Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
8. 11. 2016,
14.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Real Madrid Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 8. 11. 2016, 14.33

6 let, 6 mesecev

Luka Dončić kot v sanjah

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Foto: Sportida

Med najbolj vročimi mladoletnimi košarkarji, ki obetajo, vsi v en glas izpostavljajo slovenskega igralca Luko Dončića. Pri 17 letih je zasidran v velikem Real Madridu, v dresu katerega je že postavil veliko mejnikov.

"Ko igram, čutim isto kot v sanjah." S tem stavkom se je Luka Dončića predstavili navijačem, ko je še igral za mlajše selekcije Real Madrida. Iz leta v leto je rasel, dvigoval ekipne pokale, hkrati pa se veselil posamičnih dosežkov.

Nase je opozoril že v dresu Uniona Olimpije in prikazal izvrstno predstavo na turnirju v Rimu. Leta 2012 je v kategoriji do 13 let osvojil naziv MVP (najkoristnejši igralec), potem ko je v finalu dosegel kar 54 točk, 11 skokov in deset podaj.

Še isto leto je nato zapustil Slovenijo in se pridružil velikemu Real Madridu.

Da je odšel v največji klub v Evropi, dokazujejo številke. Real se lahko pohvali z največ lovorikami v elitni evroligi, ki jo je osvojil devetkrat.

In ta klub verjame v slovenskega košarkarja, saj ga iz leta v leto bolj potiska v ospredje.

Vse večja odgovornost

V tej sezoni je stalni član Realove zasedbe tako v evroligi kakor tudi v državnem prvenstvu. | Foto: Sportida V tej sezoni je stalni član Realove zasedbe tako v evroligi kakor tudi v državnem prvenstvu. Foto: Sportida Po štirih letih igranja za kraljevi klub si je izboril trdno mesto med 12 košarkarji, ki skušajo osvajati lovorike tako na domačih kakor tudi evropskih tleh.

Zaradi odličnih predstav ga opazuje ves svet in vsi ga že vidijo v ligi NBA. Čeprav po rodu ni Španec, ga v Španiji cenijo podobno kot Rickyja Rubia, s katerim so prav tako delali v rokavicah.

Lansko sezono se je začel privajati na prvo moštvo Reala, večino priložnosti je dobival v državnem prvenstvu, zdaj pa postaja ključen igralec v ekipi trenerja Pabla Lasa.

"Vsako leto dobivam več odgovornosti. Zaupam igralcem in oni zaupajo meni. Laso me obravnava kot vsakega drugega," je pred začetkom sezone dejal Dončić.

Kako je Luka Dončić zablestel v tej sezoni evrolige proti Baskonii

Kot so zapisali pri abc.com, je Luka četrti najmlajši košarkar, ki je kdajkoli igral v španskem prvenstvu, in najmlajši v dresu Reala. Prav tako je edini košarkar, ki je dosegel 15 točk in se pohvalil s statističnim indeksom 22, ko je bil mlajši kot 17 let. Hkrati je tudi najmlajši košarkar, ki je na tekmi zbral devet skokov in je drugi po podajah (9).

Košarki se je v celoti posvetil pri desetih letih, pred tem pa se je preizkusil tudi v nogometu, odbojki, plesu …

Ker košarkarsko tako hitro napreduje in kaže zrelost že pri 17 letih, so se začela pojavljati namigovanja, da bi lahko zaigral tudi za špansko izbrano vrsto. A je letos poleti dal vedeti, da ga lahko na naslednjem evropskem prvenstvu pričakujemo v dresu naše izbrane vrste.

Zaveda se, da ima pred seboj še veliko prostora za izboljšave, njegovi cilji pa so vedno visoki. "Met. Veliko se posvečam metu, eksplozivnosti in delu v obrambi," pravi nadarjeni Slovenec.

