Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
9. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

EuroBasket 2017 Jaka Lakovič

Sobota, 9. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Recept za Ukrajino je jasen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50
Jaka Lakovič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija ali Ukrajina? Ob normalnih razmerah zmaga Slovenije ne bi smela biti vprašljiva, saj ima bistveno kakovostnejšo zasedbo. Jaka Lakovič, ki v reprezentanci opravlja vlogo pomočnika Igorja Kokoškova, se je poglobil v naslednjega slovenskega tekmeca. Ključ do uspeha bo agresivna igra v obrambi.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto:

Ukrajina se je skozi šivankino oko uvrstila v drugi del evropskega prvenstva, potem ko je za konec skupine premagala že odpisani Izrael.

V slovenskem taboru so se temeljito lotili analize tekmeca v osmini finala. Od vloge favorita ne bežijo, a jim ta ne bo prinesla napredovanja v četrtfinale, v katerem se lahko sreča z zmagovalcem dvoboja Latvija – Črna gora.

Igor se je nemudoma prebudil, ko je videl igro Ukrajine

Slovenski selektor je dremal na poletu iz Helsinkov v Istanbul in z enim očesom gledal, ko je Jaka Lakovič zraven njega proučeval Ukrajince. Nato se je hitro prebudil. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski selektor je dremal na poletu iz Helsinkov v Istanbul in z enim očesom gledal, ko je Jaka Lakovič zraven njega proučeval Ukrajince. Nato se je hitro prebudil. Foto: Vid Ponikvar "Res je Ukrajina med najbolj ugodnimi nasprotniki, ki smo ga lahko dobili v osmini finala. A smo še vedno morda pod vtisom slabe predstave, ki so jo pokazali na pripravljalni tekmi proti nam v Opatiji. Zanimivost s poleta proti Istanbulu: vsi so zaspali, tudi selektor Kokoškov je že malo dremal, sam pa sem ob njem pregledoval tekme Ukrajine in jo proučeval. Z enim očesom je dogajanje spremljal tudi Igor, ki mi je po določenem času dejal, da se je kar prebudil. Ukrajina je močno napredovala od tekme v Opatiji in je povsem druga ekipa. Ogledal sem si tri njene tekme. Dobro igra. Realno je, da nimajo takšne kakovosti, kot jo imamo mi, a so resnično napredovali. Smo pa po drugi strani močno napredovali tudi mi," je Jaka Lakovič, ki je poskrbel za analizo, namenil nekaj besed Ukrajini.

Prvi strelec je s 17,6 točke Artem Pustovji, ki igra v španskem prvenstvu za Obradorio. Sicer pa vsi preostali igrajo po manj znanih klubih.

Ukrajina | Foto:

Sedem tekem, šest zmag Slovenije nad Ukrajino

Strokovni štab je naredil temeljito analizo in pripravil košarkarje na dvoboj osmine finala, ki se bo začel ob 11.30. | Foto: Vid Ponikvar Strokovni štab je naredil temeljito analizo in pripravil košarkarje na dvoboj osmine finala, ki se bo začel ob 11.30. Foto: Vid Ponikvar "Ukrajina igra moštveno košarko. Motor je Denis Lukašov na položaju organizatorja igre, potem pa imajo izjemno kakovostne visoke košarkarje, ki odlično zapirajo pot do obroča in tečejo v protinapad. V povprečju imajo na turnirju 20 asistenc na tekmo, kar je veliko. Imajo dobre strelce z razdalje, Pustozvonova, Kolčenka in Otverčenka. Imajo Lipovija, ki je legenda ukrajinske košarke in v obrambi ustavlja najboljše posameznike. V napadu ni izrazit strelec, temveč je raznovrsten. Pod košema pa so Pustovji, Zaicev in Kravcev. Zaicev kot center lahko zadane tudi za tri, na kar bomo morali biti pozorni. Na položaju štiri pa začenja Bobrov, ki je eden od boljših atletov pri njih," je Lakovič temeljito opisal posameznike pri Ukrajini in njihovih vlogah v ekipi.

Slovenija in Ukrajina sta se na uradnih tekmah pomerili sedemkrat. Šestkrat so bili boljši naši košarkarji, ki so edini poraz doživeli leta 1997 na evropskem prvenstvu v Španiji.

Fiba jim ni dala termina, kot so si ga želeli, računajo na agresivnost v obrambi 

Kapetan Goran Dragić je pred tekmo z Ukrajino dobro razpoložen. | Foto: Vid Ponikvar Kapetan Goran Dragić je pred tekmo z Ukrajino dobro razpoložen. Foto: Vid Ponikvar "Glavni cilj bo seveda igrati svojo igro, hitro, dinamično, z agresivno obrambo na njihovih organizatorjih igre, saj ne morejo zdržati našega pritiska oziroma ritma, v napadu pa izkoriščati svoje prednosti. Vzdušje v ekipi je odlično. Reprezentanca je mlada, fantje pa so se dobro ujeli. Ob petih zmagah je vzdušje vedno boljše kot ob na primer treh. Gradimo na petih zmagah, ki pa v soboto ne bodo pomenile nič več. Zagotovo pa nam dajejo temelj," razlaga Lakovič, ki o dejstvu, da niso preizkusili dvorane Sinan Edrem, ne daje velikega predznaka: "Fiba nam ni dala terminov, kot bi si želeli, in s tem moramo nadaljevati. Povsod so koši visoki 3,05 metra in parket enak."

Ne vem, ali sem slab pri občutkih, a težko kar koli povem

Edini trening pred tekmo z Ukrajino so opravili v pomožni dvorani. | Foto: Vid Ponikvar Edini trening pred tekmo z Ukrajino so opravili v pomožni dvorani. Foto: Vid Ponikvar Slovenija je imela edini termin za trening v veliki dvorani v četrtek zvečer med 21.35 in 22.35, ko so pripotovali iz Helsinkov. A je bila to pozna ura, zlasti, ker igrajo tekmo osmine finala v soboto ob 11.30, zato so se raje razmigali v hotelskem fitnesu.                  

Sam se dobro spominja, kako je vstopiti v izločilne boje. Leta 2009 se je nato na koncu potegoval za medaljo, a skupaj s soigralci pristal na nehvaležnem četrtem mestu. Ali je takrat morda čutil, da lahko Slovenija poseže v boj za medalje, kako je letos? "Ne vem, ali sem slab pri občutkih, a težko kar koli povem. Sem subjektiven, saj sem v reprezentanci in diham z njo. Toliko smo v analizah, da nimam časa razmišljati o občutkih, o tem, koliko smo dobri in kam lahko pridemo. Kot je že velikokrat rekel Igor, je naslednja tekma najbolj pomembna. Tako smo začeli prvenstvo in tako ga bomo tudi končali. Če gledaš malo preveč naprej, se lahko že proti Ukrajini opečeš," je odgovoril Lakovič.

Ne spreglejte