Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
2. 2. 2017,
10.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić NBA Real Madrid

Četrtek, 2. 2. 2017, 10.08

6 let, 6 mesecev

Luka Dončić drugi Evropejec, ki bo zasenčil Američane?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Foto: Getty Images

O mojstrovinah in nadarjenosti Luka Dončića piše ves košarkarski svet. S predstavami navdušuje trenerja Pabla Lasa kakor tudi Američane, ki mu na naboru za leto 2018 celo pripisujejo možnost prvega izbora, kar je do zdaj uspelo le enemu evropskemu košarkarju.

Zadnji dan v februarju bo Luka Dončić praznoval 18. rojstni dan, ko bo lahko podpisal novo pogodbo z Real Madridom. Ta naj bi mu prinesla lepo število evrov, a je vprašanje, za koliko časa bo s kraljevim klubom sklenil sodelovanje.

Nadarjeni slovenski košarkar bo namreč leta 2018 imel možnost, da se prijavi na nabor lige NBA in njegovo ime se omenja povsem pri vrhu. Na Yahoo Sports ga uvrščajo celo na prvo mesto, kar je do zdaj uspelo le enemu Evropejcu. Italijan Andrea Bargnani je bil leta 2006 prvi izbor nabora lige NBA.

Pri organizatorjih igre, ki je trenutno primarna vloga mladega Slovenca, je bil le en Evropejec blizu vrha. Na 5. mesto se je zavihtel Španec Ricky Rubio, nato pa sledi Nemec Dennis Schröder, ki je bil leta 2013 17.

"Lahko se je zaljubiti vanj"

S svojimi igrami navdušuje košarkarski svet. | Foto: Sportida S svojimi igrami navdušuje košarkarski svet. Foto: Sportida Najboljšo slovensko uvrstitev drži Boštjan Nachbar, ki je bil leta 2002 izbran kot 15., Goran Dragić, ki zdaj odlično igra v ligi NBA, pa je bil denimo 45.

Čeprav Luka letos še ne bo mogel na nabor, ker ne bo star 18 let, pa ga v NBA pozorno spremljajo. Enega največjih košarkarskih fenomenov, kot ga opisuje v članku, bodo hotela številna moštva. "Lahko se je zaljubiti vanj in njegovo igro," piše avtor članka Jonathan Givony in dodaja, da se bo leta 2018 potegoval za prvo mesto na naboru. Bo zasenčil Američane, ki so gonilna sila tega športa?

Če mu bo uspel ta podvig, naj bi po novi pogodbi kot novinec za uvodno sezono 2018/19 prejel 6,68 milijona dolarjev (6,1 milijona evrov), zato ga bodo v Evropi težko zadržali.

"Luka ima nekaj velikega v sebi"

Za leto 2018 mu pripisujejo 1. mesto na naboru lige NBA. | Foto: Sportida Za leto 2018 mu pripisujejo 1. mesto na naboru lige NBA. Foto: Sportida Lepe besede o njem je za španski radio Marca spregovoril tudi njegov trener Pablo Laso, ki mu zelo zaupa: "Luka ima izjemen talent. Če pri 17 letih igra tako, potem je to zato, ker ima nekaj velikega v sebi. Ko je prišel k nam, so z njim dobro delali ter ga pripeljali do prve ekipe Reala. Nikdar mu nisem ničesar poklanjal. Vedno si je vse zaslužil. Ima še veliko prostora za napredek in moja naloga je, da mu pri tem pomagam."

Luka želijo mnogi primerjati z nekdanjimi velikani evropske košarke, ampak je slovenski košarkar po mnenju Lasa drugačen: "Ne rad delam primerjave, ker je vsak posameznik drugačen. Vsak ima svoj DNA zapis."

Se pa tudi pri Realu zavedajo, da bodo težko zadržali nadarjenega košarkarja v svojih vrstah, saj ga bo zagotovo vleklo onstran luže v ligo NBA. A mora biti pazljiv, poudarja prvi mož stroke pri Realu: "Luka je z nami zrasel in je pri nas vesel. Izbrati moramo pravi trenutek, saj igralci tudi prekmalu odidejo. Luka se bo odločil in jaz sem tu, da mu pomagam."

Ne spreglejte