Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
20. 1. 2019,
7.55

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

6

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Indiana Pacers Liga NBA Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić

Nedelja, 20. 1. 2019, 7.55

5 let, 3 mesece

Liga NBA, 19. januar

Luka Dončić se je spozabil in bil prvič izključen v ligi NBA #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,73

6

Luka Dončić | Luka Dončić je po petih tekmah, na katerih je dosegel vsaj 25 točk, končal dvoboj z enomestnim številom točk. Njegovo povprečje v ligi NBA po novem znaša okroglih 20 točk na dvoboj. | Foto Guliver/Getty Images

Luka Dončić je po petih tekmah, na katerih je dosegel vsaj 25 točk, končal dvoboj z enomestnim številom točk. Njegovo povprečje v ligi NBA po novem znaša okroglih 20 točk na dvoboj.

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je z Dallasom izgubil na gostovanju pri Indiani (99:111). Mladi Ljubljančan se dvoboja ne bo spominjal po dobrem. Ob skromnem metu iz igre (3/14, zgrešil je vseh pet trojk) je dosegel osem točk, po tem, ko je brcnil žogo med občinstvo, pa je zaradi druge tehnične napake moral še predčasno z igrišča. Sodniki so ga izključili prvič, odkar nastopa v ligi NBA. Miami je brez poškodovanega Gorana Dragića v gosteh premagal Chicago (117:103).

Učinek Luke Dončića: 8 točk, met za tri 0/5, met za dve 3/9, prosti meti 2/4, 6 asistenc, 5 skokov, 3 ukradene žoge, 2 izgubljeni žogi v 24 minutah in 29 sekundah.

Povprečje v tej sezoni: 20,0 točke, 6,7 skoka, 5,1 asistence, 1,2 ukradene žoge, 3,2 izgubljene žoge, 0,3 blokade v 32 minutah.

Ponos slovenske košarke Luka Dončić si je v obdobju, ko navdušuje z zbiranjem glasov navijačev za nastop na zvezdniški tekmi All-Star, privoščil neumnost, ki ga je drago stala. Ko je z Dallasom gostoval pri Indiani, eni izmed najboljših ekip vzhodne konference, je prvič, odkar nastopa v ligi NBA, prejel dve tehnični napaki in moral zapustiti parket.

Vrhunci Luke Dončića na gostovanju pri Indiani:

Prvo tehnično napako je prejel ob koncu prvega polčasa zaradi ostrega jezika, ko je protestiral pri delivcih pravice, saj je bil prepričan, da bi morali tekmecem prisoditi bistveno več prekrškov nad njim. Tri minute pred koncem tretje četrtine - Telički so takrat visoko zaostajali za Indiano - pa se je po košu Domantasa Sabonisa tako spozabil, da je žogo brcnil med občinstvo. V ligi NBA za takšne poteze ni posluha. Prejel je še eno tehnično napako in predčasno končal tekmo, ki so jo njegovi soigralci na koncu izgubili z 99:111.

Luka Dončić Victor Oladipo
Sportal Dončić po izključitvi dobil lekcijo trenerja #video

Poskrbeli so, da mu ni bilo prijetno

Ljubljančan je do izključitve na parketu prebil dobrih 24 minut. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ljubljančan je do izključitve na parketu prebil dobrih 24 minut. Foto: Guliverimage/Getty Images Trener Indiane Nate McMillan je dobro vedel, kako ustaviti najboljšega strelca Dallasa. Nad 19-letnim Ljubljančanom je bedel Victor Oladipo. Eden najboljših obrambnih igralcev v ligi NBA se je izkazal. Slovenca je tesno pokrival, pogosto na robu prekrška. Ker so piščalke sodnikov vse prevečkrat ostale tihe, je bil Dončić iz minute v minuto bolj živčen.

Dosegel je zanj skromnih osem točk, prvič v tem koledarskem letu tekmo končal z enomestnim številom točk, iz igre pa zadel le tri od 14 metov. Zgrešil je vseh pet poskusov za tri točke in bil na koncu šele šesti strelec Teličkov, pri katerih je mejo 20 točk dosegel le Harrison Barnes (20 točk, met za tri 3/7). Dallas je izza velike črte metal le 24,3-odstotno, zadel je le devet od 37 trojk.

"Poskrbeli smo, da mu ni bilo prijetno. To je bila zasluga celotnega moštva.  Lotili smo se ga zelo temeljito," je po zmagi Indiane dejal center Myles Turner in pojasnil, da so želeli biti, kar zadeva obrambno igro, v čim večjem fizičnem stiku s slovenskim reprezentantom.

Dončić: Ena mojih najslabših predstav

Po nepotrebnem si je privoščil vložek in ameriške komentatorje spomnil na soimenjaka Luko Modrića. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po nepotrebnem si je privoščil vložek in ameriške komentatorje spomnil na soimenjaka Luko Modrića. Foto: Guliverimage/Getty Images "Nisem igral dobro. To je bila ena najslabših predstav v tej sezoni. Bil sem zelo frustriran," je po nepričakovano hitro končanem nastopu v Indianapolisu priznal mladi zvezdnik Dallasa in se pošalil, da je zaigral nogomet.

