Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
16. 6. 2017,
19.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Union Olimpija liga prvakov liga prvakov

Petek, 16. 6. 2017, 19.20

6 let, 7 mesecev

Olimpija ostaja na evropskem zemljevidu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Potem ko so pri Unionu Olimpiji ostali brez posebnega vabila za EuroCup, se ljubljanski klub tudi uradno vrača pod Fibino okrilje in bo zaigral v drugi izvedbi lige prvakov.

Prvaki v ligo prvakov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Prvaki v ligo prvakov. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Prvič po letu 2000, ko se je zgodil velik razkol v evropski klubski košarki, bo ljubljanska Olimpija zaigrala v tekmovanju, ki ga vodi Mednarodna košarkarska zveza Fiba. Ta je tudi uradno naznanila novega udeleženca lige prvakov. To je prav novi slovenski prvak, ki je v preteklih štirih sezonah igral v EuroCupu, pred tem pa je bil redni udeleženec evrolige kot najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

V Stožicah so sicer upali, da jim bo vodstvo EuroCupa z "wild cardom" znova podarilo tisto, česar si zeleno-beli košarkarji niso izborili na parketu. Toda v sredo je postalo jasno, da se zmaji skozi stranska vrata ne bodo prebili v vrste mlajšega brata evrolige. Ker pa v Ljubljani ob igranju v ligi ABA in na dveh domačih frontah vztrajajo pri evropskih usmeritvah, so zdaj izbrali ligo prvakov, v kateri je lani slovenske barve branil Helios.

Brez kvalifikacij

V posebnem sporočilu za javnost je vodstvo lige prvakov potrdilo tudi, da se slovenskemu prvaku v tekmovanje ne bo treba prebijati skozi kvalifikacijsko sito. Olimpija bo med tistimi 24 klubi, ki si bodo neposredno zagotovili mesto v eni od predtekmovalnih skupin. Žreb za sestavo bo že 11. julija v Ženevi.

Z odločitvijo za ligo prvakov je Olimpija evropska vrata dodobra priprla finalnemu tekmecu Rogaški. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Z odločitvijo za ligo prvakov je Olimpija evropska vrata dodobra priprla finalnemu tekmecu Rogaški. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Liga, katere zmagovalec bo prejel milijon evrov nagrade, bo sicer 32-članska, pri čemer bo 24 moštev neposredno uvrščenih v skupinski del, osmerica pa se bo morala dokazati v kvalifikacijah.

Kdo bodo tekmeci?

Medtem ko se je vodstvo lige prvakov že sprijaznilo z dejstvom, da primat v Evropi pripada evroligi, pa že drugo leto bije oster boj za naklonjenost klubov z EuroCupom. In kako uspešni bodo pri Fibi letos? Do danes je sodelovanje potrdilo osem državnih prvakov. Ob Olimpiji so to še Minsk (Belorusija), Nymburk (Češka), Bakken Bears (Danska), Donar Groningen (Nizozemska), Stelmet Zielona Gora (Poljska), Cluj-Napoca (Romunija) in Keravnos (Ciper).

Poleg omenjenih bodo v tekmovanju zanesljivo zaigrali tudi italijanski prvoligaši Reyer Venezia, Avellino in Dinamo Sassari, AEK, Aris in Paok iz grške lige ter Iberostar Tenerife iz Španije, ki je letos osvojil premierno izvedbo lige. Na drugi strani pa je nabor klubov za EuroCup veliko bolj zvezdniški. Med drugim bodo tam igrali tudi Alba, Asvel, Galatasaray, Unics, Cedevita …

V pričakovanju novih korakov

Z opredelitvijo tekmovanj so pri Unionu Olimpiji rešili prvo od velikih vprašanj pred novo sezono. Zdaj sledijo nova. Košarkarska javnost že lep čas čaka na sklic skupščine, ki naj bi postregla s predsedniško zamenjavo in jasno postavljenimi finančnimi smernicami. Na ta korak čakata tudi klubska uprava in trener Gašper Okorn, ki ima s klubom veljavno pogodbo in bo, kot vse kaže, tudi v novi sezoni vihtel taktirko prevetrene ekipe.
Ne spreglejte