Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Erazem Lorbek Saša Dončić Luka Dončić Luka Dončić Ilirija EuroBasket 2017

Torek, 13. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Na treningu z Erazmom Lorbkom

Lorbek v Dončićevi družbi nazaj pod koše

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Čeprav je zadnjo uradno tekmo odigral leta 2014, pa nekdaj eden od najboljših krilnih centrov v Evropi Erazem Lorbek verjame, da pod koši še ni rekel zadnje besede. Pot vrnitve začenja na treningih Ilirije.

Tudi vrnitev v reprezentanco ni izključena. "Z besedami ne želim prehitevati dogodkov," pravi Erazem Lorbek. | Foto: Sportida Tudi vrnitev v reprezentanco ni izključena. "Z besedami ne želim prehitevati dogodkov," pravi Erazem Lorbek. Foto: Sportida

Pri ljubljanski Iliriji po vrnitvi na prvoligaško sceno in sklenjenem dogovoru o tekmovalni selitvi v Tivoli ne sedijo križemrok. Trener Saša Dončić že lep čas vodi treninge, pri čemer so njegova vrata vseskozi odprta. Vadbi sta se tako med drugim pridružila tudi up Baskonie in mladi reprezentant Jurij Macura ter makedonski Ljubljančan Vlado Ilievski, ki sicer z 99-odstotno zanesljivostjo vztraja, da je njegove kariere konec, a ga še vedno vleče pod koše.

Še bolj lačen košarke in kot majhen otrok vesel škripanja parketa in zvoka odbijajoče se košarkarske žoge pa se je Dončićevi druščini pridružil 33-letni Erazem Lorbek, ki je po kar treh izpuščenih sezonah trdno odločen storiti vse, kar je v njegovi moči, da bi še enkrat zaigral na najvišji košarkarski ravni.

Dončić in Lorbek: Če že ne v B-reprezentanci, pa sodelujeta na treningih Ilirije. | Foto: MaPa Dončić in Lorbek: Če že ne v B-reprezentanci, pa sodelujeta na treningih Ilirije. Foto: MaPa "Želja ni sporna!"

"Želim se vrniti. Želja ni sporna. Zdaj začenjam prave treninge. To je nedvomno korak v pravo smer," pravi 210 centimetrov visoki Ljubljančan, prepričan o tem, da sta terapevtski proces in postopek "graditve" telesa po poškodbi desnega kolena že za njim. "Menim, da sem se fizično dovolj dobro pripravil na vrnitev. Kar je bilo, je pač bilo. Zdaj zrem v prihodnost," pravi Lorbek, za katerega je bilo sicer predvideno mesto v B-reprezentanci.

A kot smo poročali že pretekli teden, so pri Košarkarski zvezi Slovenije odpovedali letošnjo akcijo B-ekipe, tako da bo Erazem ubral drugačno pot. O morebitni vključitvi v člansko A-reprezentanco ne želi govoriti, saj ne bi rad prehiteval dogodkov ali vplival na poteze vodilnih. Toda pogovor z njim da kaj hitro slutiti, da bi bil prav letošnji EuroBasket zanj lahko trenutek resnice in nemara vrnitvena odskočna deska.

Zanima ga najvišja raven

Za opombe o tem, da bi se lahko treningi z Ilirijo nadaljevali tudi z igralsko vključitvijo v vrste novega prvoligaša, se ne zmeni. "Cenim trenerja Dončića in predvsem zgodbo, ki jo je s tem klubom spisal v zadnjih letih. Fantje dobro delajo, o čemer sem se lahko tudi sam prepričal. Vseeno pa ne razmišljam o tem, da bi zaigral za Ilirijo. Če se bom vrnil, se želim vrniti v velikem klubu," odgovarja dolgoletni reprezentant.

Igralski premor je bil dolg … "Po vsaki poškodbi športnik potrebuje čas. Včasih več, drugič manj. Telo se mora vnovič prilagoditi in biti pripravljeno na napore, ki jih prinaša vrhunski šport. Govorim o poklicnem športu, ne o rekreaciji. To izrecno poudarjam. Želja, o kateri namreč govorim, je igranje na vrhunski ravni," komentira najstarejši sin Radovana Lorbka, ki se je lani v poletni ligi NBA znojil v ekipi SA Spurs, med sezono pa se je poskušal vrnitvi v Cantuju in Limogesu. Neuspešno.

Dvanajst let po Erazmu Lorbku je bil za najboljšega mladega igralca evrolige letos izbran Luka Dončić. | Foto: Sportida Dvanajst let po Erazmu Lorbku je bil za najboljšega mladega igralca evrolige letos izbran Luka Dončić. Foto: Sportida "Čuvajte mladega Dončića"

Ob pogovoru s košarkarjem, ki je v svoji karieri igral za mlajše kategorije Ježice in Olimpije, nato pa za univerzo Michigan State, Fortitudo iz Bologne, Unicajo, Benetton, rimski Virtus, CSKA in Barcelono, se nismo mogli izogniti niti pogovoru o še enem Dončiću. Luki Dončiću, ki je letos postal drugi slovenski prejemnik prestižnega priznanja za vzhajajočo zvezdo evrolige.

Prvi je bil prav Lorbek. Ta o 15 let mlajšem someščanu, ki se te dni z Realom poteguje za naslov španskega prvaka, pravi: "Vrhunske igre! Če upoštevano še njegovo mladost, je zgodba še bolj veličastna. Moj nasvet? Čuvajte ga, čuvajmo ga. On je prihodnost slovenske košarke. Je zgled za nove rodove predvsem zaradi izjemne tekmovalnosti, ki krasi njegovo igro."

Ne spreglejte