Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
24. 5. 2017,
20.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Union Olimpija naslov prvakov Gašper Okorn državno prvenstvo Brandon Jefferson Devin Oliver

Sreda, 24. 5. 2017, 20.45

6 let, 6 mesecev

Okorn si je nadel dvojno krono: Lepo se bo jutri zbuditi in biti Ljubljančan

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Union Olimpija naslov prvaka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po osemletni suši je Union Olimpija spet dočakala zadoščenje na domačih tleh. Po zmagi nad Rogaško na četrti tekmi (94:78) je s skupnim izidom 3:1 prišla do 16. naslova državnih prvakov, v sezoni pa osvojila še pokalno lovoriko. Zadnji uspeh je pospremil tudi naslednji predsednik kluba Tomaž Berločnik, ki ga bodo ustoličili junija.

Zmaga na tretji finalni tekmi je vlila v vrste Rogaške sproščenost, kar smo lahko videli na začetku tekme, saj so trojke padale z vseh strani. Na krilih navijačev, približno 700 jih je s štajerskega konca prišlo v Tivoli, so leteli po ljubljanskem parketu.

Izjemno razpoložen pri metu z razdalje je bil Američan Darwin Davis, ki se je v prvem polčasu pohvalil s kar petimi trojkami iz šestih poizkusov, Rogaška pa jih je skupno zadela osem.

Prihod Nikole Jankovića ob začetku drugega polčasa je dal vedeti, kaj želijo

Košarkarji Uniona Olimpije so v drugem polčasu pokazali povsem drugačen obraz in grizli v obrambi. | Foto: Vid Ponikvar Košarkarji Uniona Olimpije so v drugem polčasu pokazali povsem drugačen obraz in grizli v obrambi. Foto: Vid Ponikvar A to ni bilo dovolj, da bi ob odhodu na odmor vodila, pa čeprav je imela skoraj vseskozi vodstvo v svojih rokah. Dražen Bubnić je bil mož, ki je tokrat vstal od mrtvih, potem ko na prvih tekmah ni bil razpoložen. S sedmimi zaporednimi točkami je Olimpija pri 36:33 prvič vodila, medtem ko je bil najvišji naskok Rogaške pri 30:23.

Pred začetkom drugega polčasa je Nikola Janković z dvignjenima rokama dal vedeti navijačem Olimpije, da igralci potrebujejo pomoč pri pohodu k 16. naslovu državnega prvaka. Očitno se je v slačilnici moralo nekaj zgoditi, ker so zeleno-beli začeli igrati povsem drugače. Zlasti z več energije v obrambi.

Pohod k naslovu prvakov je spremljal tudi prihodnji predsednik kluba Tomaž Berločnik

Tomaž Berločnik, prihodnji predsednik Olimpije, je pospremil košarkarje do 16. naslova državnih prvakov. | Foto: Vid Ponikvar Tomaž Berločnik, prihodnji predsednik Olimpije, je pospremil košarkarje do 16. naslova državnih prvakov. Foto: Vid Ponikvar Grizli so in po seriji Brandona Jeffersona in njegovi dvanajsti točki vodili z osmimi točkami, po akciji kapetana Gregorja Hrovata pa je bilo že 51:41. Najvišji naskok dotlej je bil nato pri 62:51, kar je razveselilo tudi prihodnjega predsednika kluba Tomaža Berločnika, predsednika uprave Petrola bodo ustoličili na junijski skupščini, ki smo ga v drugem polčasu videli v družbi predsednika uprave BTC Jožeta Mermala in župana Ljubljane Zorana Jankovića.

"Rogaška je v prvem polčasu fenomenalno zadevala, vse preostalo je bilo na naši strani. To je tudi vse. Ob naši agresivni obrambi se je Rogaški met zaustavil. V tretji četrtini smo začeli lomiti nasprotnika," je razmišljal trener Olimpije Gašper Okorn.

Devin Oliver je postal MVP finalne serije

A smo bili pri zmajih v tej seriji že navajeni, da znajo hitro zapraviti vodstvo. In so je. Američan Davis je ob pomoči Leona Šantlja ob koncu tretje četrtine približal moštvo na vsega -3 (60:63) in spravil štajerske navijače v delirij.

