Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 5. 2021,
4.20

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

3

Natisni članek

Dallas Mavericks Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Sreda, 5. 5. 2021, 4.20

2 leti, 11 mesecev

Liga NBA, 4. maj

Šov Dončićevega Dallasa proti Dragićevemu Miamiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

3

Goran Dragić Luka Dončić | Goran Dragić je moral priznati premoč Luki Dončiću v slovenskem derbiju na Floridi. | Foto Reuters

Goran Dragić je moral priznati premoč Luki Dončiću v slovenskem derbiju na Floridi.

Foto: Reuters

V slovenskem derbiju v ligi NBA med Goranom Dragićem in Luko Dončićem se je na koncu smejalo mlajšemu, ki je s soigralci Dallasa prišel do pomembne zmage (127:113) v boju za neposredno uvrstitev v končnico. Če je po prvi četrtini kazalo izvrstno Miamiju, so Mavericks v nadaljevanju s čvrsto igro v obrambi preobrnili potek dogodkov na parketu. V takšni meri, da slovenskemu čudežnemu košarkarju v zadnji četrtini, v kateri je Dallas vodil že s +26, sploh ni bilo treba več stopiti na parket. Tekmo je končal pri 23 točkah, 12 skokih in osmih asistencah, medtem ko se je Dragić zaustavil pri 19 točkah. Prvi strelec dvoboja je bil s 36 točkami Tim Hardaway Jr., ki je dosegel kar deset trojk in s tem postavil osebni rekord.

Tako lanski podprvaki lige NBA iz Miamija na čelu z Goranom Dragićem kakor tudi Dallas Mavericks Luka Dončića se skušajo v zaključku rednega dela obdržati med šesterico najboljših v svojih konferencah in se tako izogniti dodatnim kvalifikacijam za uvrstitev v končnico. Te čakajo moštva, ki se bodo zvrstila od sedmega do desetega mesta na lestvicah zahoda in vzhoda. Zaradi navedenih dejstev smo lahko na Floridi pričakovali razburljiv obračun teh dveh ekip.

Izjemna prva četrtina Miamija 

Za Miami se je začelo sanjsko. Že po vsega minuti in 48 sekundah je trener gostov Rick Carlisle poklical svoje košarkarje na krajši posvet. Domači so namreč poleteli na krilih štirih trojk. Trevor Ariza je natresel tri zaporedne, po novem v režiji Duncana Robinsona pa je bilo na semaforju 12:3 za Miami. Tudi gostje so tekmo odprli z zadeto trojko. Prispeval jo je slovenski košarkarski čarovnik Luka Dončić, medtem ko je njegov cimer in kapetan na zgodovinskem zlatem evropskem prvenstvu leta 2017 Goran Dragić dvoboj pričakovano začel na klopi.

Vrhunci med Miamijem in Dallasom

V obeh taborih so tokrat pogrešali ključne člane moštev. Pri domačih nista mogla pomagati prvi zvezdnik Jimmy Butler (simptomi, podobni gripi) in Tyler Herro, pri gostih pa nismo videli na delu Kristapsa Porzingisa (desno koleno) in Maxija Kleberja (zaradi težav z nogo bo najverjetneje izpustil tudi naslednji dve tekmi).

Medtem se potek dogodkov na parketu v prvi četrtini bistveno ni kaj spremenil. Ariza je bil še naprej vroč in bil po uvodnih dvanajstih minutah pri štirih trojkah in skupno 16 točkah. A je bil to njegov labodji spev, saj je tekmo končal pri 18 točkah. Razpoložen je bil tudi Dončić. Sprva je praktično sam držal stik z nasprotnikom in bil v uvodni četrtini pri enajstih točkah. Košarkarji Miamija so imeli za sabo noro četrtino, vsaj kar se metov za tri točke tiče. Zadeli so osem od devetih poizkusov. Tudi Dragić je po vstopu v igro zadel eno trojko in hitro prišel do šestih točk, po katerih je njegovo moštvo pri 34:24 vodilo z desetimi točkami razlike.

Luka navduševal tudi očeta Saša Dončića

Košarkarji Miamia so sicer nadaljevali z meti za tri točke do konca prvega polčasa, a se jim je roka zatresla. V drugi četrtini so zadeli vsega eno, poizkusili kar enajstkrat. Zato pa so se pri metih izza črte s 7,25 metra razigrali gostje. Tim Hardaway Jr. je zadel tri, Dončić novi dve. Dallas je na hitro stopil zaostanek in prav po trojki zvezdnika moštva prišel do prvega vodstva na tekmi pri 55:52.

Vrhunci Dončićeve igre

Na obrazu košarkarjev iz Dallasa je pisalo, da si bolj želijo zmago. Izžarevali so več energije, s katero so v obrambi postavili visok zid, prek katerega so domači le stežka prišli. V drugi četrtini so jih zaustavili pri vsega 15 točkah. V napadu je osrednje breme še naprej nosil Dončić, ki je imel velikokrat ob sebi dva košarkarja Miamija, a ga to ni zaustavilo. Navduševal je ljubitelje košarke, tudi očeta Saša Dončića, ki je tekmo spremljal kot strokovni komentator v prenosu na Arena Sport. Izstopalo je njegovih 19 točk, predvsem pa učinkovitost pri metih za tri točke (4/6). Dragić je bil v uvodnih četrtinah z desetimi točkami drugi strelec Miamija.

