Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2022,
7.27

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,44

4

Natisni članek

Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets Goran Dragić Goran Dragić Chicago Bulls Marko Milić Brooklyn Nets Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Torek, 8. 11. 2022, 7.27

1 leto, 5 mesecev

Liga NBA, 7. november

Dončić znova pisal zgodovino, v ligi NBA ni več neporaženih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,44

4

Luka Dončić | Luka Dončić je zadržal povprečje 36 točk na tekmo, najboljše v ligi. Že v prvem polčasu je proti Brooklynu dosegel 23 točk, nato jih je šest dodal v tretji, sedem pa v zadnji četrtini. | Foto Reuters

Luka Dončić je zadržal povprečje 36 točk na tekmo, najboljše v ligi. Že v prvem polčasu je proti Brooklynu dosegel 23 točk, nato jih je šest dodal v tretji, sedem pa v zadnji četrtini.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je z Dallasom po dramatični končnici premagal Brooklyn (96:94). Mavericks so zmagali četrtič zapored, 23-letni Ljubljančan pa je še devetič zapored v tej sezoni presegel mejo 30 točk in poskrbel za nov mejnik. Goran Dragić (Chicago) se je na svojem jubilejnem 900. nastopu v ligi NBA maščeval "osovraženemu" Torontu za nedaven poraz v Kanadi, Vlatko Čančar ob zmagi Denverja v San Antoniu ni stopil na parket. Atlanta je prizadejala Milwaukeeju prvi poraz v tej sezoni, tako da v tej sezoni ni več neporaženih ekip.

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić in njegov poseben mejnik

Strelska rapsodija Luke Dončića se kar noče končati! Najboljši strelec lige NBA, njegovo povprečje je izjemnih 36 točk na tekmo, je bil vroč tudi na domači tekmi z Brooklynom.

V dvorani American Airlines Center je bilo napeto vse do zadnjega piska sirene, gledalci so spremljali razburljivo srečanje, v katerem je 23-letni Slovenec znova čaral in dokazal, zakaj je v tej sezoni na vrhu lestvice najboljših strelcev. Dončić je dosegel 36 točk, bil prvi strelec srečanja, na koncu pa je bil najbolj zadovoljen, da je Dallasu pomagal do četrte zaporedne (domače) zmage, s katero so Mavericks razmerje zmag in porazov izboljšali na 6-3.

Vrhunci dvoboja med Dallasom in Brooklynom:

V dvoboj so bolje vstopili gostje, v uvodni četrtini povedli že s 25:11, a so Mavericks do konca prvega dela le postavili stvari na želeno mesto in na počitek odšli s tesno prednostjo. Slabo polovico vseh točk Dallasa (23 od 53) je prispeval Luka Dončić, ki je za spremembo od prejšnjih tekem navduševal z večjo natančnostjo pri metu za tri točke.

Izjemen strelski niz Luke Dončića se nadaljuje. Tudi na deveti tekmi v novi sezoni je presegel mejo 30 točk. To je drugi najdaljši niz v zgodovini lige NBA, daljšega je pred 60 leti postavil le legendarni Wilt Chamberlain. Znaša kar 23 tekem.

Newyorčani so v zadnjo četrtino vstopili s točko prednosti (73:72), ko pa se je slabih devet minut pred koncem v igro vrnil Dončić, se je jeziček na tehtnici znova prevesil na stran Dallasa. S pomočjo Doriana Finney-Smitha (18 točk) in Josha Greena (16 točk), ki je zadel vseh pet metov iz igre in dosegel strelski rekord sezone (ima tudi najbolj natančen odstotek meta za tri točke v ligi NBA), so Mavericks po delnem rezultatu 14:0 ušli gostom na 91:80. 

Gledalci, ki so Dončiću večkrat skandirali "MVP, MVP" in mu s tem dali vedeti, da je v njihovih srcih prvi kandidat za prestižno priznanje, so že proslavljali zmago. Nato pa so gostje le vrnili udarec. Dallas je še enkrat več v zadnjih minutah zapravil lepo prednost, sledila je dramatična končnica.

