Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
6. 8. 2017,
21.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov EuroBasket 2017 Slovenija

Nedelja, 6. 8. 2017, 21.50

6 let, 7 mesecev

Po tekmi Slovenija:Češka (88:80)

Nova dimenzija tandema Dragić - Dončić

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

1

Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravah na EuroBasket 2017 vknjižila še tretjo zaporedno zmago. V Mariboru je padla Češka (88:80), proti kateri se je izkazal predvsem novi veliki tandem slovenske reprezentance Goran Dragić – Luka Dončić. Selektor prečrtal Gregorja Hrovata in Erazma Lorbka.

Udarna moč Slovenije: Luka Dončić in ... | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Udarna moč Slovenije: Luka Dončić in ... Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po zmagah nad univerzitetno ekipo Rusije in Madžarsko je slovenska reprezentanca na tretji pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom v mariborski dvorani Tabor ugnala Češko. Ta je sicer vnovič razgrnila slovenske pomanjkljivosti v obrambi. Po drugi strani pa je tretji pripravljalni test postregel z novo dimenzijo udarnega tandema Goran DragićLuka Dončić, ki je tokrat na parketu prebil občutno več časa kot na petkovi tekmi.

Kapetan Gogi je prevzel vlogo nespornega vodje in dirigenta igre, novi veliki zvezdnik slovenske košarke Dončić pa je znova navdušil z zavidljivo raznolikostjo, prefinjenim občutkom za žogo in prostor ter nosom za potezo več. Navdušujoče je predvsem zgledno sobivanje obeh v peterki, pri čemer pa je ob odsotnosti krilnega centra Anthonyja Randolpha, ki se bo po poroki v ekipo vrnil prihodnji teden, pod košem trikotnik sklenil prvi klasični center reprezentance Gašper Vidmar.

Erazem Lorbek: Prišel, videl, odšel. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Erazem Lorbek: Prišel, videl, odšel. Foto: Urban Urbanc/Sportida Erazem Lorbek ne bo videl EuroBasketa

Ob slovesu od Maribora je selektor Igor Kokoškov naznanil, da se je po tekmi s Čehi za sodelovanje v reprezentančni akciji zahvalil kapetanu Olimpije Gregorju Hrovatu in Erazmu Lorbku, ki se po treh izpuščenih sezonah skuša vrniti pod koše.

"Zahvalil bi se jima za profesionalnost in zagnanost. Sta prava fanta. Moramo biti ponosni na takšne košarkarje. Vesel sem tudi, da se Erazem vrača. Ob slovesu sem mu dejal, da mu želim dober klub, s katerim bi se vrnil. Verjamem, da bo v prihodnje v reprezentanci," je ob tem dejal Srb na slovenski klopi, ki ima zdaj na voljo še 15 igralcev. To so Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Jan Kosi, Miha Lapornik, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Matic Rebec, Žan Mark Šiško, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, Anthony Randolph in Goran Dragić.

... Goran Dragić | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida ... Goran Dragić Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Trd češki oreh

Čehi, pri katerih je zaigral tudi nekdanji član Olimpije Jiri Welsch, medtem ko se je prvi zvezdnik in znanec iz Slovana Jan Vesely letos odpovedal reprezentančnemu dresu, so v nedeljo zvečer dodobra namučili domačo izbrano vrsto. V polnem Taboru, ki je tako pokazal, kako lačen je Maribor kakovostne košarke, so korak z gostitelji držali vse do polovice zadnje četrtine. Še ob vstopu v zadnjo četrtino so vodili (66:65), tekmecu pa nevarno sledili tudi v nadaljevanju.

A nato je bilo dovolj nekaj agresivnih obrambnih potez, s katerimi so Slovenci, ki so večji del tekme gospodarili v skoku, presekali češko igro. Ko je Dončić, ki je, če gre soditi po odzivih občinstva, prerastel v prvega ljubljenca navijačev, po hitrem protinapadu silovito zabil (81:74), je bilo pravzaprav že jasno, da je strt tudi češki oreh.

