Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
28. 11. 2017,
9.47

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

3

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić kvalifikacije za svetovno prvenstvo svetovno prvenstvo Kitajska 2019 Zmago Sagadin Rado Trifunović Fiba

Torek, 28. 11. 2017, 9.47

6 let, 5 mesecev

"Kvalifikacije niso regularne!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

3

Zmago Sagadin in Rado Trifunović, prvi in aktualni selektor slovenske košarkarske reprezentance, po prvem Fibinem kvalifikacijskem oknu v en glas: To ni regularno.

Slovenija je v prvem Fibinem oknu premagala Belorusijo in izgubila proti Španiji. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenija je v prvem Fibinem oknu premagala Belorusijo in izgubila proti Španiji. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Lahko smo zadovoljni z zmago nad Belorusijo. Španija? Škoda. Imeli smo priložnost," po prvem Fibinem oknu prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019, v katerem je slovenska reprezentanca doma premagala Belorusijo, v Burgosu pa po šestnajstih zaporednih zmagah pokleknila pred Španijo, razmišlja novi slovenski selektor Rado Trifunović. Ta se je v oddaji Zicer na Planet 2 dotaknil tudi (ne)dosegljivosti določenih igralcev. Obžaluje, da je Baskonia prižgala rdečo luč za mladega Jurija Macuro, še bolj pa mu gre v nos to, da se denimo madridski Real ni niti odzval na prošnjo za nedeljski nastop Luke Dončića, ki je bila podkrepljena še z dodatno prošnjo urada predsednika republike Boruta Pahorja, ali pa nedoslednost nekaterih klubov.

Tako je denimo Anadolu Efes dovolil, da sta se Birkan Batuk in Dougas Balbay pridružila turški reprezentanci, medtem ko sta bila Zoran Dragić in Edo Murić za Slovenijo nedostopna. "To ni pošteno. To ni regularno," je dejal Trifunović, ki bo reprezentante znova zbral februarja, ko Slovenijo čakata gostovanji pri Belorusih in Črnogorcih, s katerima bo vstopila v drugo polovico prvega skupinskega dela boja za SP 2019.

Sagadin ostro proti Fibi

Še bolj oster do krovne košarkarske organizacije je bil v Zicerju izkušeni trener Zmago Sagadin. Prvi selektor v zgodovini slovenske reprezentance poudarja, da bi se morala Fiba pred uvedbo kvalifikacijskih oken predhodno uskladiti z ligama NBA in NCAA v ZDA ter z evroligo v Evropi. "Šele ob pozitivnem dogovoru, bi lahko uvedla okna. Fiba najprej skoči in nato reče hop," pravi Sagadin.

"Kar smo gledali, ni dobro za košarko. Španci, denimo, kličejo igralce, ki imajo doma že 15-letne otroke. Morda bi bilo bolje, da bi poklicali prav njihove otroke. To je nesmisel. To košarki ne daje lepote in dramatičnosti. Če ne bo nekdo na ravni evropske skupnosti ukrepal, bo ta vojna še naprej slabila evropsko košarko. Pošteno povedano, to ni regularno. Fiba s ključnimi akterji ni našla skupnega jezika. Zato selektorji ne morejo sestaviti najboljših reprezentanc. Zato tekmovanje ni regularno," dodaja Zmago Sagadin.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo samo dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija : Belorusija 87:74
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija : Slovenija 92:84
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora
 
Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem od 31. avgusta do 15. septembra 2019.
Ne spreglejte