Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
29. 8. 2017,
11.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2017 Saša Dončić Igor Kokoškov

Torek, 29. 8. 2017, 11.40

6 let, 7 mesecev

Pred Eurobasketom: Luka Dončić

Poletje, v katerem je Slovenija spoznala Luko Dončića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Čeprav je Luka Dončić slovensko pozornost plenil že v preteklih mesecih, ko so po spletu krožili posnetki atraktivnih akcij mladeniča v dresu madridskega Reala, pa ga širša javnost podrobneje spoznava šele v poletni reprezentančni akciji.

Za Slovenijo je do zdaj na uradnih tekmah nastopilo 79 košarkarjev. Med njimi tudi Saša Dončić. Sin Luka bo št. 80. | Foto: Sportida Za Slovenijo je do zdaj na uradnih tekmah nastopilo 79 košarkarjev. Med njimi tudi Saša Dončić. Sin Luka bo št. 80. Foto: Sportida

"Čutim vznemirjenje. Zame je vse novo. Prva reprezentančna akcija. Verjamem, da jih bo sledilo še kar nekaj. A prva je vendarle prva," dneve oziroma zdaj že kar ure do začetka EuroBasketa odšteva Luka Dončić, ki se je v ponedeljek v družbi reprezentančnih soigralcev preselil v Helsinke. Tam ga po nekaj treningih že v četrtek ob 12.45 čaka ognjeni krst na uradni reprezentančni tekmi. Tekmec bo Poljska. Sledijo še Finska, Grčija, Islandija in za slovo od Helsinkov še Francija.

"Zgodi se lahko vse," razmišlja 18-letni novi zvezdnik slovenske košarke, prepričan o tem, da je dosegljivo tudi prvo mesto v predtekmovalni skupini in nato v izločilnem delu prvenstva v Istanbulu napad na najvišja mesta. "Medalje ne bom napovedoval, je pa dejstvo, da je to velika želja," pravi Luka.

"Kolajna ni napoved, je pa velika želja." | Foto: Sportida "Kolajna ni napoved, je pa velika želja." Foto: Sportida "Najprej obramba, nato …"

"Vsak igralec v tej reprezentanci ima svojo vlogo. Če jo bo odigral, lahko merimo visoko. Kako visoko? Smo neobremenjeni. Pomembno je, da se pokažemo v najboljši luči, nato pa bomo videli, kako visoko nas bo to poneslo," pripoveduje pred mikrofoni vselej nekoliko zadržani Ljubljančan, znan po napadalnih vragolijah, domiselnih podajah in številnih skokih.

A ključ do uspeha na EuroBasketu 2017 vidi drugje. "Obramba! Vsaj takšna kot v delu tekme proti Hrvatom v Stožicah. Če smo dovolj zavzeti, smo lahko ena najboljših obrambnih reprezentanc. Kakovostna obramba je osnova. Predvsem pa moramo v prvi vrsti razmišljati o naši igri, šele nato sledijo pogovori o tekmecih in rezultatskem dometu," izpostavlja najmlajši v slovenski izbrani vrsti.

Na pripravah prvi strelec

Donke II bo zanesljivo eden od ključnih mož ekipe selektorja Igorja Kokoškova. Ta je novinca dodobra preizkusil že na osmih pripravljalnih tekmah. V povprečju mu je namreč namenil kar debelih 28 minut na parketu, Luka pa mu je odgovoril s povprečno dobrimi 16 točkami, skoraj osmimi skoki in štirimi asistencami na tekmo.

"Nisem varčeval z močmi. Tekma je zame vedno - tekma. Vedno skušam odigrati stoodstotno," pravi Dončić, ki je prav na tekmi proti Hrvatom v Stožicah prejel udarca v ramo in stegensko mišico, zaradi česar je izpustil tudi zadnjo preizkušnjo za zaprtimi vrati. "Led je opravil svoje. Nimam težav. Nared sem," kakršnekoli dvome o (ne)pripravljenosti razblinja 201 centimeter visoki branilec, ki se nadvse domače počuti tudi na krilnem položaju.

V preteklih mesecih je Luka Dončić dokazal, da ga na reprezentančni ravni resnično zanima le Slovenija. | Foto: Sportida V preteklih mesecih je Luka Dončić dokazal, da ga na reprezentančni ravni resnično zanima le Slovenija. Foto: Sportida

Ob hvalnicah se zgolj nasmehne

Daje vtis, da se s pritiskom kljub mladosti dobro kosa. Navsezadnje je bil v celotnem pripravljalnem obdobju v središču pozornosti. To ne čudi, saj sta za njim dve sezoni preboja v članski konkurenci, med katerima je dokazal, da ni zgolj obetavni čudežni deček iz Realovih mlajših kategorij, temveč košarkar, ki zna odličnost prenesti na člansko raven.

Obenem se je iz odličnega košarkarja, ki je za Slovenijo zaradi prekinjenega stika klubske košarke z evroligo ter nenastopanja za izbrano vrsto deloval nekoliko oddaljeno, prelevil v novega ljubljenca slovenskih navijačev. Ti so ga zdaj pobliže spoznali in dokončno uvideli, da se je tisti fantič, ki se je pred desetletjem kot sin Saše Dončića med očetovimi tekmami podil po igrišču ali brisal parket, razvil v odličnega košarkarja, ki steguje roke proti zvezdam.

Poglejte si dokumentarni film o Dončiću!
Posebno zgodbo o Luki Dončiću si boste lahko ogledali v nedeljo ob 22.05 na Planet TV. O njem bodo med drugim spregovorili oče Saša, mama Mirjam Poterbin, Marko Milić in številni sopotniki …
Ne spreglejte