Durant prekinil niz 62 zaporednih uspešnih prostih metov

Kevin Durant je imel priložnost, da bi s črte prostih metov izenačil na 94:94, a se mu je zatresla roka. | Foto: Reuters Kevin Durant je imel priložnost, da bi s črte prostih metov izenačil na 94:94, a se mu je zatresla roka. Foto: Reuters Ko je Cam Thomas 25 sekund pred koncem zadel svojo drugo trojko na tekmi (skupno je bil z 19 točkami drugi strelec Brooklyna), je Dallas vodil le še za točko (92:91). Slabih 14 sekund do konca je šel na črto prostih metov Luka Dončić. Prvi zvezdnik Mavs je zadel oba (na tekmi jih je od 10 zadel 7) in gostitelje popeljal na +3, a je na drugi strani podobno uspelo Kevinu Durantu. Eden najboljših košarkarjev na svetu je do tistega trenutka v ligi NBA zadel kar 61 zaporednih prostih metov.

Festival hitrih prekrškov, gostje so zaostajali za tri, se je nadaljeval, 9,8 sekunde do konca je prosta mesta izvajal Dorian Finney-Smith. Bil je kos pritisku, Dallas je znova pobegnil na +3, a se je nato pet sekund pred koncem Mrežicam ponudila idealna priložnost za izenačenje. Finney-Smith je storil prekršek nad Durantom, ko je ta metal za tri točke. Tako je imel na voljo tri proste mete, prvega zadel, nato pa je sledil "čudež". Durant je prekinil niz 62 zaporednih zadetih prostih metov, ko je žoga odplesala z obroča. Namenoma je zgrešil tudi tretji prosti met, Brooklyn je ob uspešnem skoku v napadu dobil še zadnji napad, a ga ni izkoristil. Met Royca O'Neala je bil blokiran.

Pozdrav Dončića in Duranta po tekmi v Dallasu:

Dončić in druščina so se razveselili četrte zaporedne zmage, Durant pa je po razburljivem srečanju čestital Slovencu za novo odmevno predstavo. Dončić je še drugič v tej sezoni premagal Brooklyn, ki v Teksasu ni mogel računati na kaznovanega Kyrieja Irvinga. Brooklyn je vodil začasni trener Jacque Vaughn, ki mu pri delu pomaga nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov

Milić: Lahko povemo svoje mnenje

Pri uspehih Dallas Mavericks ima prste vmes tudi Marko Milić. | Foto: Vid Ponikvar Pri uspehih Dallas Mavericks ima prste vmes tudi Marko Milić. Foto: Vid Ponikvar Luka ni več edini Slovenec pri Mavericks. Po 25 letih je v NBA spet prvi slovenski košarkar v najmočnejši ligi na svetu. Marko Milić je bil v devetdesetih v Phoenixu soigralec Jasona Kidda, zdaj je eden od njegovih pomočnikov.

"Zabavno je, da sem zdaj trener skupaj z njim. Je pravi karakter. Nam, pomočnikom, da veliko svobode. Lahko povemo svoje mnenje. A seveda on je šef in na koncu on pove, kaj je dobro in kaj ne. In zato imamo na zadnjih tekmah dobre rezultate," je v pogovoru za lokalno televizijo v Dallasu razlagal Milić. Všeč mu je, da lahko na treningih pomaga tudi na parketu in se skoraj počuti kot košarkar. "Malo sem se bal, kako se bom vključil v ekipo, ki ima za sabo zmagovalno sezono. A po dveh, treh dneh so me sprejeli kot prijatelja."

Jubilej Dragića in rekord sezone LaVina

Košarkarji Chicaga so se maščevali Torontu za nedaven poraz v Kanadi in na domačem parketu zmagali s 111:97. To je bilo sladko zadoščenje za Gorana Dragića, ki se je prejšnji večer v Torontu proti nekdanjim soigralcem naposlušal žvižgov s tribun, tokrat pa pomagal Bikom do zanesljive zmage. Blestel je Zach LaVine. V noči na ponedeljek je zaradi bolečin v kolenu izpustil gostovanje v Kanadi, tokrat pa v vetrovnem mestu prispeval 30 točk, kar je njegov strelski rekord sezone.

