Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
16. 3. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Blaž Mesiček Gašper Okorn Union Olimpija

Četrtek, 16. 3. 2017, 10.40

6 let, 6 mesecev

Gašper Okorn, trener Uniona Olimpije

Odprl je redovalnico in javno oštel učenca, ki se je prešolal

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

"Odigrali smo 60 tekem v 168 dneh, kar je prava fizična in psihična kalvarija, a še smo živi. Zdaj nas čaka odločilni del," ob slovesu od lige ABA in koncu prvega dela državnega prvenstva pravi trener Gašper Okorn, ki je po treh mesecih besedno obračunal tudi s "prebežnikom" Blažem Mesičkom.

Medtem ko poslovna prihodnost Uniona Olimpije ostaja negotova, pa glavni trener članske ekipe Gašper Okorn vztraja, da ga zanima predvsem delo na parketu. Tega je bilo v dozdajšnjem delu sezone zaradi hkratnega nastopanja v ligi ABA in državnem prvenstvu ter ob tem v evropskem pokalu zelo veliko.

Ob koncu jadranske poti in po opravljenem delu v prvem delu državnega prvenstva si je zato vzel čas tudi za analizo, v kateri je izpostavil zgoščen urnik in postregel s podatkom, da je s številčno omejeno igralsko zasedbo v 168 dneh nastopil na kar 60 tekmah, kar je povprečno ena tekma na 2,8 dneva.

"Več tekem sta v Evropi odigrali le še Cibona in Cedevita. Vsi preostali, čeprav imajo drugačne igralske kadre, bistveno manj." | Foto: Sportida "Več tekem sta v Evropi odigrali le še Cibona in Cedevita. Vsi preostali, čeprav imajo drugačne igralske kadre, bistveno manj." Foto: Sportida

"Sami smo izbrali pot"

"To je nepojmljivo in škodljivo. Kot trener moraš biti čarovnik. Za igralce je bila to psihična in fizična kalvarija, a ne jočemo, saj smo se sami odločili za tri fronte. Vseeno po prehojeni poti lahko glasno čestitam igralcem in celotnemu štabu. Lahko sem zadovoljen, da sem preživel te mesece. Naš cilj je bil, da v marčevski del državnega prvenstva vstopimo v enem kosu. To nam je uspelo, kar pa ni bilo samoumevno. Kaj hitro se ti namreč lahko zalomi in padeš v črno luknjo. Lahko bi doživeli kolaps," je črto pod opravljeno delo potegnil Okorn, ki je po sredini tekmi z Rogaško igralcem namenil dvodnevni počitek.

V ekipi tudi MVP

"Spočiti moramo predvsem glave. Vzdušje v ekipi je sicer dobro. Tudi poškodbe so nas obšle. Upam, da se mi ta stavek ne bo maščeval. Verjamem, da imamo še dovolj energije za zadnji del državnega prvenstva," poudarja Okorn, ki je imel letos s skromno proračunsko malho odličen nos za izbiro tujcev, saj so se Devin Oliver, Brandon Jefferson in predvsem Nikola Janković (MVP rednega dela lige ABA) izkazali v vlogi nosilcev. "Njegova nagrada je nagrada vseh," pravi trener zmajev, zadovoljen tudi s prispevkom domačih košarkarjev na čelu z Gregorjem Hrovatom.

"Čestitke Nikoli Jankoviću. Priznanje MVP rednega dela je nagrada zanj in za celotno ekipo." | Foto: Sportida "Čestitke Nikoli Jankoviću. Priznanje MVP rednega dela je nagrada zanj in za celotno ekipo." Foto: Sportida

O Blažu Mesičku: Zahvala zvezdnika? Slovo brez pozdrava.

