Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
19. 3. 2019,
11.20

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

2

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dirk Nowitzki Dallas Mavericks Liga NBA Wilt Chamberlain

Torek, 19. 3. 2019, 11.20

5 let, 1 mesec

LIGA NBA

Nowitzki z zgodovinskim košem zasenčil tudi Dončića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

2

Luka Dončić in Dirk Nowitzki | Luka Dončić in Dirk Nowitzki: skupaj le eno leto | Foto Getty Images

Luka Dončić in Dirk Nowitzki: skupaj le eno leto

Foto: Getty Images

Ob novem porazu košarkarjev Dallasa, od katerih je bil tokrat boljši New Orleans, in novem trojnem dvojčku Luke Dončića se je v osrednji vlogi znašel nemški veteran Dirk Nowitzki, po novem šesti najboljši strelec v zgodovini lige NBA.

Goran Dragić
Sportal Nepozaben slovenski večer v ligi NBA s kar 55 točkami! #video

Dallas bi lahko dobil vseh 12 preostalih tekem sezone, a si vseeno ne bi mogel več izboriti končnice lige NBA, zato so Teksašani po igralski prevetritvi in oblikovanju ekipe okrog Luke Dončića misli že preusmerili v prihodnjo sezono. Tudi New Orleans Pelicans nimajo možnosti, da se prebijejo do osmega mesta zahodne konference, zato je imel ponedeljkov obračun odpisanih ekip šibkejši tekmovalni naboj. Pri Dallasu si novega poraza (129:125), ki ga s svojim petim trojnim dvojčkom ni preprečil niti znova zelo razpoloženi Dončić (29 točk, 13 skokov in deset asistenc), zato niti niso pretirano gnali k srcu.

Preskočil Chamberlaina

A v središču pozornosti teksaške ekipe tokrat kljub novi všečni predstavi vendarle ni bil 20-letni Ljubljančan, temveč 20 let in pol starejši nemški veteran Dirk Nowitzki. V dobrih 12 minutah je dosegel osem točk, premalo za kakšen preboj, a dovolj za nov zgodovinski mejnik. Na svojem računu ima namreč zdaj 31.424 točk, s čimer se je na večni lestvici strelcev severnoameriške poklicne lige NBA povzpel na šesto mesto. Prehitel je legendarnega Wilta Chamberlaina, pred njim pa so Michael Jordan, še vedno aktivni LeBron James, Kobe Bryant, Karl Malone in na prvem mestu Kareem Abdul-Jabbar.

Dirk Nowitzki | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Lovil, lovil …

"Noro. Lep občutek. V tej sezoni sem se dolgo približeval tej številki. Vedel sem, koliko mi manjka. Zaradi težav s poškodbo in postopnega vračanja sem menil, da mi ne bo uspelo. Toda v zadnjih tednih sem se počutil veliko bolje, vseskozi pa so me bodrili tudi soigralci. Zdaj sem vesel, da je to poglavje zaprto," je ob novem mejniku dejal Nowitzki, ki je prav vse koše v ligi NBA dosegel v dresu Dallasa. S teksaškim klubom je leta 2011 postal tudi prvak lige. Takrat je bil izbran tudi za najboljšega igralca finalne serije. Štiri leta pred tem pa je bil MVP rednega dela.

Prvi koš pred Dončićevim rojstvom

Ko je zdaj že daljnega 5. februarja 1999 na tekmi proti Seattlu s črte prostih metov dosegel svojo prvo točko v ligi NBA, je bila Mirjam Poterbin visoko noseča. Luka Dončić se je namreč rodil 23 dni po Nemčevem krstu v ligi NBA. Ko je v noči s ponedeljka na torek dosegel drugi koš na tekmi in s tem presegel Chamberlaina, mu je kot prvi čestital prav Luka. Ne le to, Dončić je bil v večeru, polnem simbolike, tudi tisti, ki je Dirku podal žogo na rob rakete. "Obrnil sem se in kot tolikokrat doslej vrgel. Žoga je šla skozi obroč," je po tekmi vtise zbiral Nowitzki.  

"Luka je prihodnost kluba"

Legendarni Nemec, ki je vesel, da je do strelskega mejnika prišel v domačem American Airlines Centru, se s to sezono po vsej verjetnosti poslavlja od aktivnega igranja košarke. Kako globok pečat je pustil, dokazujejo ovacije ob nastopih v gostujočih dvoranah. Ob teh je večkrat s cmokom v grlu dejal, da bi z veseljem vztrajal še eno sezono, a mora poslušati svoje telo. Zdi se, da štafeto predaja prav Dončiću. Vlogo evropskega mentorja je odigral brezhibno. Zdaj pa … "Luka je prihodnost klubske franšize," je o Dončiću, ki v krstni sezoni v povprečju dosega 21 točk, 7,4 skoka in 5,7 asistence, dejal Nowitzki. Za primerjavo, Dirkovo povprečje v prvi sezoni lige NBA je znašalo 8,2 točke, štirje skoki in ena asistenca.

Večna lestvica strelcev lige NBA

1. Kareem Abdul-Jabbar 38.387 točk
2. Karl Malone 36.928
3. Kobe Bryant 33.643
4. LeBron James 32.439
5. Michael Jordan 32.292
6. Dirk Nowitzki 31.424
7. Wilt Chamberlain 31.419

Mirza Begić
Sportal Glavobol ob računu ljubljanskega zapitka
Jure Zdovc
Sportal Vsi so s prstom pokazali na Jureta Zdovca
Ne spreglejte