Maljković: Prosim, bodimo realni

Čeprav se bo v prihodnjih treh tednih selektor slovenske reprezentance Božidar Maljković posvečal razpoložljivim košarkarjem, pa ne skriva, da veliko razmišlja tudi o manjkajočih adutih.

1 / 2

Foto: Matej Leskovšek

2 / 2

Foto: Matej Leskovšek

Vsega štirje slovenski udeleženci zadnjega evropskega prvenstva v Litvi so se v ponedeljek udeležili zbora članske reprezentance, ki se bo letošnje poletje družila zgolj slabe tri tedne in nastopila na petih pripravljalnih tekmah. Precej večje vprašanje pa je, koliko od tokratnih nabornikov bo selektor Božidar Maljković uporabil prihodnje leto, ko bo na sporedu dolgo pričakovano evropsko prvenstvo v Sloveniji. Pravi odgovor bo seveda znan šele čez kakšno leto, srbski strokovnjak pa upa, da mu bo vsaj v tretjem poskusu uspelo zbrati vse najboljše. Pri tem je že sedaj jasno, da bo le težko dočakal prihod Aleksandra Vujačića, za katerega sicer pravi, da se je z njim pripravljen pogovarjati, zato pa je veliko večji optimist, ko se pogovor dotakne Bena Udriha, na katerega že vse od imenovanja za selektorja polaga velike upe, medtem ko pa o sodelovanju Gorana Dragića, Mirze Begiča, Jake Lakoviča in Erazma Lorbka ne dvomi. ''Z Udrihom sem osebno govoril in kategorično mi je zatrdil, da bo prihodnje leto sodeloval v projektu EP 2013. Tudi z vsemi ostalimi igralci sem govoril. Smo v dobrih odnosih,'' pripoveduje 60-letni srbski strokovnjak na slovenski klopi in dodaja, da je bil nadvse vesel Lorbkovega podpisa pogodbe z Barcelono. ''Dobro poznam ustroj Barcelone, zato lahko trdim, da se je dobro odločil. Liga NBA te hitro iztroši. Morda bi imel celo takšno smolo kot Dino Rađa, ki je pokrival klasične centre, moral pa bi krilne. V tem primeru bi mu težki centri skrajševali kariero,'' razmišlja nekdanji trener katalonskega kluba.

Letos namerava Maljković pobliže spoznati peščico mlajših košarkarjev, preizkusiti nekatere nove obraze in vzpostaviti dobro sodelovanje s povratniki v izbrano vrsto. ''Poudaril bi tudi, da preostalim mladim fantom nikakor nismo zaprli reprezentančnih vrat. Opazoval sem jih na Rogli, na pripravljalnih tekmah in na EP. Dobro so delali. Poleg tega pa je za mlade znano, da lahko v zgolj eni sezoni eksplodirajo, zato bomo prihodnje leto pozorno spremljali prav vse,'' pravi Maljković, ki se letos zaradi vidne okrnjenosti odločno otepa kakršnihkoli rezultatskih ciljev, v isti sapi pa poudarja, da bo tudi letvico pred EP 2013 postavil šele po vpogledu na seznam razpoložljivih mož. O napadu na odličje, ki ga pri KZS napovedujejo že vse od EP 2009, torej ne želi razglabljati. ''Prosim, bodimo realni. V vojno se lahko podamo le z dobro opremljeno vojsko. Če bodo resnično vsi najboljši na voljo, potem bomo lahko govorili o velikih ciljih. Lani me je denimo zmotilo, da smo ostali brez polovice ekipe, a se nihče ni lotil revidiranja ciljev. Vseeno smo bili pred številnimi velikimi državami, a na koncu nezadovoljni. Ponavljam, v ocenah je treba biti realen,'' pripoveduje nekdanji evropski klubski prvak in se podobne retorike oklepa tudi pri vprašanjih o oceni nastopa izbrane vrste mlajših članov. ''Pogosto pozabljamo, kdo so naši tekmeci. Nemčija, Španija, Grčija … To so države, ki imajo 50 in več milijonov prebivalcev. Zelo preprosto je napovedati kolajno. Težje jo je osvojiti. Prav zato s sedmim mestom Slovenci ne smejo biti nezadovoljni. Prav pa ima tudi Zmago Sagadin, ki je po četrtfinalu kritično ocenil sojenje. Bilo je usmerjeno proti Sloveniji in proti košarki,'' še dodaja Maljković, ki je s spremenjeno slovensko postavo že opravil tudi prvi trening v kranjskogorski dvorani Vitranc.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano