Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
25. 8. 2017,
9.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Igor Kokoškov Anthony Randolph Goran Dragić Goran Dragić

Petek, 25. 8. 2017, 9.35

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Slovenije nad Hrvaško (74:73)

Randolph je spoznal moč sosedskega rivalstva

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

"Stožice so nas sicer ponesle, a na takšen način moramo igrati na vseh tekmah," je po četrtkovi zmagi na pripravljalni tekmi s Hrvaško (74:73) dejal slovenski selektor Igor Kokoškov. Z njim se je strinjal tudi novopečeni slovenski državljan Anthony Randolph, presenečen nad motivacijsko ostrino ob soočenju s Hrvati.

Anthony Randolph je bil v Stožicah toplo pozdravljen. "Vračam s pristopom," odgovarja Američan. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Anthony Randolph je bil v Stožicah toplo pozdravljen. "Vračam s pristopom," odgovarja Američan. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Spektakel v Stožicah je postregel s številnimi zgodbami. Občinstvo v največji športni dvorani v državi je nedvomno pokazalo, kako lačno je kakovostne košarke. Tega se je zavedal tudi kapetan Goran Dragić, ki je doma zadnjič nastopil kot kapetan reprezentance, zato ni bil ravnodušen. Iz prve vrste ga je glasno spodbujal tudi nad Ljubljano vidno navdušeni klubski trener iz Miamija Erik Spoelstra, ki je bil po tekmi pravi magnet za skupne fotografije z navijači.

Čustven je bil tudi Luka Dončić, ki ni doživel tekmovalnega EuroBasketa 2013, zato je tokrat prvič v svoja jadra ujel veter navijaške podpore. Podobno je veljalo tudi za njune soigralce, ki so proti Hrvatom pokazali nekaj pomanjkljivosti, a ob odprtju drugega polčasa strnili svoje vrste ter se naposled navijačem zahvalili s tesno zmago. "Lepo se je zahvaliti občinstvu, ki je prišlo, da bi videlo Dragića, Dončića in druge. A za nas je pomembno, da gremo naprej. Pomembno je, da se kakovostno pripravimo na EuroBasket," je ob tem dejal selektor Igor Kokoškov.

Trener Miamija Eric Spoelstra je bil precej zaposlen:

"Tako je treba vedno igrati!"

A bolj kot zmage in lepega slovesa od Stožic je bil Kokoškov vesel odziva igralcev po dveh manj prepričljivih predstavah v Turčiji. Upa, da bo takšen pristop postal stalnica, ne le odgovor na polne tribune. "Na tekmah v Izraelu sem večkrat pogrešal energijo. Stožice so nam to vrnile. Odziv je bil dober. Izpostavil bi predvsem intenzivnost v drugem polčasu. A tako preprosto moramo igrati, saj je moštvo sestavljeno na takšen način," pravi Srb na slovenski klopi, ki bo odnos igralcev lahko preveril že na današnji tekmi s Hrvati za zaprtimi vrati.

"Vrata dvorane bodo zaprta. A košarkarji bodo nosili slovenski dres. To pomeni, da morajo igrati na zahtevani ravni. Če smo pravi, bo odnos pravi. Res je, imamo nekaj drobnih zdravstvenih težav. Toda tekma bo povsem običajna. Morda bom preizkusil določene igralske možnosti, predvsem pa bom priložnost namenil vsem, torej tudi tistim, ki v četrtek niso igrali," napoveduje Kokoškov.

Še šest dni do EuroBasketa | Foto: Urban Urbanc/Sportida Še šest dni do EuroBasketa Foto: Urban Urbanc/Sportida "Zakaj takšno rivalstvo s Hrvati?"

Med košarkarji, ki so na odprti tekmi proti ekipi Hrvaške izstopali, je bil tudi Američan s slovenskim potnim listom Anthony Randolph, ki je 12 točkam dodal sedem skokov. "Še vedno imamo kar nekaj rezerv, predvsem v obrambi. Verjamem, da smo lahko trd oreh za vse tekmece. Predvsem pa bo niz tekem prinesel tudi drugačno komunikacijo na parketu. Tudi moja forma še ni na želeni ravni. Malce se še lovim in iščem skupen jezik. Verjamem pa, da bom kmalu povsem pripravljen. Vse se razvija v pravo smer. Verjamem, da bomo v boju za kolajne," pravi član Reala, ki za razliko od dvanajstih soigralcev ni pričakoval dodatne tekmovalne iskre na tekmi s Hrvati.

"V očeh fantov sem videl, da ne gre za povsem običajno tekmo. Hitro so me podučili o rivalstvu s sosedi. A pomembno je, da v trenutku, ko igralec stopi na parket, razmišlja le o igri," je dejal Randolph, navdušen nad navijaškim utripom. "Izjemno občinstvo! Lepo je igrati v takšni dvorani. Verjamem, da smo zaradi tega tudi zmagali," je dejal in dodal: "Pred nami je še dolga pot. A prikazane igre so, ob upoštevanju dejstva, da smo zbrani z vseh vetrov, odlične."

"Najbolj pomembna tekma je naslednja tekma." | Foto: Sportida "Najbolj pomembna tekma je naslednja tekma." Foto: Sportida

Pogled proti EuroBasketu

Da druščino čaka še veliko dela, se strinja tudi Kokoškov, ki ob tem kot refren najbolj priljubljene poletne pesmi ponavlja: "Naše pomanjkljivosti moramo spreobrniti v naše odlike." Ob tem mu misli že bežijo proti Helsinkom, kjer Slovenijo že prihodnji teden čaka prvi tekmec EuroBasketa – Poljska. Sledili bodo Finska, Grčija. Islandija in Francija.

"Vedno je najbolj pomembna tekma – naslednja tekma. Po tekmah s Hrvaško bo torej za nas najbolj pomembna Poljska. Pomembno bo, da prvenstvo odpremo z dobro tekmo. Tekmec nam bo to seveda skušal preprečiti. Gre za ekipo, ki je v pripravljalnem obdobju igrala dobro. Krasi jo kakovostna fizična pripravljenost. Tudi trenerska kontinuiteta ni zanemarljiva. Seveda jih spoštujemo. Nikakor pa se jih ne bojimo. Nikogar na EuroBasketu se ne bomo bali. Motivacija pa prav tako ne bo vprašljiva," poudarja selektor.

Goran Dragić o tekmi s Hrvaško:


 

Ne spreglejte