Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
3. 10. 2017,
13.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

3

Natisni članek

Košarkarska zveza Slovenije EuroBasket 2017

Torek, 3. 10. 2017, 13.19

6 let, 7 mesecev

Po reprezentančni pravljici udarec za slovensko košarko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

3

Zaradi nadaljevanja stavke košarkarskih sodnikov je krovna organizacija do nadaljnjega odložila vsa državna klubska tekmovanja, kar pomeni, da tudi uvodnega kroga prve lige ob koncu tedna ne bo.

Potem ko sta Krka in Petrol Olimpija pretekli četrtek odigrali superpokal, bodo slovenske dvorane ta teden samevale. | Foto: Sportida Potem ko sta Krka in Petrol Olimpija pretekli četrtek odigrali superpokal, bodo slovenske dvorane ta teden samevale. Foto: Sportida

"Pogovori potekajo vsak dan. Verjamem, da bomo kmalu našli skupni jezik," so nam v zadnjem obdobju večkrat zagotovili pri Košarkarski zvezi Slovenije. A spor s sodniki, ki se ne strinjajo z novimi finančnimi postavkami, predvsem zneskom kilometrine, vendarle ni zglajen. Ravno nasprotno. Toda če prestavljanje začetka klubskih tekmovanj v mlajših kategorijah ni naletelo na pretirano velik javni odmev, je zgodba drugačna ta teden.

Napočil je namreč trenutek za začetek nove sezone v prvi ligi, a navijači prvih tekem ne bodo dočakali. Upor sodnikov se nadaljuje, Košarkarska zveza Slovenije pa sporoča: "Vse tekme članskih tekmovanj (liga Nova KBM, 2. SKL, 3. SKL in 1. SKL za ženske, pokal Spar) so do nadaljnjega odložene. Košarkarska zveza Slovenije je bila primorana ta korak storiti zaradi stavke sodnikov."

Rašo Nesterović: Iščemo rešitev | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Rašo Nesterović: Iščemo rešitev Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nesterović: V najkrajšem mogočem času

"Na žalost smo bili zaradi nepripravljenosti sodnikov za sojenje prisiljeni odložiti uvodne tekme članskih ligaških tekmovanj. Košarkarska zveza se aktivno vključuje v reševanje problematike med sodniki in klubi. Spor bomo skušali rešiti v najkrajšem mogočem času in na takšen način omogočiti začetek tekmovanj v članski in vseh mlajših kategorijah," je ob tem pojasnil generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Zgodba ima svoje korenine v maju, ko je bil na izvršnem odboru KZS sprejet sklep o višini sodniških stroškov. Ta je med drugim znižal višino potnih stroškov za poti sodnikov na tekme pod okriljem KZS. "Takšen sklep je bil sprejet na podlagi enotnega predloga združenj vseh slovenskih klubov. Tak sklep je predstavljal izhodišče za nadaljnje pogovore med klubi in sodniki o sistemski rešitvi vprašanja višine sodniških stroškov. Žal je v nadaljevanju prišlo do nespoštovanja sklepa izvršnega odbora KZS in do zaostritve spora med klubi in sodniki," pojasnjujejo pri KZS.

Kaj pravijo sodniki?

Da je spor rešljiv, poudarjajo tudi sodniki, ki pa po besedah predsednika društva sodnikov Željka Jovanoviča v zadnjem obdobju niso bili vključeni v pogovore. Kot kaže, le ti zdaj potekajo na relaciji klubi - KZS. "Košarkarska zveza je pretekli teden zbrala več kot 100 sodnikov. Sedaj pa nimamo pravih informacij," pravi Jovanovič in dodaja, da sodniki niso pripravljeni "soditi pod pogoji, ki so bili enostransko izglasovani in neusklajeni." Priznava tudi, da je predmet nestrinjanja predvsem kilometrina.

Kdo bo piskal slovenskim klubom? | Foto: Sportida Kdo bo piskal slovenskim klubom? Foto: Sportida

Jovanovič je ob tem pojasnil še svoj pogled na temelje nesoglasja. "Začelo se je decembra, ko je s strani predstavnikov 3. in 4. lige prišla pobuda za dogovor o sodniških stroških. S klubi in KZS smo se prvič dobili v mesecu maju. Potrebovali bi sistemsko rešitev, a pravega časa ni bilo, obenem pa je zaradi različnih kategorij tudi več različnih interesov. Dogovor je bil, da se proces, morda tudi z idejo optimizacije stroškov, nadaljuje. Vsega nekaj dni zatem pa je IO KZS obravnaval in sprejel neusklajen predlog. Sodniki so se počutili izigrane," je pojasnil prvi mož sodniške organizacije.

Ne spreglejte