Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
22. 6. 2016,
13.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

košarka Zmago Sagadin Matevž Zupančič Union Olimpija

Sreda, 22. 6. 2016, 13.23

6 let, 7 mesecev

Pri Olimpiji čakajo na 11. julij

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Pri slovenskem klubu z največ lovorikami, Olimpiji, še vedno ne vedo, v katero smer bodo v prihodnji sezoni uperjene smernice, niti v katerem košarkarskem tekmovanju bodo nastopili. 11. julija naj bi bil kakšen odgovor že znan.

Navijači bi radi, da bi Olimpija prišla na pota stare slave. Naslova državnega prvaka recimo ni osvojila že sedem let zapored. | Foto: Navijači bi radi, da bi Olimpija prišla na pota stare slave. Naslova državnega prvaka recimo ni osvojila že sedem let zapored. Pri Unionu Olimpiji si za prihodnjo sezono niso zagotovili niti nastopa v regionalni ligi ABA niti v Eurocupu. Na obeh frontah čakajo, ali se jih bodo s posebnim povabilom usmilili ali ne, saj so bili na parketu preskromni.

"Predprijavo za Eurocup bomo oddali do četrtka, kar pa še ne zagotavlja nič. Najprej moramo pri sebi razčistiti finančno zgodbo. Ni vse odvisno od nas. Na koncu ECA (pod svojim okriljem ima evroligo in Eurocup, op. p.) glede na zdravje klubov in druge pogoje odloča, za koga je prostor," je uvodoma dejal direktor Olimpije Matevž Zupančič.

Na vprašanje, kaj pomeni, da je bila Olimpija na zasedanju v Londonu, je odgovoril: "Že to, da smo bili povabljeni k predprijavi, je želja, da si želimo sodelovati. Sta pa tu dva dejavnika. Eden je klubski – kolikor smo pravno-formalno zmožni –, drugi pa je odločitev ECA. Sicer je pogoj, da moramo igrati v ligi ABA, če želimo nastopiti v Eurocupu, vendar ne vemo, ali to velja tudi za povabila, ki so izredna."

Pred 11. julijem ne bo nič jasno

Za regionalno ligo ABA so se pojavile govorice, da bi se lahko odločila za zaprti način tekmovanja, druga možnost je razširitev, vse pa bo jasno 11. julija na skupščini, pravi Zupančič, pa čeprav je slišati, da jadranskega tekmovanja ne bi širili in bo številka ostala pri 12 klubih: "Klubi smo lastniki lige ABA. Sprejmemo lahko marsikaj, vendar moramo ostati znotraj propozicij. Tega ne moremo kršiti. Interes klubov je, da se liga širi. Kako to uskladiti s preostalimi dejavniki, termini …, pa je vprašanje."

Bo Olimpija dobila wild-card za ligo ABA in Eurocup? | Foto: Bo Olimpija dobila wild-card za ligo ABA in Eurocup?

Če se bo liga razširila z 12 na 14 klubov, potem bo Olimpija dobila mesto, sicer pa bo zanimivo spremljati, kako se bodo delile vstopnice za prihodnjo sezono. Iz slovenskega prostora sta si jo zagotovila prvak Helios Suns in Krka, ki je bila v ligi za prvaka najboljša.

In kje bo Olimpija? "Pred 11. julijem ne bo nič jasno. Kar imamo trenutno v rokah, je državno prvenstvo in pokal. Za preostala tekmovanja ne vemo, ker je še vse zmešano," odgovarja Zupančič.

"Nenehno se kdo napenja, a ko je treba kaj narediti, jih ni nikjer"

Ali bodo Ljubljančani dejansko igrali v državnem prvenstvu od začetka, če bodo dobili "wild-card" tako za ligo ABA kakor tudi Eurocup, bo pokazal čas: "Košarkarska zveza Slovenije je sprejela takšno pravilo. Gledali bomo tako, da bo čim manj škodljivo za blagajno in košarko. V treh tekmovanjih ne moreš igrati, ker potem nimaš treningov, kar je za mlade košarkarje slabost. Vsak avtobus in pot v določeno mesto staneta".

Nekateri pokrovitelji so prosili Zmaga Sagadina za pomoč. Se bo vrnil v Olimpijo? | Foto: Nekateri pokrovitelji so prosili Zmaga Sagadina za pomoč. Se bo vrnil v Olimpijo?

Proračun bo tudi v prihodnji sezoni nižji, če v klub ne bo prišel kakšen nov mož, kar otežuje željo po mednarodnih nastopih. V nedavnem intervju smo se pogovarjali z Zmagom Sagadinom, ki bi ga nekateri spet radi videli na delu v zeleno-belem gnezdu. A za zdaj o morebitni izredni skupščini ni ne duha ne sluha. "Dobrodošel je vsak," pravi Zupančič. Dodal je: "Nenehno se kdo napenja, a ko je treba kaj narediti, jih ni nikjer. Ve se, kaj je organ kluba, kaj je skupščina. Pri nas je trg majhen. To ni nogomet, da bi se nam povrnilo z odškodninami. Prav tako je težko z marketingom obračati takšne številke. Veliki klubi so nam pobegnili. Če je bila pred časom razlika med njimi in nami le v nekaj milijonih, je zdaj 30 milijonov evrov. To je postal drug svet in zato se je tudi evroliga zaprla na 16 moštev."

"Mlade bomo pripeljali, se bomo pa odločili le za naše tekmovalce, ker s tujimi ne bomo več sodelovali"

Finančno stanje v Stožicah še zdaleč ni na zeleni veji in ni videti, da se bo kmalu kaj premaknilo. Zamujajo še plače za zadnjo sezono: "Pri izplačevanju plač ni katastrofa, nismo pa bleščeči. Moramo pa ob tem dodati, da so zneski plač bistveno nižji kot v preteklosti. Če smo zdaj dolžni tri plače, je povsem drugače kot nekdaj, ko je bilo treba za tri plače odšteti 90 tisoč evrov. Jasno, ni lepo, ni pa grozno. Ampak med sezono zaradi tega nismo imeli težav. Prav tako ni bilo odhodov igralcev ali groženj."

Direktor Olimpije Matevž Zupančič poudarja, da bodo skušali v Olimpijo pripeljati najboljše slovenske igralce. Z mladimi tujci ne bodo več tako sodelovali kot v preteklosti. | Foto: Direktor Olimpije Matevž Zupančič poudarja, da bodo skušali v Olimpijo pripeljati najboljše slovenske igralce. Z mladimi tujci ne bodo več tako sodelovali kot v preteklosti.

Od igralcev iz pretekle sezone imajo pogodbo še Vlatko Čančar, Blaž Mesiček, Vasilje Vučetić, Miha Lapornik, Saša Zagorac in Gregor Hrovat. Ker pri Olimpiji ne vedo, v katerih tekmovanjih bodo v prihodnji sezoni nastopali, težko novačijo nove igralce.

Bodo pa nekaj spremenili pri mladih igralcih: "Mlade bomo pripeljali, a se bomo odločali le za naše tekmovalce, ker s tujimi ne bomo več sodelovali. Ko so starejši, odidejo (nedavno je klub zapustil nadarjeni igralec iz BiH Amer Mehić, ki je odšel v Mega Leks, op. p.) in se ti sistem podre. Naši kadeti so bili prvaki, mladinci brez Mesička so igrali v finalu. Most je končno vzpostavljen. Z mladimi delamo dobro."

Ne spreglejte