"Nisem vedel, da bom zaradi tega izključen. V Evropi veljajo drugačna pravila," je dodal Ljubljančan. Nekateri ameriški komentatorji so ga v slačilnico pospremili s šaljivimi besedami, da si je privoščil ta nepotreben vložek, ker je mislil, da je Luka Modrić, hrvaški zvezdnik Reala in v tem trenutku najboljši nogometaš sveta, s katerim je v času, ko je branil barve madridskega Reala, spletel posebno vez.

Dallas je izgubil tretjič zapored. Prihodnjič bo na delu v ponedeljek, ko bo gostoval pri Milwaukeeju, dvoboj pa se bo začel že ob 20. uri po slovenskem času.

Vročekrvnemu košarkarju Bostona počil film

Dončić ni bil edini, ki si je v pestrem večeru v ligi NBA prislužil izključitev. Podobna usoda je doletela tudi Marcusa Smarta (Boston) in Luka Waltona (trener LA Lakers). Vročekrvni košarkar Bostona je soigralcem proti Atlanti pomagal 17 minut, nato pa je blizu sredine tretje četrtine sledil kaos. Boston je zaostajal (69:76), ko se je Smart zapletel v ostri besedni dvoboj z DeAndrejem Bembryjem.

Sodniki so mu prisodili tehnično napako. Bila je že njegova druga na tekmi. Smartu, ki je ob tem komaj krotil jezo in začudenje, je počil film. Iztrgal se je iz "objema" soigralcev in stekel proti Bembryju. Z njim je želel fizično obračunati. Na parketu se je zaiskrilo, nato pa so s skrajnimi močmi le pomirili izključenega košarkarja Bostona.

Kako je zavrelo Smartu?

Kelti so po izključitvi Smarta zaigrali bolje. Uresničili so načrte in osvojili dvorano State Farm Arena. Zmagali so s 113:105, z 32 točkami je izstopal Kyrie Irving (met iz igre 11/19).

Harden Jezernikom nasul 48 točk

Jezerniki so brez LeBrona Jamesa in Rajona Ronda, ki sta še vedno na seznamu poškodovanih igralcev, namučili Houston. Na gostovanju pri Raketah so izgubili šele po podaljšku (134:138). Gostje iz Kalifornije so dobili prvi polčas s 64:46, nato pa so se začele težave. Lonzo Ball si je poškodoval gleženj in ni mogel nadaljevati srečanja, trener Luke Walton pa je bil zaradi dveh tehničnih napak izključen in pustil na cedilu varovance. Sledil je preobrat gostiteljev.

Izjemna strelska predstava Jamesa Hardna proti Los Angelesu:

James Harden, prvi strelec lige NBA, je bil znova neusmiljen. Dosegel je kar 48 točk (met za tri 8/19), prispeval pa tudi osem skokov in šest asistenc. Pri Houstonu, kjer se je med strelce vpisalo le osem igralcev (pri Los Angelesu se jih je enajst), je bil vroč tudi Eric Gordon (30 točk). Prvi strelec Jezernikov je bil znova Kyle Kuzma (32 točk in osem skokov), mejo 20 točk pa je presegel še Brandon Ingram (21).

Miami brez Dragića do nove zmage, Wade prejel ovacije

Miami Heat je brez poškodovanega Gorana Dragića v dvorani United Center vzel mero Chicagu. Vročica je v vetrovnem mestu zmagala s 117:103, najbolj vroča strelca v vrstah zmagovalcev pa sta bila Josh Richardson (26 točk, met za tri 4/8) in Dion Waiters (21, met za tri 3/7). Pri Chicagu, ki je vknjižil deseti zaporedni poraz, je bil najbolj učinkovit Zach LaVine (22), sledila sta rezervist Bobby Portis (21) in Finec Lauri Markkanen (20), ki je dodal devet skokov.

Srečanje je zaznamoval nastop Dwyana Wada. Zvezdnik Miamija, ki igra zadnjo sezono v ligi NBA in je v četrtek dopolnil 37 let, se je mudil na zadnjem gostovanju v Chicagu, svojem rojstnem mestu. Deležen je bil ovacij občinstva, Miamiju pa pomagal do uspeha s 14 točkami, desetimi skoki in sedmimi asistencami.

Wade je v sezoni 2016/17 nosil dres Chicaga, občinstvo pa se mu je poklonilo ob prvi minuti odmora, ko so si gledalci v dvorani ogledali poseben videoprispevek o njegovih predstavah za Bike.

Liga NBA, 19. januar:

 Lestvici:

Preberite še: 

Anže Kopitar Dallas
Sportal Kopitar o vročem Dončiću in slovenskih športnih uspehih
Dwyane Wade
Sportal Prvaki nimajo usmiljenja, Miami obstal
Luka Dončić
Sportal Dončić dokazal, da so se zmotili
Ne spreglejte