorn Walter Jeklin Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 29. 8. 2017, 4.00

2 leti, 8 mesecev

Strokovnjaki o igri slovenske reprezentance in EuroBasketu

Sagadinu je poletna igra Slovencev všeč, a ga nekaj skrbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

Zmago Sagadin | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski košarkarji so velik del poletnega obdobja že pospravili pod streho, osrednji pa šele prihaja na vrsto. O igri naše reprezentance in pričakovanjih pred EuroBasketom, ki se za Slovenijo začne v četrtek s tekmo proti Poljski, so spregovorili košarkarski strokovnjaki Zmago Sagadin, Walter Jeklin in Gašper Okorn. Dotaknili so se tudi nadarjenega Luke Dončića.

Zmago Sagadin: Všeč mi je hitra poletna igra, skrb zbujajoče pa je, da nimamo igre po globini in širini

Nekdanji selektor slovenske reprezentance Zmago Sagadin bo evropsko prvenstvo spremljal na Hrvaškem, videl pa je tudi tekme izbrancev Igorja Kokoškova v sklopu priprav na EuroBasket.

In kaj je izluščil? "To je kar najboljše, kar Slovenija lahko da. Nekoliko smo tanki pod košem. Odločitev v zvezi z Anthonyjem Randolphom in Alenom Omićem mi ni povsem blizu. Sami vedo, zakaj so to naredili. Sicer pa mi je všeč hitra, poletna igra z dvema kreativcema. Edino, kar je zame skrb zbujajoče, je, da nimamo ravnotežja igre po globini in širini. Ko met ne bo uspešen, nimamo igre po globini. In potem je tekmo težko dobiti, ker igramo brez klasičnega centra. Gašper Vidmar je s slabimi prostimi meti hendikepiran. Randolph igra precej na položaju pet, a to pomeni, da igramo z dvema četvorkama, ker igra z glavo proti košu," je odgovoril Sagadin.

"Luko že spremljajo v ZDA. Čez kakšno leto bo odpotoval čez lužo in to bo dodatna težava za slovensko reprezentanco. Fibina reprezentančna okna (v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ne bodo igrali košarkarji, ki nastopajo v ligi NBA in evroligi) bodo tako premešala karte, da ne veš, kdo bo močan in kdo slab. Tudi Slovenija bo imela tovrstne težave." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Luko že spremljajo v ZDA. Čez kakšno leto bo odpotoval čez lužo in to bo dodatna težava za slovensko reprezentanco. Fibina reprezentančna okna (v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ne bodo igrali košarkarji, ki nastopajo v ligi NBA in evroligi) bodo tako premešala karte, da ne veš, kdo bo močan in kdo slab. Tudi Slovenija bo imela tovrstne težave." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nato se je dotaknil nadarjenega Luke Dončića: "Luko že spremljajo v ZDA. Čez kakšno leto bo odpotoval čez lužo in to bo dodatna težava za slovensko reprezentanco. Fibina reprezentančna okna (v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ne bodo igrali košarkarji, ki nastopajo v ligi NBA in evroligi, op. a.) bodo tako premešala karte, da ne veš, kdo bo močan in kdo slab. Tudi Slovenija bo imela tovrstne težave. Fiba je potisnila košarko v brezno."

Za konec se je legendarni slovenski trener dotaknil še pričakovanj naše izbrane vrste: "Lahko dosežemo vrhunski rezultat. Če bomo imeli težave z metom, bomo to težko nadomestili s čim drugim, saj igre po globini nimamo. Prepričan sem, da je Slovenija dovolj kakovostna, da se uvrsti najmanj v drugi del. Upam pa, da bodo tam naredili vsaj še kakšen korak naprej. Upam, da bo evropsko prvenstvo uspešno."

