Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
12. 7. 2017,
20.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Anthony Randolph Košarkarska zveza Slovenije Rašo Nesterović Peter Vilfan EuroBasket 2017

Sreda, 12. 7. 2017, 20.34

6 let, 7 mesecev

Padla je ovira do košarkarske naturalizacije

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Potem ko je državni zbor podprl dopolnitev zakona o državljanstvu, bo lahko Košarkarska zveza Slovenije oddala vlogo za naturalizacijo Realovega krilnega centra Anthonyja Randolpha.

Anthony Randolph (na fotografiji spodaj) ostaja v načrtih slovenskega selektorja. | Foto: Reuters Anthony Randolph (na fotografiji spodaj) ostaja v načrtih slovenskega selektorja. Foto: Reuters

Državni zbor je z 48 glasovi za in 24 proti sprejel dopolnitev zakona o državljanstvu, ki ob soglasju vlade omogoča pridobitev slovenskega državljanstva osebi, ki ne živi v Sloveniji in nima urejenega statusa tujca. Gre za zakonsko spremembo, ki jo je kot prvopodpisani predlagal Peter Vilfan (DeSUS), ob čemer pa ni skrivnost, da je s postopkom pohitel tudi zaradi bližajočega se evropskega prvenstva, na katerem naj bi za Slovenijo prvič zaigral Američan Anthony Randolph.

Že v sredo v Ljubljani

Zdaj se je na potezi znašla Košarkarska zveza Slovenije, ki bo v kratkem vladi predložila dokumentacijo, s katero bo zaprosila, da prav 27-letni Američan prebije led in kot prvi po spremenjenem zakonu prejme slovenski potni list. "V kratkem bomo zbrali dokumente in jih predali vladi," nam je potrdil generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović, ki skupaj s selektorjem Igorjem Kokoškovom skorajšnjega slovenskega državljana pričakuje že na prvem reprezentančnem zboru, torej prihodnjo sredo. "Da, prišel bo 19. 7. Tako smo dogovorjeni," pravi Rašo.

Manjkal naj bi le Goran Dragić

Poleg Randolpha naj bi že od prvega dneva priprav pod selektorjevo taktirko vadili vsi vabljeni košarkarji z izjemo kapetana Gorana Dragića, ki se bo soigralcem uradno pridružil prvega avgusta, in Tomaž Bolčina. Ta je namreč že sporočil, da v letošnji akciji ne bo sodeloval. Priprav naj bi se tako udeležili Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Gregor Hrovat, Jan Kosi, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Matic Rebec, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško, Gašper Vidmar in Saša Zagorac.

Anthony Randolph | Foto: Reuters Foto: Reuters In kdo pravzaprav je vroči kandidat za slovenski potni list? Gre za Američana, na panameriških igrah leta 2015 celo reprezentanta, ki je bil zaradi vojaških obveznosti staršev rojen v Würzburgu, domačem kraju Dirka Nowitzkega. Z 211 centimetri lahko igra tako na položaju krilnega centra kot klasičnega centra. Osrednje košarkarske korake je opravil v ZDA. Tam se je med drugim prebil tudi v ligo NBA ter igral za New York, Minnesoto in Denver. Leta 2014 se je vrnil v Evropo in zaigral za Lokomotiv iz Kubana, lani pa je okrepil vrste madridskega Reala, kjer je v tej sezoni v evroligi v družbi Luke Dončića na tekmo v povprečju dosegel 10,2 točke in ujel pet odbitih žog.
Ne spreglejte