Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
30. 8. 2017,
13.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Klemen Prepelič EuroBasket 2017

Sreda, 30. 8. 2017, 13.45

6 let, 7 mesecev

Intervju s Klemnom Prepeličem

Popraviti vtis iz Francije

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Klemen Prepelič | Foto FIBA

Foto: FIBA

V slovenski košarkarski reprezentanci bodo na evropskem prvenstvu v napadu osrednje gonilne sile Goran Dragić, Luka Dončić in Anthony Randolph, a bo imel tudi Klemen Prepelič pomembno vlogo. V pretekli sezoni se je pri Limogesu pod taktirko črnogorskega strokovnjaka Duška Vujoševića, ki ima zdravstvene težave, dvignil in napredoval v igri. "Dal mi je svobodo," pravi Prle, ki želi višje kot na evropskem prvenstvu pred dvema letoma, ko je Slovenija hitro izpadla v osmini finala proti Latviji.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Pred tremi leti ga je takratni selektor Jure Zdovc premierno odpeljal na večje reprezentančno tekmovanje. Okusil je slast igranja na svetovnem prvenstvu v Španiji, dobil priložnost tudi proti zvezdnikom lige NBA, naigral pa se je šele na zadnjem evropskem prvenstvu, na katerem je Slovenija nastopila v Zagrebu in Lillu. Prle, ki bo v novi sezoni igral za francoski Levallois, ima še vedno grenek priokus po takratnem porazu proti Latviji v osmini finala, a verjame, da ima letošnja slovenska zasedba več kakovosti kot tista izpred dveh let. Spregovoril je tudi o zadnjem klubskem trenerju Dušku Vujoševiću in njegovem načinu življenja, o tem, kaj pričakuje od evropskega prvenstva, kdo so favoriti ...


"Dodatna motivacija je, da popravimo vtis po porazu proti Latviji v osmini finala preteklega prvenstva. Še vedno imam grenek priokus. Odločeni smo, da bomo zmagali na vsaki tekmi, kaj se bo res zgodilo, pa bomo videli." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Dodatna motivacija je, da popravimo vtis po porazu proti Latviji v osmini finala preteklega prvenstva. Še vedno imam grenek priokus. Odločeni smo, da bomo zmagali na vsaki tekmi, kaj se bo res zgodilo, pa bomo videli." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida S kakšnimi željami vstopate na drugo evropsko prvenstvo, medtem ko ste bili prav tako del reprezentance na svetovnem prvenstvu leta 2014?
Na svetovnem prvenstvu nisem dobil veliko priložnosti. Izkušnje z evropskega prvenstva v Zagrebu in Lillu mi bodo prav prišle. Igral bom v popolnoma drugačni vlogi. V Zagrebu sem igral organizatorja igre, zdaj bom branilec. Na papirju imamo veliko boljšo ekipo kot takrat. Želje so višje kot pred dvema letoma. Dodatna motivacija je, da popravimo vtis s preteklega prvenstva, na katerem smo v osmini finala izgubili proti Latviji. Še vedno imam grenak priokus. Odločeni smo, da bomo zmagali na vsaki tekmi, kaj se bo res zgodilo, pa bomo videli.

Ko se športniki podajate na takšno veliko tekmovanje? Verjetno je cilj vseh uvrstitev med najboljše tri, ki prejmejo medaljo. Kako vi razmišljate?
Treniramo, da bomo na tekmah zmagovali. Ne gledamo, kdo je na drugi strani, čeprav vsakega spoštujemo. Zavedamo se svoje kakovosti, slabosti bomo skušali prikrivati. Priprave so potekale odlično, Poljake, ki so naš prvi tekmec, poznamo že zelo podrobno. Nanje bomo zagotovo najbolje pripravljeni. Proti Poljakom bomo prebili led in ta tekma bo že pokazala določene odgovore.

"Poljake poznamo. Vemo, komu je treba posvečati več pozornosti. Favoriti na papirju smo mi in od tega ne odstopamo. Ukvarjati se moramo s svojo igro." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Poljake poznamo. Vemo, komu je treba posvečati več pozornosti. Favoriti na papirju smo mi in od tega ne odstopamo. Ukvarjati se moramo s svojo igro." Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko gledate sestavo slovenske ekipe, vidite, da ima kakovost za uvrstitev med najboljše tri na prvenstvu?
Zagotovo. V ekipi imamo igralce, ki spadajo v sam vrh evropske košarke. Spet drugi so v srednjem in eni v spodnjem, a tako je v vsaki reprezentanci. Nobena ekipa nima 12 NBA-igralcev, razen reprezentanca ZDA. Mislim, da smo na pravi poti.

