Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 11. 2018,
19.15

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

2

Natisni članek

Liga NBA Dallas Mavericks Utah Jazz Oscar Robertson Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 7. 11. 2018, 19.15

5 let, 5 mesecev

Nore številke: le Luka Dončić in velika legenda lige NBA

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

2

Luka Dončić | Luka Dončić se lahko po desetih tekmah pohvalil s povprečjem 19,8 točke na srečanje. | Foto Reuters

Luka Dončić se lahko po desetih tekmah pohvalil s povprečjem 19,8 točke na srečanje.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić bo v noči na četrtek gostoval pri Utahu. V enajsti tekmi se bo tako v ligi NBA prvič nameril na tekmeca, s katerim se je v tej sezoni že srečal. Spomin na prvo tekmo ni prijeten, saj je Dallas takrat vknjižil prvi poraz v domači dvorani, Ljubljančan, ki tako navdušuje v krstni sezoni lige NBA, da ga na drugi strani luže povezujejo celo z legendo košarke Oscarjem Robertsonom, pa je dosegel ''le'' 14 točk.

Košarkarji Dallasa so se po pomembni zmagi nad Washingtonom, s katero so prekinili niz šestih zaporednih porazov, odpravili na pot v Salt Lake City. Že v noči na četrtek bodo gostovali pri Utah Jazz. Luka Dončić se bo tako prvič, odkar se je odločil za selitev v ZDA in dokazovanje med najboljšimi košarkarji na svetu, v ligi NBA nameril na tekmeca, ki ga je v tej sezoni že spoznal.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić znova prvi košarkar Dallasa, Dragića ustavila poškodba #video
Luka Dončić
Sportal Dončić brez sramu in zadržkov med evropskimi velikani

Utah ni zmagal vse od gostovanja v Dallasu

Slovenski najstnik čaka na prvo zmago v gosteh v ligi NBA. | Foto: Getty Images Slovenski najstnik čaka na prvo zmago v gosteh v ligi NBA. Foto: Getty Images Ko sta se Dallas in Utah pomerila 28. oktobra, je Dončić s telički izkusil prvi poraz v domači dvorani American Airlines Center (104:113). Dosegel je 14 točk, kar je njegov drugi najskromnejši točkovni izkupiček v tej sezoni, njegov met iz igre pa je bil 38,5-odstoten. Zanimivo je, da se za razliko od Dončića omenjene tekme radi spominjajo navijači Utaha, saj so njihovi ljubljenci takrat dosegli zadnjo zmago v tej sezoni.

Nato so nanizali štiri poraze, zato želijo v noči na četrtek v dvorani Vivint Smart Home Arena v zvezni državi Utah prekiniti niz ter razmerje zmag in porazov v tej sezoni izboljšati na 5-6. Dallas je njihova priljubljena stranka. Dobili so zadnje štiri medsebojne tekme in kar sedem od zadnjih osmih v ligi NBA, zato je v vrstah gostiteljev zaznati optimizem.

Luka Dončić
Sportal O poškodbi ne duha ne sluha: Dončić navdušil in prekinil črno serijo Teličkov #video

Kdo manjka pri Utahu in Dallasu?

Pri teličkih še vedno manjkata Dirk Nowitzki in Devin Harris, pri gostiteljih pa ne bo v postavi Raula Neta, vprašljiv pa je nastop Donovana Mitchella, ki je manjkal na zadnji tekmi proti Torontu, a bi se lahko proti Dallasu vrnil na parket.

Dallas ima na drugi strani priložnost, da se maščuje Utahu in proslavi prvo zmago v gosteh v tej sezoni. Odkar se Dončić dokazuje na ameriških parketih, še ni zmagal na gostovanju. Če ne bo težav z zdravjem, bo slovenski najstnik kmalu dosegel nov pomemben mejnik. Presegel bo mejo 200 točk v ligi NBA, za katero bi lahko potreboval le 11 tekem. Do danes se lahko pohvali s 198 točkami, 65 skoki in 44 asistencami, to pa je podatek, ki je v ZDA deležen velikega zanimanja.

Ljubitelji statistike so tako ugotovili, da se je z najmanj takšnimi številkami po uvodnih desetih tekmah krstne sezone v ligi NBA lahko pohvalil le še eden. Ameriški medij ClutchPoints je tako zapisal, da gre mladi Ljubljančan po stopinjah velike legende lige NBA Oscarja Robertsona. Eden od največjih košarkarjev, ki so kadarkoli igral v ligi NBA, ima danes 79 let.

Legendarni branilec Cincinnattija in Milwaukeeja je spadal v košarkarsko smetano, edini naslov v ligi NBA pa osvojil leta 1971. Nore številke, ki jih ponuja statistična analiza, samo pritrjujejo dejstvo, s kako uspešnim začetkom sezone ima kot najstniški novinec opravka neustrašni in zelo ambiciozni Dončić.

Dončić je na zadnji tekmi v ligi NBA, bila je njegova deseta v tej sezoni, proti Washingtonu dosegel 23 točk. | Foto: Getty Images Dončić je na zadnji tekmi v ligi NBA, bila je njegova deseta v tej sezoni, proti Washingtonu dosegel 23 točk. Foto: Getty Images

O tem, kako daleč lahko pride, priča tudi razmišljanje trenerja Washingtona Scotta Brooksa, ki je na zadnji tekmi doživel prepričljiv poraz v Dallasu. ''Ta mladenič bo mnoga leta zvezdnik lige,'' je napovedal strateg čarovnikov iz prestolnice ZDA in se pridružil številnim somišljenikom, ki so prepričani, da bo Dončić pustil v največjem klubskem košarkarskem tekmovanju ogromen pečat.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić se je primerjal s Cristianom Ronaldom in …

Kdo je sploh Oscar Robertson?

Oscar Robertson, ki si je v ZDA prislužil vzdevek "The Big O", je na olimpijskih igrah v Rimu leta 1960 pomagal Američanom do zlate medalje. | Foto: Reuters Oscar Robertson, ki si je v ZDA prislužil vzdevek "The Big O", je na olimpijskih igrah v Rimu leta 1960 pomagal Američanom do zlate medalje. Foto: Reuters Eden od najboljših branilcev vseh časov je v ligi NBA najprej igral za Cincinatti Royals (1960-1970). To je franšiza, ki je prvotno v ligi NBA domovala v Rochestru, v pestri klubski zgodovini pa se je preselila tudi v Kansas City, od leta 1985 pa nastopa v ligi NBA kot klub Sacramento Kings. Ko se je Robertson nato preselil k Milwaukee Bucks (1970-1974), je uresničil sanje in osvojil naslov. Najboljši je bil leta 1971. Že leta 1964 je bil izbran za najbolj koristnega igralca lige (MVP), dvanajstkrat je nastopil na dvoboju All-Star.

Pri Cincinnatiju je nosil številko 14, pri Milwaukeeju pa 1. Oba dresa sta upokojena in danes ponosno visita v dvoranah v Sacramentu in Milwaukeeju. Leta 1961 je bil novinec leta, kar šestkrat pa najboljši podajalec sezone. V povprečju je na tekmo prispeval skoraj 26 točk (25,7), deset asistenc (9,5) in osem skokov (7,5)!

Luka Dončić
Sportal Poteza Jordana, ki je razjezila Dončićeve navijače, še odmeva
Goran Dragić
Sportal Goran Dragić se je vrnil na parket in dosegel 21 točk
Ne spreglejte