Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
23. 7. 2011,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Poljska priprave tekma

Sobota, 23. 7. 2011, 21.56

8 let

Naj zadržijo takšno vnemo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Pa so se začele tekme," so si verjetno slovenski reprezentanti rekli ob vstopu v dvorano Ljudski vrt, v kateri so premagali Poljake ter navdušili slovensko publiko z veliko mero borbenosti.

Za prvo prijateljsko tekmo v sklopu priprav na evropsko prvenstvo v Litvi se je slovenski selektor Božidar Maljković odločil, da v kader ne bo vključil Erazma Lorbka, Matjaža Smodiša (oba iz preventive) ter Danijela Vujasinovića, začel pa je s peterko Goran Dragić, Sašo Ožbolt, Zoran Dragić, Goran Jagodnik in Uroš Slokar. Posebni občutki so prevzemali predvsem brata, ki sta zaigrala skupaj ter Ožbolta, ki je po letu 2006 vnovič med slovenskimi izbranci. Ravno slednji pa je bil tisti, ki mu je pripadla čast prvega koša na tekmi. Bila je celo trojka, teh pa so se zelo kmalu nalezli izbranci Aleša Pipana. Nezaustavljiv je bil Piotr Pamula, ki je bil z enajstimi točkami v veliko pomoč Poljski, da je povedla s 16:12.

Zaradi začetne faze priprav se je poznalo, da tako obramba kot napad nista na tisti ravni, kot ju lahko pričakujemo kasneje na prvenstvu. Zato so lahko Poljaki tudi lažje prihajali do košev, kot bi sicer. Zaradi teh dejstev je uspelo gostiteljem minulega evropskega prvenstva pobegniti celo na 20:14, kar je bila tudi njihova najvišja prednost v prvem polčasu. A je Slovenija na veselje razprodane dvorane Ljudski vrt na Ptuju, ki je bila premajhna za to tekmo - novo dvorano bodo v najstarejšem mestu zgradili do leta 2013 za potrebe evropskega prvenstva, ki ga bo gostila Slovenija –, počasi prevzemala pobudo, če se nekoliko nogometno izrazimo, in spreobrnila rezultat ter si do konca polčasa priigrala minimalno prednost (36:33).

Strelsko sta bila v našem taboru najbolj razpoložena prav brata Dragić, ki sta v prvih dvajsetih minutah dosegla 17 od 36 točk (36:33). Ravno mlajši Zoran je spodbudna popestritev za slovensko reprezentanco. Z agresivno igro v obrambi, veliko angažiranostjo v protinapadih ter napadalnimi skoki je bil izjemno pomembna figura na parketu. In prav takšen obraz je kazal že v dresu Krke, v katerem je v pretekli sezoni naredil velik korak naprej.

Slovenski košarkarji so se na tej tekmi držali obljube, ki so jo dali pred začetkom turnirja Primus, na katerem sodeluje še Makedonija. Borbenost je bila namreč prisotna na vsakem koraku. Celo najstarejši Goran Jagodnik se je s 37-leti metal po parketu kot najstnik. Ravno s to agresivnostjo so navduševali ljubitelje košarke na Ptuju, ki so jim oprostili tudi kakšen prelahko zgrešen met izpod koša ali izgubljeno žogo. S takšnim načinom igre so v drugem polčasu počasi začeli lomiti Poljake, ki roko na srce nimajo takšne kakovosti kot slovenska reprezentanca, saj igrajo z bistveno pomlajeno ekipo, na evropskem prvenstvu pa denimo ne bo niti Gortata ter Lampeja.

Prvi test je torej slovenska reprezentanca uspešno prestala, lepo pa je bilo videti, da je zaigral tudi Boštjan Nachbar, ki se je v preteklih mesecih ogromno ukvarjal s poškodovanim gležnjem.

Že jutri čaka slovenske košarkarje nov preizkus, ko jim bo nasproti stala nekoliko močnejša Makedonija. Zdaj je na slovenskih fantih, da takšno vnemo zadržijo vse do 18. septembra, ko bo zadnji dan evropskega prvenstva v Litvi.

Ne spreglejte