Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Davis Bertans EuroBasket 2017

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Davis Bertans

Latvijec se je v Sloveniji dvignil, prišel celo do lige NBA, zdaj mu je Slovenija na poti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Davis Bertans | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V latvijski košarkarski reprezentanci je slovenskemu občinstvu zelo dobro poznan Davis Bertans. Zdaj 25-letni član San Antonio Spurs je bil pred leti pri Olimpiji. Ta mu je bila, kot pravi, odskočna deska, a jo je zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti kaj hitro zapustil. Na EuroBasketu časa za čustva ne bo, dodaja mlajši od bratov Bertans, ki sta del latvijske reprezentance.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto:

Latvijci so v osmini finala ponižali košarkarje Črne gore in tekmo dobili s kar 100:68. Dosegli so 15 trojk, povrhu vsega pa odigrali dobro tudi v obrambi.

Sedem točk je prispeval Davis Bertans. Ta je pravo košarkarsko popotovanje začel prav v Sloveniji, ki mu bo stala nasproti v torkovem četrtfinalu.

Zahvala Olimpiji, ki je bila njegova odskočna deska

V Olimpijo je prišel leta 2010 kot golobradi mladenič, zdaj je član San Antonio Spurs. | Foto: Vid Ponikvar V Olimpijo je prišel leta 2010 kot golobradi mladenič, zdaj je član San Antonio Spurs. Foto: Vid Ponikvar Leta 2010 je pri 18 letih takrat prišel iz Latvije, a prav dolgo v Ljubljani ni ostal. Po dobrem letu je zapustil glavno mesto Slovenije in se odpravil v Beograd. Razlog za predčasen odhod je bilo neizpolnjevanje finančnih obveznosti. Kljub vsemu ima na Slovenijo lepe spomine.

"Mislim, da sem pri Olimpiji naredil prvi korak v karieri. Pomembno je bilo, da sem igral v ligi ABA in drugo leto v evroligi. Prvi korak je bil zelo pomemben. Velika zahvala Olimpiji, da je takrat podpisala z mano. Za mojo kariero je bila to odskočna deska," pravi Bertans.

Črnogorce povozili, a imajo še prostor za napredek

Vodilo latvijske reprezentance je dobra igra v obrambi. | Foto: Vid Ponikvar Vodilo latvijske reprezentance je dobra igra v obrambi. Foto: Vid Ponikvar Latvija je proti Črnogorcem prikazala odlično košarko, zato bo moral slovenski tabor veliko premisliti in preučiti: "Morda je bilo videti lahko, sicer pa je bila fizično težka tekma. V obrambi smo igrali dobro. Vedeli smo, da so Črnogorci fizično čvrsti, vendar nekoliko počasnejši, in to smo skušali izkoristiti. Dobro smo zadevali mete, vendar je bilo ključno delo opravljeno v obrambi, saj smo jih zadržali pod 70 točkami, kar je v današnji košarki super. Obramba je bila ključ."

Čeprav je bila razlika tako visoka, o popolnosti ne more govoriti: "Niti blizu ni bilo. Še vedno smo lahko boljši v obrambi, saj smo tekmecu dopustili lahke koše. Proti Rusiji in Turčiji nismo zadevali metov, vendar smo z obrambo dobili tekmo. In ta je najpomembnejša."

Čustva ne bodo prišla na plano

Prvi mož latvijske reprezentance je član New York Knicks Kristaps Porzingis, ki je visok kar 221 centimetrov. | Foto: Vid Ponikvar Prvi mož latvijske reprezentance je član New York Knicks Kristaps Porzingis, ki je visok kar 221 centimetrov. Foto: Vid Ponikvar Čeprav je nekaj časa prebil v Sloveniji kratek čas in stkal nekaj prijateljstev, čustva v torek ne bodo prišla na plano: "Ne, ne bo jih, drugače je igrati za klub kot za reprezentanco. Poznam nekaj fantov iz slovenske ekipe, a ko si na igrišču, pozabiš na to."

V zelo dobrih odnosih je z Jako Blažičem, saj sta poleg Olimpije skupaj igrala tudi v Španiji: "Včasih se kdaj slišim s kom. Igral sem z Blažičem. V Beogradu sva bila tekmeca, ko sem jaz igral za Partizan, on pa za Crveno zvezdo, moči pa sva nato združila v Vitorii. Ko se srečamo na takšnih turnirjih, je vedno dovolj materiala za pogovor."

Dragić, Dončić … Slovenijo bodo morali zelo naštudirati.

V slovenski reprezentanci je izpostavil ekipno igro ter Dragića in Dončića. | Foto: Vid Ponikvar V slovenski reprezentanci je izpostavil ekipno igro ter Dragića in Dončića. Foto: Vid Ponikvar Pred dvema letoma ni bil del ekipe, ki je v osmini finala evropskega prvenstva v Lillu v Franciji preskočila Slovenijo, zato pa je navijal za brata Dairisa in soigralce. Zaveda se, da je tudi letošnja zasedba kakovostna, saj ima v svojih vrstah odličnega Kristapsa Porzingisa, ki dela višek igralca.

"Slovenijo zelo dobro poznam. V ekipi je nekaj odličnih igralcev, vendar po drugi strani igrajo kot ekipa in to jo dela močno. Po resnici povedano, nisem videl veliko tekem Slovenije. Mislim, da je glavni ključ Slovenije ekipna igra. Poleg Gorana Dragića je še Luka Dončić, pa vsi, ki pridejo s klopi, dodajo nekaj svojega. Marsikaj bomo morali naštudirati," je Davis še izpostavil dobre lastnosti Slovenije.

Ne spreglejte