Mejniki Luke Dončića

Prvi poziv v člansko ekipo – Pri 15 letih in osmih mesecih je prvič sedel na člansko klop Reala, a na dvoboju s Fuenlabrado priložnosti ni dobil, saj je bila tekma zelo izenačena. Real je zmagal s 96:94.

Debi v španskem prvenstvu – Pri 16 letih in dveh mesecih je postal četrti najmlajši igralec in najmlajši Realov, ki je zaigral v španskem prvenstvu. Tekmo z Unicajo iz Malage si bo za vedno zapomnil, saj je takoj po prihodu v igro zadel trojko. To je bil njegov prvi dotik z žogo in takoj je poskrbel za navdušenje na tribuni.

Prva večja tekma – Pred letom dni (11. november 2015) je Real gostoval pri Bilbao Basketu. Po zmagi z 99:92 so vsi izpostavljali Dončića. V 22 minutah igre je dosegel 15 točk, se pohvalil s šestimi skoki in štirimi podajami za statistični indeks 22. S tem je postal najmlajši košarkar s takšnimi številkami pri manj kot 17 letih.

Prvi el classico – Dva dneva po božiču 2015 je Real na večnem derbiju gostil Barcelono. Luka je s 16 leti in desetimi meseci postal najmlajši košarkar, ki je zaigral na tovrstnem derbiju. Za skoraj leto dni je prehitel ikono Barcelone Juana Carlosa Navarra.

Španski pokal – V mlajših selekcijah je postal MVP (najkoristnejši igralec) španskega mini pokala, s 16 leti in 11 meseci pa je postal najmlajši košarkar, ki je osvojil članski pokal. Za pet mesecev je prehitel Rickyja Rubia.

Prvi finale – Real se je lani v finalu pomeril z velikim tekmecem Barcelono in Luka je pri 17 letih ter treh mesecih postal najmlajši igralec, ki je zaigral v finalu.

Vloga podajalca – V tej sezoni je proti Zaragozi na eni tekmi zbral devet podaj, kar je drugi dosežek za igralce, mlajše od 18 let. Pred tem je to uspelo Rubiu.

50 tekem – Pretekli konec tedna je proti Barceloni zaigral na 50. tekmi španskega prvenstva in tako postal drugi mladoletni košarkar, ki mu je uspel ta podvig. Prehitel ga je Rubio, ki je imel vsega 16 let.

Evroligaški krst – Prvi nastop v evroligi je zabeležil 16. oktobra 2015, ko je bil star 16 let in sedem mesecev. Nasproti mu je stal ruski Himki, Luka pa je v slabih šestih minutah dosegel dve točki.

Zablestel proti CSKA – Prvo večjo predstavo v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju je prikazal na gostovanju pri CSKA 7. januarja 2016. Dober mesec pred praznovanjem 17. rojstnega dne je dosegel 12 točk in pet skokov.

Prva končnica evrolige – Trener Pablo Laso mu je namenil priložnost tudi v končnici evrolige proti poznejšemu podprvaku Fenerbahčeju. Na drugi tekmi je v slabih 14 minutah prispeval deset točk, šest skokov in dve podaji, a so takrat Turki zmagali s kar 100:78.

Najvišji statični indeks v elitni evroligi – V tej sezoni je v španskem derbiju proti Baskonii dosegel 15 točk, štiri podaje in tri skoke, kar je znašalo za statistični indeks 24. In ta številka je v njegovi članski karieri najvišja. V španskem prvenstvu ima najvišji indeks 22 na tekmi z Bilbao Basket.

Prvi stik z ligo NBA – 3. oktobra 2016 je Real Madrid v domači dvorani gostil NBA-moštvo Oklahomo City Thunder. Luka se je izkazal in po 18 minutah igre tekmo končal pri treh točkah, petih skokih ter štirih podajah. Realu je po podaljšku uspelo pripraviti presenečenje, potem pa so zmagali s 142:137.

Ne spreglejte