Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
7. 7. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

1

Natisni članek

svetovno prvenstvo Fiba FibaEurope Evroliga reprezentanca Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 7. 7. 2017, 11.20

6 let, 6 mesecev

Pričakovano razočaranje: kdo bo nosil reprezentančni dres?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

1

Zdaj je dokončno jasno, da bodo v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu poleg košarkarjev iz lige NBA manjkali tudi tisti, ki si kruh služijo v evroligaških klubih, zato se je Mednarodna košarkarska zveza že odzvala s pismom za javnost.

Luka Dončić bo letos zaigral na EuroBasketu. V kvalifikacijah za SP 2019 bo znova le navijač. | Foto: Sportida Luka Dončić bo letos zaigral na EuroBasketu. V kvalifikacijah za SP 2019 bo znova le navijač. Foto: Sportida

Čeprav so v najboljših evropskih reprezentancah že osredotočeni na začetek priprav na EuroBasket, ki ga bodo v prvi polovici septembra gostili Finska, Romunija, Turčija in Izrael, pa mnogim misli že bežijo proti novemu kvalifikacijskemu sistemu za velika tekmovanja, začenši s svetovnim prvenstvo 2019. Ta bo vnovič razkril velik razkorak med ustrojem Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) in vodstvom evrolige, ki ga zastopa ECA (Euroleague Commercial Assets).

Zdaj je namreč postalo dokončno jasno, da se evroligaški koledar ne bo podredil Fibinim reprezentančnim tekmovalnim oknom. Med 23. in 27. novembrom 2017 ter med 22. in 26. februarjem 2018, ko so predvidene prve evropske tekme za preboj na SP 2019, bo namreč evroliga kot najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje vztrajala pri svojem tekmovalnem ritmu, kar pomeni, da ni nikakršnih možnosti, da bi se košarkarji iz teh klubov udeležili reprezentančnih akcij.

Kdo bo igral v evroligi 2017/18?
Anadolu Efes Istanbul, Baskonia Vitoria Gasteiz, Brose Bamberg, Crvena cvezda, CSKA, EA7 Emporio Armani, FC Barcelona, Fenerbahče Dogus Istanbul, Himki Moscow Region, Maccabi Tel Aviv, Olympiacos, Panathinaikos, Real Madrid, Unicaja Malaga, Valencia in Žalgiris.

Fiba: Bodo izbirali igralci?

"Fiba je razočarana, ker koledar evrolige ne vključuje oken za nacionalne reprezentance novembra 2017 in februarja 2018," so v odprtem pismu zapisali pri krovni košarkarski zvezi in pojasnili, da so z ECA lani dosegli dogovor, po kateri ta ne bo omejevala igralcev pri pristopanju k reprezentanci.

"Posledično to pomeni, da bo odgovornost za odločanje o nastopanju za reprezentanco padla na igralce. To po nepotrebnem ustvarja konflikt med klubi, igralci in nacionalnimi zvezami. Prisiliti igralce, naj se odločajo med klubi in reprezentancami, je nerazumno breme, saj bi se morali prosto odločati," zatrjujejo pri Mednarodni košarkarski zvezi, kjer se seveda dobro zavedajo, da bodo imeli v očeh košarkarjev med sezonami klubi kot delodajalci vedno prednost pred izbranimi vrstami.

Kvalifikacije za SP 2019: priložnost za košarkarje iz slovenske lige | Foto: Sportida Kvalifikacije za SP 2019: priložnost za košarkarje iz slovenske lige Foto: Sportida

Stojijo za svojim sistemom

Pri Fibi vztrajajo, da je prevetreni reprezentančni sistem plod dolgotrajnega usklajevanja in omogoča igranje reprezentantov pred domačimi navijači. Ob tem zagotavljajo, da so vse deležnike pravočasno obvestili o načrtovanih spremembah. "Mednarodna košarkarska družina še naprej stoji za novim koledarjem, ki vključuje 140 državnih reprezentanc s sanjami o nastopu na svetovnem prvenstvu," še piše v Fibinem pismu.

Tekmovalna luknja v EuroCupu

Ob robu ostrega odziva na koledar evrolige pa ne gre spregledati koledarja njegovega mlajšega brata – EuroCupa. Ta predvideva tekmovalni premor v jesenskem reprezentančnem oknu. Tekme šestega kroga drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja bodo klubi odigrali 15. novembra, sedmi krog pa bo na sporedu šele 6. decembra.

Kdo bo igral v EuroCupu  2017/18?
Alba Berlin, ASVEL Villeurbanne, Budućnost Podgorica, Cedevita Zagreb, Darušafaka Istanbul, Dolomiti Energia Trento, FC Bayern, Fiat Turin, Galatasaray Istanbul, Reggio Emilia, Hapoel Jerusalem, Gran Canaria Las Palmas, Levallois Metropolitans, Lietkabelis Panevezys, Lietuvos Rytas, Limoges CSP, Lokomotiv Kuban Krasnodar, MoraBanc Andorra La Vella, Partizan NIS, Ulm, Bilbao, Tofaš Bursa, Unics Kazan in Zenit St Petersburg.

Osvežite spomin: kakšna pot čaka Slovenijo do svetovnega prvenstva 2019? 

Ne spreglejte