Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
30. 8. 2018,
14.28

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Natisni članek

Kitajska 2019 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Saša Zagorac

Četrtek, 30. 8. 2018, 14.28

5 let, 8 mesecev

Saša Zagorac pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo

Poskuša jih razumeti, a dodaja: Zraven moraš biti tudi takrat, ko kdaj ne gre!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Saša Zagorac 1 | Saša Zagorac je pred enim letom skupaj z Goranom Dragićem in soigralci začenjal tlakovati pot do zlate medalje na evropskem prvenstvu. | Foto Vid Ponikvar

Saša Zagorac je pred enim letom skupaj z Goranom Dragićem in soigralci začenjal tlakovati pot do zlate medalje na evropskem prvenstvu.

Foto: Vid Ponikvar

Najizkušenejši v slovenski košarkarski reprezentanci, ki jo septembra čakata kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo 2019, Saša Zagorac je spregovoril o klubski prihodnosti, željah, dotaknil pa se je tudi odpovedi, ki so zajele našo izbrano vrsto.

Jutri bo minilo natanko eno leto, odkar je slovenska košarkarska reprezentanca začela tlakovati pot do zlata na evropskem prvenstvu. Pogled na sestavo izbrane vrste, ki jo čakata septembra dve kvalifikacijski tekmi (Latvija – 14. september, Turčija – 17. september) za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2019 na Kitajskem, je popolnoma drugačen v primerjavi s tisto, ki je blestela lani na Finskem in v Turčiji.

Luka Dončić, Klemen Prepelič, Aleksej Nikolić in Jaka Blažič so se odpovedali nastopu zaradi klubskih priprav na novo sezono, Goran Dragić pa se je že lani reprezentančno upokojil. Ne bo niti obetavnega Žana Marka Šiška, ki sicer ni bil del zasedbe na EuroBasketu, prednost pa je dal klubski sezoni.

Jan Oblak
Sportal Jan Oblak. Ne po Luki Dončiću, zgleduj se po Zlatku Zahoviću!

Čeprav je Anthony Randolph spet prižgal zeleno luč za igranje za reprezentanco, bomo to videli 9. septembra, ko se bodo lahko priključili košarkarji iz španske lige. Z zamudo bodo na priprave prišli tudi preostali "Španci" Vlatko Čančar, Jurij Macura in Luka Rupnik ter novi član nemškega Bayreutha Gregor Hrovat.

Selektor Rado Trifunović je tako danes izpred sedeža Košarkarske zveze Slovenije popeljal v Zreče na priprave mešano zasedbo, v kateri ni manjkalo novih, mladih obrazov.

Slovenska reprezentanca (18 kandidatov)

Aljaž Bratec, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Urban Durnik, Gregor Glas, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Blaž Mesiček, Edo Murić, Matic Rebec, Gašper Vidmar, Luka Vončina, Sašo Zagorac, Vlatko Čančar, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Anthony Randolph in Luka Rupnik.

"Včasih si enkrat odpovedal in potem nisi več prišel zraven. Zdaj si to lahko privoščijo, kar pa ni dobro."

Najstarejši v naši izbrani vrsti Saša Zagorac razume košarkarje, ki so se odpovedali nastopu, a hkrati dodaja: "Vsak ima svoje razloge. Težko sam o tem govorim. Nikdar nisem bil v tem položaju, da bi me klub soočil s svojimi željami. Ti imaš svoje, vsa država pa želi, da igraš. Ne vem, kako bi se odzval. Vedno sem se z veseljem. Nisem v položaju mlajših, ki prihajajo v nove klube, in je težko govoriti o tem. Razumem vsakega, vsak ima svoje razloge, vendar je treba biti zraven tudi takrat, ko kdaj ne gre!"