Vrhunci dvoboja med Chicagom in Torontom (Dragić 10 točk):

Črnogorski center Nikola Vučević je še četrtič zapored prispeval dvojnega dvojčka (15 točk in 13 skokov), najboljši strelec Bikov DeMar DeRozan pa je presenetljivo končal dvoboj le pri devetih točkah, s čimer je izenačil najslabši učinek v tej sezoni. Več točk od njega je dosegel tudi Goran Dragić, ki je skupaj z Javontejem Greenom predstavljal pomembno moč rezervnih igralcev. Skupaj sta prispevala kar polovico vseh točk v uvodni četrtini (15 od 30).

36-letni Ljubljančan je odigral jubilejno 900. tekmo v ligi NBA in jo kronal s sladko zmago:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Dragic (@the_1_dragon)

Pri gostih je najbolj izstopal Fred VanVleet. Dosegel je 27 točk, od tega šest trojk. Chicago nov izziv čaka v noči na četrtek, ko bo gostil New Orleans.

Čančar obsedel na klopi in občudoval Jokića

Denver je zmagal tretjič zapored. V gosteh je bil uspešnejši od San Antonia (115:109), ki ga je konec prejšnjega tedna na domačem parketu nadigral s 126:101. Tokrat je bilo bolj tesno, za nov uspeh Nuggets pa je najbolj zaslužen srbski zvezdnik Nikola Jokić, ki sta ga le dva skoka delila od novega trojnega dvojčka.

Prispeval je 26 točk in deset asistenc, Michael Porter Jr. je dodal 24 točk, slovenski reprezentant Vlatko Čančar pa je ostal na klopi in na tekmi, na kateri je bilo izenačeno skoraj do konca, ni dočakal priložnosti za nastop. Spurs so padli v rezultatsko krizo. Po odličnem začetku 5-2 so izgubili še četrtič zapored, tokrat pa jih je pokopalo ogromno število izgubljenih žog (24). Toliko jih v tej sezoni še niso izgubili.  

Prvi poraz Milwaukeeja, Curry prispeval kar 47 točk

Giannis Antetokounmpo in soigralci so doživeli prvi poraz v tej sezoni. | Foto: Reuters Giannis Antetokounmpo in soigralci so doživeli prvi poraz v tej sezoni. Foto: Reuters Zaradi današnjega volilnega dneva v ZDA je bilo v noči na torek odigranih kar 15 tekem. Na delu so bile vse ekipe lige NBA. Milwaukee je doživel prvi poraz v tej sezoni. Čeprav Atlanta ni mogla računati na prvega zvezdnika Traeja Younga (poškodba mišice), gostje pa so zaigrali z najboljšim igralcem Giannisom Antetokounpojem (25 točk), je zmaga ostala doma. In to prepričljivo. Hawks so zmagali s 117:98. Dejounte Murray je za zmagovalce prispeval 25, novinec A.J. Griffin, ki je ob odsotnosti Younga dočakal večjo minutažo, pa se je izkazal s 24 točkami, kar je njegov rekord kariere. Atlanta si je odločilno prednost priigrala v tretji četrtini, ki jo je dobila s 37:22.

Los Angeles Lakers so brez LeBrona Jamesa doživeli visok poraz pri Utahu in tako ostajajo pri vsega dveh zmagah v tej sezoni, prvak Golden State pa je v kalifornijskem obračunu po hudem boju premagal Sacramento (116:113). Za strelski veledosežek večera je s 47 točkami poskrbel Stephen Curry. Zadel je sedem trojk, bojevniki pa so prekinili niz petih porazov.

V noči na sredo zaradi volilnega dneva v ZDA ne bo tekem v ligi NBA.