V povsem drugačen kontekst je Okorn postavil košarkarja, ki je pred sezono veljal za mladega nosilca in veliki up slovenske košarke. Čeprav ob komentarju prvega dela ni skoparil s kritikami na račun Košarkarske zveze Slovenije, ki ji očita predvsem ponesrečen tekmovalni sistem in neprilagodljivost, je bil najbolj ostrih kritik deležen 19-letni Blaž Mesiček.

Za Blaže Mesička trener Okorn ne najde lepih besed. | Foto: Sportida Za Blaže Mesička trener Okorn ne najde lepih besed. Foto: Sportida Po treh mesecih od njegovega slovesa se je Okorn obregnil predvsem ob navedbo, da je "odšel, ker je bil nezadovoljen s svojim razvojem in napredkom v Ljubljani". Ob tem je postregel s podatkom, da je v Ljubljani v dveh mesecih in pol igral na kar 27 tekmah (povprečje: 20 minut in devet točk na tekmo), v Brindisiju, kamor se je preselil, pa v treh mesecih na devetih tekmah (povprečje 14 minut in 3,9 točke).

"Prav zanima me, kako je videti dopoldanski trening v Brindisiju. Kdor primerja Olimpijo in Brindisi, ni le v hudi zmoti. To je grozovito," je vidno vznemirjeno o Mesičku prvič javno spregovoril Okorn in dejal, da so bila izplačila na njegov račun redna, njegovi prihodki pa višji od Oliverja, Jeffersona in Jankovića.

"Imel je zvezdniški status. Kaj nam je vrnil? Odhod brez pozdrava. Upam vsaj, da ga je vse skupaj izučilo," je nadaljeval in za konec v vulgarnem slogu dodal: "Za vsako rit raste palica, a to žal ni bila palica, temveč kij za bejzbol. Ni ga dobil po riti, temveč tudi v rit."

Gašper Okorn in ocena sezone

O EuroCupu: Dobra trojka
"Že ko smo igrali, sem imel občutek, da igramo v eni od najtežjih skupin. Z uvrstitvijo kar treh naših tekmecev med najboljšo četverico smo dobili potrditev. Zdaj naš izkupiček 1-7 le ni tako strahovit. Kot trener ocenjujem, da smo dobro opravili svoje delo, predvsem ob upoštevanju igralskega kadra. Ocena? Dobra trojka."

 

O ligi ABA: Zadostno, 2
"Naša igra je bila boljša od rezultata, a to je le tolažba. Enajsto mesto je neuspeh. Je manj od pričakovanj. Union Olimpija v regiji nikakor ne more biti zadovoljna z repom lestvice. Kot trener prevzemam odgovornost in rezultat jemljem kot osebni neuspeh. Zadovoljen bi bil s šestim ali sedmim mestom. Preveč je bilo spodrsljajev. Veliko je bilo tudi tekem s tesnimi rezultati. Ocena? Zadostno, 2."

 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Pokal Slovenije: Odlično, 5
"Pokal nam veliko pomeni. Dobili smo potrditev, da lahko turnir končamo kot zmagovalci. Vliva nam upanje in daje samozavest. Zmaga je bila zaslužena. Bili smo pravi v pravem trenutku. Dovolj ostri in osredotočeni. Znali smo se spopasti s pritiski. To je smerokaz za prihodnost. Ne ukvarjamo se s preteklostjo. Ocena? Pet!"

 

O državnem prvenstvu: Prav dobro, 4
"Pred začetkom sezone sem dejal, da želimo mirno pripluti v ligo za prvaka. To smo v ponesrečenem sistemu storili. Prvi del sezone je bil slabši, saj smo bili takrat vpeti v strahovit ritem, v katerem nismo imeli nikoli več kot 48 ur časa priprave na tekmo. Po novem letu smo postali bolj stabilni. Na nekaj tekmah smo imeli težave s pristopom, kar moramo vzeti na znanje. V ligi za prvaka teh težav ne bo, saj bomo motivirani na vsaki tekmi. Ocena? Štiri."
Ne spreglejte