Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 4. 2021,
4.37

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

3

Natisni članek

Dallas Mavericks Vlatko Čančar Vlatko Čančar NBA Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 8. 4. 2021, 4.37

3 leta

Liga nba, 7. april

Večer, ki bi ga Dončić najraje izbrisal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

3

Luka Dončić | Luka Dončić je imel veliko težav s čvrsto obrambo Houstona. | Foto Reuters

Luka Dončić je imel veliko težav s čvrsto obrambo Houstona.

Foto: Reuters

Zmagoviti niz košarkarjev Dallasa se je, tudi zaradi dejstva, da je Luka Dončić odigral pod svojo ravnjo (23 točk, devet skokov, pet asistenc), na teksaškem obračunu s Houstonom (102:93) končal nekoliko nepričakovano. "Vsi imamo lahko slabo tekmo," se je glasil komentar slovenskega zvezdnika, ki je tokrat za tri točke metal 1:9.

Statistike, pod katero se je na gostovanju pri Houstonu podpisal Luka Dončić, se verjetno ne bi branil marsikateri že uveljavljeni zvezdnik – 23 točk, devet skokov, pet asistenc. V Ljubljančanovem primeru je bila to zanesljivo tekma, ki bi jo najraje takoj izbrisal iz spomina. V prvi vrsti zaradi poraza proti drugi najskromnejši ekipi lige, s katerim se je zaključil niz petih zmag. Po drugi strani tudi zaradi izrazite strelske neučinkovitosti in nemoči v prelomnih trenutkih tekme.

Kljub dejstvu, da je bil Dallas večji del tekme v podrejenem položaju, je v zadnji četrtini prišel do priložnosti za preobrat. Po košu Dončića je bil namreč dve minuti in pol pred koncem tekme rezultat izenačen (89:89). Sledilo je sedem zaporednih Houstonovih točk za odločilni pobeg in osvetlitev vseh šibkosti v igri zasedbe Dallas Mavericks.

Pogled v "drobovje" Dončićeve statistike hitro razkrije njegovo tokratno nemoč. Od devetih metov za tri točke je namreč zadel le enega. Ob tem je za dve točki metal 8:17, s črte prostih metov pa 4:5. Izgubil je tudi pet žog. Tudi soigralci so bili pri metih z razdalje tokrat nenatančni, čeprav je povratnik po manjši poškodbi Kristaps Porzingis vknjižil dvojnega dvojčka (23 točk, 12 skokov), vlogo standardnih adutov s klopi pa sta odigrala Tim Hardaway (18 točk) in Jalen Brunson (14).

slovenska reprezentanca eurobasket 2017
Sportal Slovenija v Kölnu ali Milanu

Scenarij, ki se je napovedoval

Dallas je na kratko vodil na začetku prve in drugo četrtine, a prave igre, ki ga je krasila ob predhodnih petih zmagah, nikakor ni uspel razviti. Če so ob nedavni zmagi proti UItah Jazz teksaške trojke kar deževale, je bilo moštvo slovenskega zvezdnika tokrat izrazito strelsko neučinkovito. Košarkarji Houstona so obrambno garaštvo nadgradili tudi z napadalno učinkovitostjo. V tej fazi sta si štafetno palico podajala predvsem John Wall (31 točk) in Christian Wood (22).

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gostitelji so dobili prve tri četrtine. Minuto pred koncem tretje so vodili s 13 točkami prednosti (75:62). Vseeno so nato ob odprtju zadnjega dela tekme gostom dovolili vrnitev, v prvi vrsti po zaslugi Brunsona in Hardawaya. Toda po omenjenem izenačenju (89:89) so vendarle znova strnili svoje vrste in nadgradili predhodno garaško delo, ki ga je poosebljal tudi donedavni Dragićev soigralec Kelly Olynyk (deset točk, 18 skokov).