Luka Dončić
Sportal Čudijo se Dončiću, soigralec zahteval vračilo denarja

Liga NBA, 7. november:

Dallas Mavericks : Brooklyn Nets 96:94
Dončić 36 (za tri 5/9, za dve 6/13, prosti meti 9/12), 6 sk., 6 as., 2 ukr. žogi, 1 blok., 4 izg. žoge v 38 minutah, Finney-Smith 18, Green 16; Durant 26, Thomas 19, O'Neale 15, 8 as.

Chicago Bulls : Toronto Raptors 111:97
LaVine 30, Vučević 15, 13 sk., Dragić 10 (met za tri 0/2, met za dve 4/7, prosti meti 2/2), 5 sk., 2 as., 1 ukr. žoga, 2 izg. žogi v 25 minutah; VanVleet 27 (trojke 6/10), Trent Jr. 19

San Antonio Spurs : Denver Nuggets 109:115
Johnson 30, Richardson 22, Jones 20, 9 as., Vassell 17; Jokić 26, 10 as., 8 sk., Porter Jr. 24, 6 sk., Murray 19, 6 as., Čančar ni igral

Charlotte Hornets : Washington Wizards 100:108
Washington 25, Oubre Jr. 20, Rozier 19; Kuzma 20, Porzingis 19, 8 sk., Goodwin 17, Hachimura 16

Orlando Magic : Houston Rockets 127:134
Banchero 30, F. Wagner 23, 7 as., Ross 21, Carter Jr. 15, 7 sk.; Green 34, Martin Jr. 21, Sengun 20, 10 sk., Gordon 19, Porter Jr. 17, 11 as., 8 sk.

Detroit Pistons : Oklahoma City Thunder 112:103
Bey 25, Cunningham 21, 11 sk., 7 as., Ivey 15, 11 sk., 6 as.; Gilgeous-Alexander 33, 7 sk.

Indiana Pacers : New Orleans Pelicans 129:122
Turner 37, 12 sk., Haliburton (13 as.) in Hield (5 sk.) 20, Smith (11 sk.) in Nembhard (5 as.) 15; Ingram 29, 6 sk., Williamson 26, 7 sk., 7 as., Jones 16 

Philadelphia 76ers : Phoenix Suns 100:88
Embiid 33, 10 sk., Harris (8 sk., 6 as.) in Niang 21; Booker 28, 7 sk., 5 as., Bridges 15

Atlanta Hawks : Milwaukee Bucks 117:98
Murray 25, 11 as., 8 sk., Griffin 24, Young ni igral; G. Antetokounmpo 25, 7 sk., Holiday 16

Miami Heat : Portland Trail Blazers 107:110
Butler (7 as.), Adebayo in Strus 16, Lowry (8 as.) in Vincent 15; Simons 25, Grant 23, 6 sk., Lillard 19 

Memphis Grizzlies : Boston Celtics 106:109
Morant 30 (trojke 5/12), 9 as., 8 sk., Bane 19, 5 sk., 5 as.; Tatum 39 (met iz igre 12/25), Brown 21, 9 sk., Horford (6 sk.) in Smart (13 as., 6 sk.) 15

Minnesota Timberwolves : New York Knicks 107:120
Towns 25, 13 sk., 7 as., Edwards 16, 9 sk., Russell 14, 8 as.; Randle 31, 8 sk., Brunson 23, 8 as., Barrett 22, Toppin 17, 7 sk.

Golden State Warriors : Sacramento Kings 116:113
Curry 47 (trojke 7/12), 8 sk., 8 as., Wiggins 25, 10 sk., Thompson 16; Fox 28, 6 as., Monk 24, 6 sk., Sabonis 19, 14 sk., 6 as.

Utah Jazz : Los Angeles Lakers 139:116
Markkanen 23, Clarkson 22, Sexton 17, Horton-Tucker 15; Davis 29, Westbrook 22, Nunn 18, James ni igral

Los Angeles Clippers : Cleveland Cavaliers 119:117
George 26, Morris Sr. 20, Jackson 18, 7 as., Powell 17, Mann 16; Mitchell 30, Mobley 26, 8 sk., Garland 19, 12 as., Love 17, 8 sk., Allen 10, 20 sk.

Lestvica:

Ne spreglejte