Navijači Olimpije v deliriju, šov Jeffersona

Američana Brandon Jefferson in Devin Oliver sta bila spet zelo razpoložena. Prvi je dosegel 30 točk, drugi pa postal MVP finalne serije. | Foto: Vid Ponikvar Američana Brandon Jefferson in Devin Oliver sta bila spet zelo razpoložena. Prvi je dosegel 30 točk, drugi pa postal MVP finalne serije. Foto: Vid Ponikvar Svojega junaka so kmalu dobili tudi domači navijači. Jefferson je na drugi strani z dvema trojkama v 32. minuti spet dvignil Tivoli na noge in Olimpijo popeljal do lepe prednosti pri 71:60. Ko je 6:43 pred koncem zadel še tri proste mete za 74:60, je bilo videti, da so Ljubljančani le še streljaj od 16. zvezdice v državnem prvenstvu.

"Olimpija je imela daljšo klop, kar se je videlo v drugem polčasu. Čestitati moram Jeffersonu, ki je zadel nekaj neverjetnih metov. Čestitke tudi Olimpiji. Tekmec je zadel nekaj težkih metov, mi ne. V obrambi je postajal bolj čvrst. Ob vstopu v drugi polčas smo prišli prehitro do minusa. Ne smemo biti razočarani, čeprav smo si želeli naslov državnega prvaka. Pred sezono ni bil cilj finale in tega se moramo zavedati. Kot bratje smo bili na igrišču. Vesel sem, da sem igral s temi fanti," je po tekmi dejal Tadej Ferme, ki je imel odlično finalno serijo.

"Vrhunski odziv, Olimpija je zasluženo prvak"

Košarkarji Uniona Olimpije se veselijo naslova državnih prvakov, ki je 16. za ljubljanski klub. | Foto: Vid Ponikvar Košarkarji Uniona Olimpije se veselijo naslova državnih prvakov, ki je 16. za ljubljanski klub. Foto: Vid Ponikvar Slatinčani so poskušali sicer s hitrejšo igro priti do spremembe rezultata, vendar je poln Tivoli videl na delu košarkarje Olimpije, ki so bili iz minute v minuto vse bližje lovoriki. Ko je v hramu slovenske košarke začelo odmevati "Olimpija, Olimpija" in "šampioni, šampioni," je bilo jasno, da je Olimpija spet na vrhu Slovenije.

Jefferson se je še naprej igral, tekmo končal pri 30 točkah, Olimpija pa je višala vodstvo in se naslova državnih prvakov veselila ob rezultatu 94:78. "Vrhunski odziv. Po slabši predstavi v Rogaški Slatini sem vedel, da imamo več kot dovolj rezerv. Drugi polčas je bil več kot prepričljiv in lahko rečem, da je Olimpija več kot zasluženo državni prvak," je bil vidno vesel Okorn, ki je nemudoma po zadnjem zvoku sirene odšel na tribuno k svoji družini in se z njo najprej poveselil naslova.

"Lepo se bo jutri zbuditi in biti Ljubljančan"

"Lepo se bo jutri zbuditi in biti Ljubljančan." | Foto: Vid Ponikvar "Lepo se bo jutri zbuditi in biti Ljubljančan." Foto: Vid Ponikvar Ali je v tem trenutku najsrečnejši človek na svetu, potem ko sta mu kot trenerju dva poskusa do najbolj pomembne zvezdice v Sloveniji spolzela iz rok, je odgovoril: "Srečen sem. Ne vem, ali sem najsrečnejši, saj obstaja v življenju še mnogo drugih stvari. Sem pa v tem trenutku izjemno zadovoljen in srečen. Lepo se bo jutri zbuditi in biti Ljubljančan."

V Olimpiji je tako zavel nov veter, saj so poleg uspeha na parketu skupaj stopili tudi sponzorji in se odločili, da bodo klub rešili finančnega dolga. Junija bo z Berločnikom dobila novega sponzorja, potem pa se bo poskušala izdatneje spet zasidrati na evropskem zemljevidu.

Ne spreglejte