Dončićeva "pravica do slabe tekme"

"Vsi lahko odigramo slabo tekmo. Mar ne? Da, to je bila katastrofalna predstava, jaz sem odigral še posebej grozljivo. Hitro se moramo pobrati," je po hladni prhi pri sosedih v Teksasu dejal Dončić.

John Wall | Foto: Reuters Foto: Reuters

Houston, ki nima več realnih možnosti za preboj v končnico, je tako po petih zaporednih porazih prišel šele do štirinajste zmage v sezoni. Vseeno bo še kar nekaj časa ostal priklenjen na predzadnje mesto zahodne konference. Dallas je po drugi strani zabeležil 22 porazov (ob 28 zmagah) in tako še naprej zaostaja za želenim šestim mestom in neposredno uvrstitvijo v končnico.

Priložnost za vrnitev na zmagovite tirnice in popravljanje vtisa bo sicer za Dončića ter soigralce prišla kaj kmalu. Že v noči na petek se bo namreč Dallas udaril z Milwaukeejem. Ali bo zanj znova zaigral tudi nedavno poškodovani prvi zvezdnik in dvakratni MVP Giannis Antetokounmpo, še ni znano.

Čančar brez priložnosti, vrnitev Duranta

Na delu je bil tudi Denver Vlatka Čančarja, ki je s 106:96 ugnal San Antonio Spurs. Za Denver je bila to že sedma zaporedna zmaga, Nikoli Jokiću je ob tem zmanjkal le en skok do novega trojnega dvojčka (25 točk, devet skokov, deset asistenc), Čančar pa se v slabih štirih minutah, ki jih je preživel na parketu, ni vpisal med strelce. Pri Spursih sta po 18 točk dosegla Dejounte Murray in Derrick White

Kevin Durant, Brooklyn Nets | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Brooklyn se je po zmagi nad New Orleansom s 139:111 znova zavihtel na vrh vzhodne konference. Za domačo zasedbo je po dolgi odsotnosti - manjkal je na 23 tekmah - znova zaigral Kevin Durant in po vrnitvi na igrišče v slabih 19 minutah prispeval 17 točk. Pri mrežicah sta bila najbolj učinkovita Kyrie Irving s 24 in LaMarcus Aldridge z 22, pri gostih pa Eric Bledsoe s 26 točkami.

Liga NBA, 7. april:

Houston Rockets : Dallas Mavericks 102:93
Wall 31, Wood 22; Dončić 23 (9 skokov, 5 asistenc), Porzingis 23 (12 skokov)

Indiana Pacers : Minnesota Timberwolves 141:137
Holiday A. 22, Holiday J. 21; Towns 32 (12 skokov), Edwards 27

Orlando Magic : Washington Wizards 116:131 
Ross 24, Bamba 19 (8 skokov); Beal 26, Westbrook 23 (14 skokov, 15 asistenc)

Boston Celtics : New York Knicks 101:99 
Brown 32 (10 skokov), Tatum 25 (10 skokov); Barrett 29, Randle 22 (9 skokov)

Brooklyn Nets : New Orleans Pelicans 139:111
Irving 24, Aldridge 22; Bledsoe 26, Williamson 16

Atlanta Hawks : Memphis Grizzlies 113:131
Bogdanović 24, Young 14 (11 asistenc); Allen 30, Valančiunas (11 skokov) in Morant (7 skokov, 7 asistenc) po 19

Oklahoma City Thunder : Charlotte Hornets 102:113
Maledon in Pokuševski (9 skokov) po 25; McDaniels 21, Rozier 17

Denver Nuggets : San Antonio Spurs 106:96
Jokić 25 (9 skokov, 10 asistenc), Porter Jr. 18 (10 skokov), Čančar brez točke (0/1 met za 2), 1 izgubljena žoga v 3:47; Murray in White po 18

Phoenix Suns : Utah Jazz 117:113*
Booker 35, Paul 29 (9 asistenc); Mitchell 41 (8 skokov), Bogdanović 20

*po podaljšku

Lestvica:

 
Ne spreglejte