Rapsodija Hardawayja Jr.

Očitno premor mlajšemu od zlatih slovenskih košarkarjev ni dobro del, saj se je nekoliko ohladil. Trojke ni več zadeval kot za stavo, zgrešil tudi dva prosta meta, v oči pa so bodle izgubljene žoge. Kmalu ob vstopu v drugi polčas jih je imel že sedem na svojem računu in prednost trinajstih točk Dallasa (69:56) je posledično hitro skopnela. Miami se je namreč približal pri 67:71. A strah se ni zajedel v kosti gostov. Takrat se je dobesedno snel z verige vroči Hardaway Jr.

Izkoriščal je podaje Dončića in bil sredi tretje četrtine ob naskoku z 91:72 že pri 30 točkah, od tega je zadel kar osem trojk – na koncu je bil s 36 točkami (deset zadetih trojk – osebni rekord) najboljši strelec. Izbranci Erica Spoelstre so bili videti povsem izgubljeni. Poznala se je odsotnost Butlerja, saj v napadu niso našli pravih rešitev. Bledi so bili prav tako v obrambi.

Dallas se je iz minute v minuto oddaljeval in imel ob začetku zadnje četrtine že prednost 26 točk (106:80). Spremljali smo pravi šov Teksačanov. Velik naskok je bil za trenerja Carlisleja pravšnji znak, da Dončića v zadnji četrtini sploh ni več poslal na parket in mu tako namenil pomemben počitek. Z drugo zmago v tej sezoni proti Miamiju (127:113) so se Mavericks zdaj na zahodu povzpeli na peto mesto, na katerem jim družbo z enakim številom zmag in porazov delajo aktualni prvaki Los Angeles Lakers, od katerih imajo Dončićevi v medsebojnih dvobojih boljšo bilanco – zmagali so namreč dvakrat in enkrat izgubili. Z enim skalpom manj jima za ovratnik diha ekipa Portland Trail Blazers.

Dragić, ki je slovenski derbi zaključil pri 19 točkah, petih skokih in treh asistencah, je z Miamijem na vzhodu na šestem mestu, najverjetneje ključni tekmi v boju za neposredno uvrstitev v končnico pa bo odigral 9. in 12. maja proti Bostonu, ki je mesto za moštvom s Floride.

V derbiju najboljših v vzhodni konferenci je Milwaukee na krilih grškega velikana Giannisa Antetokounmpa (36 točk) preskočil zvezdniški Brookyln Nets, katerim ni pomagalo niti 60 točk Kyrieja Irvinga ter Kevina Duranta.

Luka Dončić Goran Dragić
Sportal Negotovost pri Dončiću in Dragiću

Liga NBA, 4. maj:

Cleveland Cavaliers : Phoenix Suns 118:134
Okoro 32, 6 as., Sexton 29, 7 sk. in 7 as.; Booker 31, 6 sk., 5 as., Paul 23, 16 as., 6 sk., Bridges 22

Detroit Pistons : Charlotte Hornets 99:102
Diallo 35, Doumbouya 20; Ball 23, 7 sk., 6 as., Martin 17, Wanamaker 15

Miami Heat : Dallas Mavericks 113:127
Hardaway Jr. 36 (trojke 10/18), Luka Dončić 23 (met za 3 5/10, za 2 3/5, prosti meti 2/5) 12 sk., 8 as., 7 izg. žog v 30 min.; Goran Dragić 19 (met za 3 2/6, za 2 3/8, prosti meti 7/8), 5 sk., 3 as., 1. ukr. žoga, 3 izg. žoge v 27 min., Robinson 19

Milwaukee Bucks : Brooklyn Nets 124:118
Antetokounmpo 36, 12 sk., Holiday 23, 10 as., 8 sk.; Irving 38, Durant 32, 9 sk. in 6 as.

New Orleans Pelicans : Golden State Warriors 108:103
Ball 33, Williamson 23, 12 sk., 7 as.; Curry 37 (trojke 8/20), 9 sk., Wiggins 26

Oklahoma City Thunder : Sacramento Kings 99:103
Bazley 24, 11 sk., Deck 16; Hield 18, 11 sk., Davis 18, Wright 13, 10 sk., 8 as.

Los Angeles Clippers : Toronto Raptors 105:100
George 22., 9 sk., Marc. Morris 22., Jackson 18; VanVleet 27, 13 asist., Siakam 24

Lestvica:

Preberite še:

Sportal Poskrbel za salve smeha: srbski košarkar spotaknil samega sebe #video
Davis Jokić
Sportal Lakers premagali Denver in izrinili Dončićev Dallas #video
Ne spreglejte