Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2016,
11.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

Košarkarska zveza Slovenije košarka zapor sodišče Marko Tušek

Torek, 22. 11. 2016, 11.17

6 let, 6 mesecev

Nekdanji slovenski košarkarski reprezentant pogojno obsojen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski košarkarski reprezentant Marko Tušek je bil v petek na okrajnem sodišču v Ljubljani zaradi neplačevanje preživnine starejšemu sinu obsojen na leto dni pogojne zaporne kazni s petletno preizkusno dobo.

Za 41-letnim Tuškom, ki je zadnja leta živel v Črni gori, je bila zaradi neplačevanja preživnine razpisana mednarodna tiralica. Osemindvajsetega septembra ga je ob prehodu slovenske meje aretirala slovenska policija. Do začetka sojenja 21. oktobra je bil v priporu na Povšetovi.

Sojenje Tušku, ki je za slovensko reprezentanco odigral 63 tekem in dosegel 491 točk, je potekalo za zaprtimi vrati, sodba in obrazložitev pa sta bili javni. Tušek se bo zaporu izognil le, če pet let ne bo storil novega kaznivega dejanja, če bo v štirih letih poravnal nekaj več kot 22.000 evrov neplačanih obveznosti ter če bo od razglasitve sodbe naprej redno plačeval preživnino za zdaj 14-letnega sina, ki ga ima z nekdanjo rokometašico Olimpije, s katero se je tri leta po rojstvu ločil.

"Dolžni ste še 22.304 evre in zdaj morate preživnino redno plačevati"

"Iščem službo. Živim pri sestri in mami v Hrastniku, žena je ostala v Črni gori," pravi Tušek. | Foto: Vid Ponikvar "Iščem službo. Živim pri sestri in mami v Hrastniku, žena je ostala v Črni gori," pravi Tušek. Foto: Vid Ponikvar Okrajna sodnica Vesna Drvarič je Tuška obsodila zaradi neplačevanja preživnine do aprila 2011. Tudi po tem datumu je ni plačeval, a je od takrat dejansko ni bil več finančno zmožen plačevati.

"Nisem se odločila za zapor, sem se pa za najvišjo možno pogojno zaporno kazen in tudi za najvišjo možno preizkusno dobo. Vse neplačane preživnine je za 32.403 evre, a sem odštela tisto, kar sta plačali vaša mati in sestra in kar je vaša bivša žena dobila prek jamstvenega sklada. Dolžni ste še 22.304 evre in zdaj morate preživnino redno plačevati," je Tušku naložila sodnica, poroča Večer. Sodba še ni pravnomočna.

Tušek, kot vrhunski košarkar je igral za 16 klubov iz petih držav, je po podatkih sodišča uradno v času kariere zaslužil več kot dva milijona evrov, ob koncu tekmovalne športne poti pa se je znašel v finančnih težavah, katerim je botrovalo tudi vdajanje igralniškim strastem.

Zadnja leta je z novo ženo in majhnim otrokom živel v Črni gori, zdaj pa obubožan živi v materinem stanovanju v Hrastniku. "Iščem službo. Živim pri sestri in mami v Hrastniku, žena je ostala v Črni gori. Težki časi so očitno tudi tu v Sloveniji. Košarkarska zveza mi nekaj obljublja, a za zdaj je žal ostalo le pri tem," je Tuškovo izjavo povzel Večer.

Ne spreglejte