Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 5. 2017,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Real Madrid Evroliga

Četrtek, 18. 5. 2017, 11.05

6 let, 6 mesecev

Luka Dončić pred posebnim izzivom, o katerem je sanjal

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

V tej sezoni je nadarjeni slovenski košarkar Luka Dončić v dresu Real Madrida že pričaral ogromno lepih predstav in trenutkov. Zdaj je pred njim misija, ki bi jo prav tako rad izpeljal na najlepši mogoči način. Rad bi stopil na vrh Evrope. Prva ovira na zaključnem turnirju evrolige v Istanbulu bo Fenerbahče, ki ga bo podpiralo ogromno navijačev, Dončić pa jih bo z dobrimi predstavami poskušal utišati. 

Košarkarji Real Madrida so že prispeli v Istanbul, kjer bo od petka do nedelje v dvorani Sinan Erdem Dome – gostila bo tudi zaključne boje letošnjega EuroBasketa – vse v znamenju zaključnega turnirja najboljše četverice elitne evrolige.

Od slovenskih košarkarjev je v igri za laskavo lovoriko le še Luka Dončić. Z vsega 18 leti bo skušal, tako kot že mnogokrat v tej sezoni, pomagati Realu do novih zmag. Le še dve ga namreč ločita od tega, da stopi na evropski košarkarski Olimp.

Zaključni turnir evrolige

Polfinale
Petek

17.30, CSKA – Olympiacos
20.30, Fenerbahče – Real Madrid

Finale in tekma za tretje mesto v nedeljo

"Osvojiti evroligo kot član so sanje"

"Nisem živčen. Sanje so se mi uresničile. Zelo sem vesel, da bom lahko zaigral na zaključnem turnirju evrolige. Zadnjega sem videl v Madridu, ko sem postal evropski prvak z mladinci, na vrhu pa so bili prav tako člani. To je bila zelo lepa izkušnja. Osvojiti evroligo kot član so sanje," pravi Dončić. Ta je v tej sezoni kljub mladosti večkrat reševal kraljevi klub, ki ima v svojih vrstah prekaljene košarkarske mačke z dolgoletnimi izkušnjami.

Zaveda se, da prvo mesto v rednem delu zdaj ne bo pomagalo nič: "Skozi celotno sezono smo igrali zelo dobro. Res je, da smo bili po rednem delu prvi, vendar še nismo ničesar osvojili. Tu so še tri ekipe, ki bodo prav tako igrale na F4."

V svojih vrstah ima izkušene košarkarje, ki so že osvajali evroligo in igrali na zaključnih turnirjih, zato ima pravšnji poligon, da se spopade z novim izzivom na začetku košarkarske poti. "Najpomembneje je, da v košarki uživam. Osebna statistika ni v ospredju, pomembna je le ekipa. Najprej moramo zmagati kot ekipa, vse drugo pride na vrsto kasneje," Dončić razmišlja kot moštveni igralec.

"Izziv je utišati dvorano"

V evroligi si je zaradi dobrih iger prislužil naziv najboljšega mladega igralca. | Foto: Sportida V evroligi si je zaradi dobrih iger prislužil naziv najboljšega mladega igralca. Foto: Sportida V polfinalu bo Real Madridu nasproti stal Fenerbahče. Lani je turško moštvo izgubilo na finalnem obračunu proti CSKA, zato so trener Željko Obradović in njegovi igralci odločeni, da letos pred domačimi navijači naredijo še korak naprej.

Prav turški privrženci bodo velika prednost Fenerbahčeja v obračunu z Real Madridom, a so košarkarji kraljevega kluba navajeni igrati pred takšnim avditorijem, ko je praktično celotna dvorana proti njim.

"Fenerbahče ima izjemne navijače, ene najboljših, vendar je to za nas motivacija. Vsak rad igra pred svojimi navijači, prav lep občutek pa je, ko s pomembnim košem utišaš celotno dvorano," razlaga Luka.

Ključ za zmago proti Fenerbahčeju in na celotnem zaključnem turnirju vidi v obrambi: "Dobro delo v obrambi ti da energijo za napad," je sklenil Dončić.

Kdo bo uspešnejši v tretje?

Bo doživel svoje sanje? | Foto: Sportida Bo doživel svoje sanje? Foto: Sportida Real Madrid in Fenerbahče sta se v tej sezoni v rednem delu dvakrat že pomerila.

Madridčani so imeli na gostovanju celo možnost za zmago, potem ko so imeli pri 77:77 in 17 sekund pred koncem žogo v svoji posesti, a je Sergio Llull štiri sekunde pred koncem zgrešil met za končni uspeh, nato pa je Jaycee Carroll sekundo pred zadnjim zvokom sirene naredil prekršek nad Jamesom Nunnalyjem, ki je zadel enega od dveh prostih metov za zmago z 78:77. Luka je na tekmi igral 15 minut in se ni vpisal med strelce, za statistko pa je prispeval dva skoka in podajo.

Zato pa je Real Turkom vrnil udarec sredi španske prestolnice z zmago z 61:56. Dončić je k uspehu prispeval pet točk in pet skokov.

Kdo bo zmagal v drugo, bo znano v petek v večernih urah, saj Fenerbahče in Real predstavljata drugi polfinalni par. Njun dvoboj se bo začel ob 20.30.

Ne spreglejte