Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
3. 2. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

reprezentanca Brose Baskets Aleksej Nikolić

Petek, 3. 2. 2017, 12.00

6 let, 6 mesecev

Mladi slovenski košarkar, ki je nenehno na preži

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenski organizator igre Aleksej Nikolić je drugo sezono pri nemškem košarkarskem evroligašu Brose Bamberg. Za zdaj ga italijanski trener Andrea Trinchieri ne postavlja v ospredje, a se 21-letni Slovenec zaveda, da mora biti potrpežljiv in trdo delati na treningih. "Želja vsakega je, da bi čim več igral v prvi ekipi. Lagal bi, če bi rekel, da pri meni ni tako," pravi Nikolić, ki je v evroligi zaigral tudi proti Luki Dončiću.

Brose Bamberg je tudi letos član elitne evrolige in je v boju za končnico, v katero se uvrsti osem najboljših ekip. Na položaju organizatorja ima dva izkušenega košarkarja. Grk Nikos Zizis in Latvijec Janis Strelnieks, ki je bil leta 2015 glavni krivec za izpad Slovenije v osmini finala evropskega prvenstva, imata pred 21-letnim Aleksejem Nikolićem prednost.

V evroligi je dobil priložnost na dveh tekmah, v nemški prvi ligi pa na sedmih od skupno 18 tekem. Kot posojen košarkar dobiva priložnost v drugi nemški ligi v dresu Baunacha, kar dobro izkorišča, saj je prvi igralec moštva.

"Mislim, da sezona poteka, kot mora. Sicer ne treniramo veliko, ker je veliko potovanj in tekem, ampak vse je v redu. Treniram s prvo ekipo, tekme pa igram tudi z drugim moštvom. Pomembno je, da sem v pogonu, ne glede na to, kje igram. Poskušam pa si izboriti prostor tudi v prvi ekipi. Vedno dajem svoj maksimum," pravi Ali.

Statistika Alekseja Nikolića v tej sezoni

Brose Bamberg

Evroliga: 1 točka, 2 podaji v 7 min.

Državno prvenstvo: 5,4 točke, 2,7 podaje, 1,3 skoka v 16,6 minute

 

Baunach

2. liga: 18,3 točke, 6,4 podaje in 3,8 skoka v 32,1 minute

Potrpežljivost je na prvem mestu

Na treningu zavzeto dela, da bi prepričal trenerja. | Foto: Vid Ponikvar Na treningu zavzeto dela, da bi prepričal trenerja. Foto: Vid Ponikvar Slovenski organizator igre s soigralci Bamberga potuje tudi na evroligaška gostovanja, a prave priložnosti v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju še ni dobil. Brose se bori za čim boljši položaj, trener pa prednost daje izkušnjam.

Pred sezono je imel nekaj težav z gležnjem in moral zaradi tega izpustiti reprezentančno akcijo, vendar so v klubu poskrbeli, da zdaj težav nima in se normalno počuti.

Ali je pričakoval več minut v dresu prvega moštva? "Tako, kot se trener odloči, se odloči. To pomeni, da moram trenirati in biti boljši. Želja vsakega je, da bi čim več igral v prvi ekipi. Lagal bi, če bi rekel, da pri meni ni tako. Potrpežljiv moram biti in na treningu trdo delati," odgovarja Nikolić.

Nasveti očeta pridejo prav

Nasveti očeta Davida (v sredini) pridejo prav. | Foto: Vid Ponikvar Nasveti očeta Davida (v sredini) pridejo prav. Foto: Vid Ponikvar Na življenje v Nemčiji se je povsem navadil in nima nikakršnih težav, saj klub poskrbi tako za stanovanje, avtomobil kot tudi prehrano: "Mesto poznam in nimam težav, da se ne bi znašel. V klubu ljudje zelo pomagajo. Nekaj malega znam tudi nemško. Pogovore razumem, a mi je še težko kaj povedati."

Po košarkarske nasvete se zateče tudi k očetu Davidu, ki je bil pomočnik selektorja Aleša Pipana na evropskem prvenstvu leta 2005 v Beogradu in svetovnem prvenstvu na Japonskem leto dni pozneje: "O košarki se vedno pogovarjava, tudi če ne igram. V določenih trenutkih mi svetuje. Pravi mi, naj bom potrpežljiv, garam in čakam na priložnosti. Verjamem, da bodo prišle."

Veliko je v stiku tudi z bratom Mitjo, ki zadnje mesece igra v Italiji. Stikov z drugimi košarkarji nima veliko, saj imajo vsi svoje obveznosti v klubih, se pa videva z vsemi slovenskimi košarkarji, ki igrajo v evroligi.

"Dončić še ni končal svojih predstav"

Bo letos del slovenske reprezentance na EuroBasketu 2017? Konkurenca na položaju organizatorja igre bo zelo močna. | Foto: Vid Ponikvar Bo letos del slovenske reprezentance na EuroBasketu 2017? Konkurenca na položaju organizatorja igre bo zelo močna. Foto: Vid Ponikvar Ena od evroligaških tekem, na kateri je igral, je bilo tudi gostovanje pri Real Madridu Luke Dončića. Ta je na tisti tekmi zablestel ter dosegel 16 točk, šest skokov in pet podaj. "Luka ima izredno sezono. Ni še končal svojih predstav. Želim mu vse najboljše. Znašel se je v ekipi in vidi se, da mu zaupajo, kar je zelo pomembno," pravi Ali.

Jih je trener Trinchieri pred tisto tekmo opozoril, na kaj morajo paziti pri Dončiću? "Rekel je, da naj bomo pozorni na njegovo kreacijo," odgovarja nekdanji član sarajevskega Sparsa.

Zaveda se, da bo letos poleti v reprezentanci konkurenca na njegovem igralnem položaju še ostrejša, saj je svoj prihod napovedal tudi Dončić, ki bo počasi prevzemal dirigentsko palico od Gorana Dragića.

"Z zvezo ali selektorjem se nisem slišal. Verjetno se še bomo. Lani sem govoril z Igorjem Kokoškovom, ko zaradi gležnja nisem mogel igrati. Dejal mi je, da bom dobrodošel, ko bom zdrav."

Ne spreglejte