Olimpija eden izmed temeljev evrolige

Evroligo je sicer ustanovaila FIBA leta 1958, poleti 2000 pa je stopila pod okrilje Uleba. Ena izmed ustanoviteljic je bila tudi Olimpija, predvsem pa bogati klubi iz Grčije, Italije ter Španije.
Olimpija eden izmed temeljev evrolige

V preteklosti se je tekmovanje imenovalo Pokal evropkih prvakov ter evropska liga, v sezoni 2000/01 pa sta bili celo dve vzporedni ligi – evroliga ter suproliga. Prva je bila pod okriljem Uleba, druga pa pod Fibinim nadzorom. Za odcep se denimo sprva niso odločili Panathinaikos, Maccabi, CSKA in Efes Pilsen, ki pa so kmalu popustili, saj so že naslednjo sezono odšli v Ulebovo evroligo, ki je še vedno najbolj kakovnostno evropsko klubsko košarkarsko tekmovanje.

Z največ naslovi se lahko pohvali Real Madrid, ki ima v vitrini osem lovorik, šest jih ima moskovski CSKA, po pet pa Maccabi, Panathinaikos ter Varese.

Od slovenskih predstavnikov so v evroligi nastopili Union Olimpija, Krka ter Pivovarna Laško. Najdaljši staž ima kajpak Olimpija, ki je bila v sezoni 1996/97 na turnirju najboljše četverice celo tretja. Poleg tega je bila v polfinalu tudi leta 1962 ter pet let kasneje.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano
{{headline}}
{{display_url}}
{{description1}} {{description2}}