Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
20. 1. 2019,
11.50

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87

18

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 20. 1. 2019, 11.50

5 let, 2 meseca

Po izključitvi Luke Dončića

Dončić po izključitvi dobil lekcijo trenerja #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87

18

Luka Dončić Victor Oladipo | Victor Oladipo se je prilepil na Luko Dončića. | Foto Getty Images

Victor Oladipo se je prilepil na Luko Dončića.

Foto: Getty Images

Prvič v kratki karieri lige NBA je Luka Dončić moral predčasno zapustiti parket dvorane, potem ko so ga sodniki izključili. Proti Indiani je namreč prejel dve tehnični napaki. "Moja napaka je bila. Vsak jih dela. Dobro je, da imamo že čez dva dni novo tekmo," je po tekmi dejal Dončić, ki se je o tem dogodku pogovoril tudi s trenerjem Rickom Carlislom.

Trener Indiane Pacers Nate McMillan je vedel, na kateri gumb mora pritisniti pri Luki Dončiću. V obrambi ga je namreč pokrival Victor Oladipo, ki slovenskemu košarkarju ni pustil dihati.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić se je spozabil in bil prvič izključen v ligi NBA #video

Učinek Luke Dončića: 8 točk, met za tri 0/5, met za dve 3/9, prosti meti 2/4, 6 asistenc, 5 skokov, 3 ukradene žoge, 2 izgubljeni žogi v 24 minutah in 29 sekundah.

Povprečje v tej sezoni: 20,0 točke, 6,7 skoka, 5,1 asistence, 1,2 ukradene žoge, 3,2 izgubljene žoge, 0,3 blokade v 32 minutah.

Ker 19-letniku igra ni stekla, kot si je želel, se je v njem začela nabirati nejevolja. Prvo tehnično napako je dobil, ker je nekaj zabrusil sodniku. "Sodnik mi je na začetku tekme dejal, da je bilo nekaj manjših prekrškov in da jih niso piskali. Pri zadnjem sem jih dobil po glavi in ga le vprašal, ali je to tudi majhen prekršek," je Dončić razložil, zakaj je dobil prvo tehnično napako. Priznal je, da se na tej tekmi ni počutil najbolje: "Nisem igral dobro. To je bila ena najslabših tekem. Frustriran sem bil."

Izključitev Luke Dončića

Trener se je po tekmi pogovoril z njim

Drugo je prejel tri minute pred koncem tretje četrtine, ko je Dallas zaostajal s 65:78. Po prejetem košu je žogo brcnil v zrak, ta pa je pristala med občinstvom. Sodnik mu je nemudoma dosodil drugo tehnično napako, kar je pomenilo predčasen odhod pod prho.

"Želel sem le igrati nogomet, nisem želel žoge nabiti med gledalce," je sprva z nasmeškom na obrazu dejal Dončić. Na vprašanje, ali ni vedel, da je to prepovedano, je odgovoril: "Nisem vedel, da se to zgodi. V Evropi so drugačna pravila."

Anže Kopitar Dallas
Sportal Kopitar o vročem Dončiću in slovenskih športnih uspehih

Zaveda se, da je storil napako, ki je ne bo več ponovil: "Vsak naredi nekaj slabih stvari v življenju. Ne bo me ustavilo. Čez dva dni imamo že novo tekmo. V ligi je dobro to, da je naslednja tekma tako blizu."

Po tekmi, ki jo je Dallas izgubil z 99:111, je sledil tudi pogovor s trenerjem Rickom Carlislom, ki bi v zadnji četrtini Dončića krvavo potreboval: "Izpostavil sem pomembne vidike, zakaj se te stvari ne smejo dogajati in se jim moramo izogniti. Še bodo takšne noči v ligi NBA, vendar mora igrati naprej. Potrebujemo ga. Na smemo si privoščiti, da bi ga izgubili, prav tako ne kakšnega drugega igralca."

Izključen je bil že v Evropi

Sicer pa Luka ni bil prvič v življenju izključen. Verjetno se spomnite evroligaške tekme proti Valencii. V enem izmed protinapadov, ko je šel proti košu, se je zagradil s komolcem, s katerim je nehote razbil nos Tiborju Pleissu. Sodniki so sprva okrvavljenemu Nemcu dosodili nameren prekršek, nato pa po ogledu videa spremenili svojo odločitev.

A to še ni bil razlog za izključitev. V enem od naslednjih napadov so mu sodniki dosodili še prekršek v napadu. Začela se je besedna vojna in svoje je povedal tudi sodnikom, zaradi česar mu je prav slovenski sodnik Damir Javor pokazal tehnično napako, kar je pomenilo izključitev. Z odločitvijo sodnikov se ni strinjal. Skoraj je že zapustil parket, a se je vrnil in s slovenskim delivcem pravice izmenjal nekaj besed, nato pa v besu zbrcal hodnik, ki vodi do slačilnice.

"Luka se mora učiti. Mora biti pameten in narediti vse, da ostane na parketu, pa če se mu godi krivica ali ne," je takrat dejal njegov trener Pablo Laso, podobno pa zdaj razmišlja tudi trener Dallasa.

Naslednjo tekmo bo Dončić odigral v ponedeljek, in sicer ob normalnem času za Slovence. Ker je v ZDA praznik, bo tekma proti Milwaukee Bucks že ob 20. uri

Luka Dončić
Sportal Dončić dokazal, da so se zmotili
Ne spreglejte