 

 Walter Jeklin: Zdaj bo pomembno jadranje

"Zdaj bo pomembno jadranje. Kako priti do odločilnih tekem, torej do osmine finala in četrtfinala, v najboljšem mogočem položaju? Fantje morajo biti takrat najboljši," je dejal Walter Jeklin. | Foto: Sportida "Zdaj bo pomembno jadranje. Kako priti do odločilnih tekem, torej do osmine finala in četrtfinala, v najboljšem mogočem položaju? Fantje morajo biti takrat najboljši," je dejal Walter Jeklin. Foto: Sportida "Dosedanji potek dogodkov je bil zelo logičen. Tudi naturalizacija Randolpha, ki je zapolnil vrzel na najbolj deficitarnem igralnem položaju. V kontekstu napada na kolajno gre vsekakor za legitimno potezo. Pripravljalne tekme so pokazale veliko dobrega in dale fantom vedeti, da imajo navijaško podporo. Za končno popotnico pa je dobro tudi to, da reprezentanca tekmecev ni premagovala kot za stavo. Slovenija spada v širši vrh. Navsezadnje ima Gorana Dragića, ki ne skriva želje, da se poslovi na prav poseben način, prodornega Dončića, že omenjenega Randolpha," je uvodoma pogled proti reprezentanci uperil Walter Jeklin, ki zdaj upravlja funkcijo direktorja KK Sixt Primorska.

Nekdanji slovenski reprezentant je pogledal še proti Istanbulu, kjer bodo izločilni boji: "Zdaj bo pomembno jadranje. Kako priti do odločilnih tekem, torej do osmine finala in četrtfinala, v najboljšem mogočem položaju? Fantje morajo biti takrat najboljši. Seveda, treba se je prebiti iz skupine. A s korektno košarko in brez pretirane porabe energije."

 

 

Gašper Okorn: Takšen posameznik se pojavi enkrat na mnogo let

"Vedno sem bil mnenja, da so priprave ena zgodba, evropsko prvenstvo pa druga. Najpomembneje je takrat, ko gre zares. Mislim, da imamo solidno ekipo. Napovedoval ne bi nič, želim pa vse najboljše. Mislim, da bi morali nadaljevati tradicijo, da se uvrstimo v drugi del. Tam pa nato od tekme do tekme," razmišlja Gašper Okorn.  | Foto: Martin Metelko/Sportida "Vedno sem bil mnenja, da so priprave ena zgodba, evropsko prvenstvo pa druga. Najpomembneje je takrat, ko gre zares. Mislim, da imamo solidno ekipo. Napovedoval ne bi nič, želim pa vse najboljše. Mislim, da bi morali nadaljevati tradicijo, da se uvrstimo v drugi del. Tam pa nato od tekme do tekme," razmišlja Gašper Okorn. Foto: Martin Metelko/Sportida V taboru slovenskega prvaka Uniona Olimpije so imeli v sklopu priprav enega predstavnika, Gregorja Hrovata, ki je sicer presenetljivo hitro odpadel. Trener zeleno-belih Gašper Okorn se z ekipo že pripravlja na novo sezono, v kateri bo branil naslov na slovenskem ozemlju, a hkrati tudi spremlja, kako igra slovenska reprezentanca

"Vedno sem bil mnenja, da so priprave ena zgodba, evropsko prvenstvo pa druga. Najpomembneje je takrat, ko gre zares. Mislim, da imamo solidno ekipo. Napovedoval ne bi nič, želim pa vse najboljše. Mislim, da bi morali nadaljevati tradicijo, da se uvrstimo v drugi del. Tam pa nato od tekme do tekme. Marsikaj se lahko sestavi, ena stvar pa vse skupaj obrne v napačno smer. Mislim, da ima ekipa rezervo in da bo to vidno na prvenstvu. Tudi oni si namreč želijo, da bi odigrali konstantnih 40 minut, ne tako toplo-hladno. Ko bodo to pripeljali čim bližje 40 minutam in ko bodo zagrizli v obrambi, jim bo to prineslo rezultat," razlaga Okorn.

Prvi mož stroke pri Olimpiji verjame, da bi lahko branilci kaj spremenili in izničili primanjkljaj na centrskem položaju.

Tudi on pa se je dotaknil slovenskega čudežnega dečka Dončića, o katerem je dejal: "O Luki je bilo že ogromno povedanega. Kot so vsi dejali, se takšen posameznik pojavi enkrat na mnogo let. Pri 18 letih kaže zrelost in igra na takšni ravni vso sezono. In to v evroligi, španskem prvenstvu, zaključnem turnirju evrolige … Nato vse skupaj prenese v reprezentanco in takoj postane nosilec. To govori o tem, kdo je. Vidi se, kako kakovosten je, temu primerna je njegova pomembna vloga."

 

Ne spreglejte