Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
13. 4. 2011,
10.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Union Olimpija Krka

Sreda, 13. 4. 2011, 10.43

8 let

Potrjeno, da je Krka vsaj v kvalifikacijah za evroligo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ponedeljek se je sestalo vodstvo evrolige in med drugim obravnavalo tudi sistem tekmovanja za prihodnjo sezono. V kvalifikacijah bo zagotovo nastopilo šestnajst moštev in vstopnico ima tudi Krka.

Sistem kvalifikacij za najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje se bo za prihodnjo sezono najverjetneje nekoliko spremenil, a bo ostalo pri šestnajstih ekipah, od katerih si bosta dve priigrali možnost nastopanja v rednem delu evrolige. Klasičnega načina na izpadanje naj ne bi bilo več, nadomestil pa bi ga skupinski del. Po teh propozicijah bosta narejeni dve skupini po osem ekip, kvalifikacijske tekme pa se bodo igrale ob koncih tedna, in sicer v štirih dneh ter le na enem kraju, tako da bodo imeli klubi čim manj stroškov. Ti ciklusi se bodo začeli kmalu po koncu evropskega prvenstva v Litvi, ki se bo zaključilo 18. septembra.

Po teh podatkih bi imela lahko Slovenija v prihodnji sezoni celo dva predstavnika v evroligi. V tem trenutku sicer kaže v to smer, da bodo v kvalifikacijah poleg Budućnosti igrali Novomeščani, saj so si Ljubljančani priigrali z uvrstitvijo v TOP 16 evrolige lepo točko prednost.

Olimpija je v skupnem točkovanju za sezono 2010/11 v tem trenutku v izdatno boljšem položaju, saj si za enkrat lasti tudi več priigranih točk za ligo NLB. "Zmaji" so bili namreč po rednem delu drugi in jim pripada 30 točk, Krki na tretjem pa 25. Vendar bi sliko spremenilo dejstvo, v kolikor bi bili Dolenjci prvaki regionalnega tekmovanja. V takšnem primeru bi nato slednji dobili 40 točk, Partizan kot najboljši po rednem delu 35, Olimpija pa 30. Nato bi o potniku, ki bi si zagotovil neposredno mesto v evroligi, odločalo državno prvenstvo.

"Za enkrat se pri Krki o tej možnosti, da bi igrali kvalifikacije za evroligo nismo pogovarjali. Tako kot celotno sezono gremo iz tekme v tekmo. Po koncu te pa se bomo pogovorili s pokrovitelji ter jim predstavili, kakšen stroškovni zalogaj bi bilo nastopanje v kvalifikacijah za evroligo ter tudi za EuroCup," je o sladkih skrbeh povedal direktor novomeškega kluba Miro Župevc, ki je v tem trenutku z ekipo na mini pripravah v Poreču pred F4 lige NLB (polfinale bo Krka igrala z Olimpijo 19. aprila v Stožicah), zaveda pa se tudi težav z dvorano. Že drugo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje – Eurocup – naj bi zahtevalo kapaciteto dvorane s pet tisoč sedeži. V Novem mestu pa naj bi dobili novo dvorano leta 2013, ko bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo v košarki - prav v dolenjski prestolnici bodo potekale tekme v eni izmed predtekmovalnih skupin.

Ne spreglejte