"Včasih si enkrat odpovedal in potem nisi zraven več prišel, ker je bil bazen širši. Zdaj si lahko to privoščijo in to ni dobro. Vse bi dal, da bi pri 20-letih dobil takšno priložnost, kot jo imajo ti fantje. Ne bi niti pomislil na odpoved, niti na grožnje kluba." | Foto: Sportida "Včasih si enkrat odpovedal in potem nisi zraven več prišel, ker je bil bazen širši. Zdaj si lahko to privoščijo in to ni dobro. Vse bi dal, da bi pri 20-letih dobil takšno priložnost, kot jo imajo ti fantje. Ne bi niti pomislil na odpoved, niti na grožnje kluba." Foto: Sportida

Ko je bil sam mlajši košarkar, si tudi predstavljati ne bi upal, da ne bi zaigral za izbrano vrsto, pa čeprav je dolgo časa čakal na poziv: "V mojih časih sploh ni bilo možnosti priti v reprezentanco, kaj šele, da bi odpovedal. To boli. Včasih si enkrat odpovedal in potem nisi več prišel zraven, ker je bil bazen širši. Zdaj si lahko to privoščijo in to ni dobro. Vse bi dal, da bi pri 20 letih dobil takšno priložnost, kot jo imajo ti fantje. Ne bi niti pomislil na odpoved, na grožnje kluba."

Luka Dončić
Sportal Brez vate za Dončića: Naj odraste, saj ni več otrok!

"Boj ni pošten"

Slovenija je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v nezavidljivem položaju. Drugi del poti bo začela kot zadnjeuvrščena ekipa skupine šestih ekip. Španija je neporažena s šestimi zmagami prva, drugi pa sta Turčija in Latvija s po štirimi zmagami. Črna gora in Ukrajina sta z zmago manj četrti, Slovenija pa z le dvema skalpoma šesta. Na prvenstvo bodo iz te skupine potovale tri najboljše izbrane vrste.

Anthony Randolph
Sportal Randolph? Verjel bo, ko ga bo videl.

Dodatna težava za slovensko reprezentanco je tudi ta, da bosta imeli Latvija in Turčija septembra v svojih vrstah nekatere pomembne člane evroligaških moštev. Turki se povrh vsega pripravljajo že od sredine avgusta. Po pravilih Fibe (Mednarodna košarkarska zveze) imajo namreč klubi možnost, da igralce spustijo v reprezentanco 30. avgusta, ko so urejena tudi zavarovanja. Turki so se dogovorili z domačimi klubi in uredili zavarovanja, da so se lahko košarkarji predčasno priključili reprezentančnim treningom.

Ne ve še, kje bo nadaljeval kariero. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ne ve še, kje bo nadaljeval kariero. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Ni pošteno. Škoda je, da smo ravno mi naleteli na to, da evropski prvak ne gre na svetovno prvenstvo. To je škoda in bedarija Fibe. Ne nazadnje so vsi na evropskem prvenstvu gledali Gorana Dragića in Luko Dončića, vzhajajočo zvezdo svetovne košarke. Ne moreš si privoščiti, da v kvalifikacijah potem takšni ne morejo igrati. Da bi bil boj pošten. Ne vem, kako bi bilo v nogometu. Največ izgubimo takšne reprezentance, kot je naša in latvijska, ki imamo sedem vrhunskih in ostale dobre. Nimam nič proti Franciji, ampak njej ni težko sestaviti zasedbe 12 kakovostnih košarkarjev," poudarja Zagorac.

Čaka na pravo ponudbo

Še vedno pa ni jasno, kje bo 34-letni košarkar nadaljeval kariero. V pretekli sezoni je bil na začetku član madžarskega Soprona, nato pa zaigral za novomeško Krko.

Pokal slovenska reprezentanca eurobasket 2017
Sportal Zlati junaki, leto pozneje: brez Dončića, Dragića, Prepeliča ...

Ne želi se prenagliti pri odločitvi, saj v teh letih gleda tudi na finančno bolj ugodno ponudbo: "Čakam, to je to. Pripravljam se individualno. V reprezentanco moraš vedno priti pripravljen. Sem v teh letih, da ne bom šel na vrat na nos. Je pa res, da nisem imel resne konkretne ponudbe. Ni skrivnost, da sem v reprezentanci najstarejši in pride čas, ko se spogleduješ s koncem kariere. Sam pri sebi veš, da imaš pred seboj še dve, tri sezone, ta čas bi rad najbolje izkoristil, da bi bil prehod v druge vode lažji."

Ne spreglejte