Vlatko Čančar navdušil, toda …

Na koncu je Dončić dosegel 20 točk (osem skokov), dve manj pa je ob šestih asistencah dosegel Dragić.

Med košarkarji, ki so navdušili, je bil tudi član Mege in izbranec Denverja na naboru lige NBA Vlatko Čančar. V všečni in borbeni predstavi, v kateri je zgledno sodeloval z branilskim parom, je dosegel 14 točk ter ujel še pet odbitih žog. Bolj skrb vzbujajoč pa je način odhoda iz dvorane. Dobri dve minuti pred koncem je namreč grdo padel in si poškodoval levi gleženj.

"Upam, da gre zgolj za zvit gleženj. Več bo povedal ponedeljkov pregled. Trkam ob leseno podllago. Verjamem, da se bo kmalu vrnil. Reprezentanca ga potrebuje, saj ji daje kakovost. On je kot Scottie Pippen," pravi selektor Kokoškov, ki v kratkem pričakuje tudi Matica Rebca (angina).

Tri tekme, tri zmage | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tri tekme, tri zmage Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dragić: Še veliko dela

"Zmaga vedno veseli. Tudi ta. Poleg tega so Čehi že težji nasprotnik. Toda v igri je še vedno vidnih kar nekaj nihanj. Na trenutke igramo dobro, na trenutke slabo. Čaka nas še veliko dela. Tudi na ravni telesne pripravljenosti. Po drugi strani pa je namen pripravljalnih tekem tudi preizkušanje različnih napadalnih možnosti," je po svoji drugi tekmi po daljšem igralnem postu dejal kapetan Dragić, ki je po tekmi novince v ekipi Gregorja Hrovana, Dončića, Žana Marka Šiška in Jana Kosija pozval k javnemu pevskemu nastopu, kar je tradicionalni krst za nove obraze v reprezentanci.

Pred domačimi navijači znova 24. 8.

Slovenijo po mariborskih preizkušnjah zdaj ob nekaj domačih treningih čakata turnirja v Opatiji in Tel Avivu. Domačim navijačem se bo četa Igorja Kokoškova znova predstavila šele teden dni pred prvo tekmo EuroBasketa. Na domači generalki se bodo namreč kapetan Dragić in soigralci 24. avgusta v Stožicah srečali s Hrvaško. "Lepo se je predstaviti slovenskemu občinstvu, ki na ta način vidi košarkarje iz tujih klubov. Toda za ekipo je doro, da tudi pripravljalne tekme igra v tujinu. Tudi na EuroBasketu bomo namreč igrali v gosteh," pravi selektor, zadovoljen z dozdajšnjim napredkom.

Slovenija: Češka 88:80 
Športna dvorana, gledalcev 3200, sodniki: Petek, Gajšek, Pipan (vsi Slovenija). 
Slovenija: Dragić 18 (9:11), Nikolić 2 (2:2), Prepelič 8 (3:5), Murić 8 (0:1), Blažič 2, Kosi 1 (1:2), Vidmar 10 (4:7), Zagorac 3 (1:2), Dimec 2, Čančar 14 (4:5), Dončić 20 (2:6). 
Češka: Auda 12 (6:6), Hruban 14 (1:2), Satoransky 13 (6:8), Welsch 5 (1:2), Palyza 4 (1:1), Peterka 17 (0:2), Bohačik 9 (2:2), Pechaček 1 (1:2), Kyzlink 5.
Prosti meti: Slovenija 26:41, Češka 18:25.
Met za dve točki: Slovenija 19:30, Češka 16:29.
Met za tri točke: Slovenija 8:23 (Dončić 4, Čančar 2, Dragić, Prepelič), Češka 10:26 (Hruban 3, Peterka 3, Kyzlink, Bohačik, Palyza, Satoransky).
Ne spreglejte