Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

3

Natisni članek

Aleksej Nikolić Vlatko Čančar Vlatko Čančar Žan Mark Šiško Jurij Macura Luka Kraljević Luka Dončić Luka Dončić Matjaž Smodiš

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Matjaž Smodiš oster: Morda narobe razmišljam in sem črna ovca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

3

Da v slovenskem klubskem košarkarskem prostoru ne vlada nič kaj razveseljivo stanje, je jasno vsem oziroma bi vsaj moralo biti. Nadarjeni mladi fantje odhajajo v tujino, kar se tako zgodaj ne bi smelo dogajati. "Ni druge poti, kot jo je izbral Vlatko Čančar in odšel v tujino," razmišlja Matjaž Smodiš.

Slovenija je z dvema milijonoma prebivalcev izjemno majhen bazen, zato težko pričakujemo, da bomo imeli v vseh športih ogromno nadarjenih tekmovalcev. Nič drugače ni v košarki, zato bi bilo treba pravilno ravnati s tistimi, ki so redki in veljajo za zelo perspektivne.

A na žalost se dogaja, da v naši državi tega ne vidijo, zato so mladi primorani odpotovati čez mejo. V košarki nismo več v položaju, ko bi imel selektor slovenske reprezentance pred seboj paleto košarkarjev, ki igrajo vidno vlogo v evroligi, so v večjem številu del lige NBA …

"Trenutno ne vidim perspektive, da bomo imeli čez noč evroligaške igralce. Edini, ki je naredil preskok, je zagotovo Vlatko Čančar (19 let, op. p.), ki je zapustil slovensko okolje. Ker si pri Olimpiji ni zaslužil dvanajstega mesta na klopi, je moral celo v Škofjo Loko. Celotna Evropa in NBA govorita, da je po Luki Dončiću (iz Olimpije je odšel v Real Madrid pri vsega 13 letih, op. p.) naslednji v vrsti velikih talentov. In to je zame nenavadno. Zanj je super, da je šel v okolje (Mega Leks - Srbija, op. p.), ki je letos prodalo tri igralce na NBA-nabor. Čez dve leti ali tri leta bo Vlatko morda na tem naboru in v vrhu evropske košarke, kakšen od klubov pa se bo stepel zanj. S tem bomo kot reprezentanca dobili evroligaškega igralca več v rotaciji," je brez dlake na jeziku, kot je značilno zanj, povedal direktor košarkarske reprezentance Matjaž Smodiš.

"Zavist je velika težava. Pri nas se ne znamo pohvaliti in ceniti junakov, upov …"

Luka Dončić je v tujino odpotoval že pri 13 letih. | Foto: Luka Dončić je v tujino odpotoval že pri 13 letih. In kakšno rešitev vidi za preostale nadarjene slovenske košarkarje? "Izbrati morajo podobno zgodbo. Žal v Sloveniji ne vidim kluba, ki bi imel zdravo ambicijo, se želel prebiti v Evropo in imel sistem dela. Na žalost ga ni. Klubi životarijo, se borijo iz dneva v dan. Finance so velika težava. Druge poti, kot jo je izbral Vlatko, ne vidim. Morda tudi tako, kot jo je Aleksej Nikolić, ki je šel sprva v manjši klub (pri 16 letih je odšel v Spars Sarajevo, op. p.) in se nato prebil v večjega. Očitno je to edina pot za prihodnost slovenske moške reprezentance," odgovarja Smodiš.

Kar nekaj mladih slovenskih košarkarjev, ki bi jim lahko v prihodnje uspelo vsaj v evropski košarki, je odšlo s trebuhom za kruhom. Ob zgoraj omenjeni trojici lahko izpostavimo še Žana Marka Šiška (19 let - Cibona), Luko Kraljevića (18 let - Jolly Šibenik), Jurija Macuro (16 let - Laboral Kutxa) …

Smodiš veliko težavo vidi v tem, da se pri nas uspehe in nadarjene športnike premalo ceni, kar mu gre dodatno v nos: "Pri nas velja, da se pri sosedu cedita med in mleko, pri nas pa ni nič vredno. Ne znamo se pohvaliti in ceniti junakov, upov. Uspehi nam gredo v nos. Zavist je velika težava. V klubih si ne upajo tvegati z mladimi igralci. Kakšno je tveganje, če je mladi košarkar 8., 9., 10., 11. ali 12. košarkar v ekipi in dobi v prvih dveh četrtinah deset minut? S tem nič ne izgubiš. Morda narobe razmišljam in sem črna ovca."

Ne spreglejte