Koliko veste o Poljakih?
Poznamo jih zelo podrobno. Preučevali smo njihove akcije. Poznamo igralce. Vemo, komu je treba posvečati več pozornosti. Favoriti na papirju smo mi in od tega ne bežimo. Ukvarjati se moramo le s svojo igro.

Poljaki imajo oslabljeno centrsko linijo. Vse stavijo na tri branilce, Lukasza Koszareka, Mateusza Ponitko in Američana A. J. Slauhterja. Tu je še Adam Waczynski, ki je bil soigralec Alena Omića pri Malagi. Pod košem največje breme nosita Damian Kulig in Przemyslaw Karnowski, zadnji prihaja z univerze v ZDA. V obrambi igrajo zelo agresivno. Veliko mečejo za tri točke. Če jim bomo vsilili svoj ritem, se nimamo ničesar bati.

V zadnji sezoni pri Limogesu se je dvignil. Zasluge za njegovo rast ima črnogorski trener Duško Vujošević. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V zadnji sezoni pri Limogesu se je dvignil. Zasluge za njegovo rast ima črnogorski trener Duško Vujošević. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ste vzeli na Finsko kaj s seboj?
Ne, ničesar, razen dekleta, ki bo tukaj s prijateljico in starši, a niso v istem hotelu. Niti nimam te želje. Osredotočen moram biti na druge stvari. Ritem tekem je peklenski. Zelo nehumano bo, ker bomo igrali dve tekmi v manj kot 24 urah.

Včasih si morate tudi vi spočiti glas, ker veliko govorite. Kaj boste takrat počeli?
Počitek bo prišel prav. K sreči sta v skupini A dva dneva prosta, tu ni popuščanja. Vsak trenutek "zafrkancije" te lahko drago stane. Vsi smo striktno osredotočeni na našo igro.

Kako pa dojemate zdravstvene težave Duška Vujoševića, ki je bil v zadnji sezoni pri Limogesu vaš trener?
Zadnje dni pred odhodom v Helsinke je bil pri meni Ognjen, ki mu je prevajal v Limogesu, tako da sem bil malce bolj seznanjen. Gre na boljše, kar mi je všeč. Vem pa in temu sem bil priča, da zdravja ne jemlje resno. Ko je imel terapijo denimo ob 12. uri, je rekel, da ne gre, ker ima trening. Na to nimam vpliva, se pa me dotakne. Z njim sem bil eno leto po šest, sedem ur dnevno. Postavil me je nazaj na zemljevid. Ni mi lahko, vendar nimam vpliva na to.

Pravi deloholik torej …
Košarka je njegova ljubezen, bolezen. S tem se preživlja, živi svojo družino, v tem uživa in to ga sprošča. Bil sem del tega in imam svoje mnenje.

Kje vam je dal, da ste se dvignili v zadnji sezoni?
Svobodo! Dal mi je vedeti, da sem glavni v ekipi. Da bo v ključnih trenutkih žoga pri meni. Tako mi je samozavest rastla. S tem sem se dvigoval.

Tudi sam ne skriva želje, da bi po koncu prvenstva okoli vratu nosil eno izmed medalj. | Foto: FIBA Tudi sam ne skriva želje, da bi po koncu prvenstva okoli vratu nosil eno izmed medalj. Foto: FIBA Ali je bil Zmago Sagadin tudi takšen, ki vas je potiskal pri Heliosu in mladi reprezentanci?
Zagotovo. Se pa ne moreta primerjati. Zmago je delal v svoji državi. Oba sta izjemna trenerja. Oba sta naredila ogromno igralcev. Po značaju sta si precej podobna, vsak ima dobre in slabe strani.

Za konec še povejte, kdo so vaši favoriti na letošnjem evropskem prvenstvu.
Španija je kljub poškodbi Sergia Llulla močna ekipa. Francozi so prišli z zelo spoštovanja vredno ekipo. Srbi imajo še vedno močne adute, kljub poškodbam. Hrvaška je v dobri postavi. Tu smo mi, Litva, Grčija … Krog favoritov je širok. V zadnjih dveh tednih se bo vse izkristaliziralo.

Ne spreglejte