Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
20. 5. 2018,
22.23

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

1

Natisni članek

Fenerbahče finale Evroliga Real Madrid Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 20. 5. 2018, 22.23

5 let, 11 mesecev

Kralj Dončić zagospodaril Evropi, pobral nov naziv MVP in ostal brez besed!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

1

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

V pravi košarkarski poslastici v nabito polni Star Areni v Beogradu je Real Madrid prišel do okroglega desetega naslova v Evroligi. Sanje Luke Dončića so postale resničnost. Prišel je do tistega, kar si je tako želel. Klubskega naslova v elitni Evroligi. V desetih mesecih je tako osvojil vse, kar se osvojiti da. Postal je nesporni kralj elitnega evropskega klubskega tekmovanja. Prislužil si je tudi naziv MVP zaključnega turnirja. In to pri 19 letih!

Od našega poročevalca iz Beograda | Foto:

Luka Dončić
Sportal Real na evropskem prestolu, izjemni Dončić do nove nagrade #video

Kakšen konec tedna in zaključek evroligaške sezone za Luko Dončića. V petek je najprej skupaj s soigralci preskočil CSKA, ki so ga mnogi videli v finalu. Nato je večer pred finalom dobil najbolj prestižno posamično nagrado v Evropi. Naziv MVP (najkoristnejši košarkar), kateremu sta družbo delali še lovoriki za najbolj obetavnega mladega košarkarja in uvrstitev v idealno peterko Evrolige.

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vse je začelo septembra z zlato medaljo

Manjkala mu je še tista pika na i, da se bo sanjska sezona zaključila na najboljši možen način. Ta se je namreč začela septembra v reprezentančnem dresu. S Slovenijo je stopil na evropski reprezentančni vrh, zdaj pa še na klubskega, potem ko je v velikem finalu s 85:80 padel Fenerbahče.

Real Madridu je tako pomagal do desetega naslova v zgodovini, ki tako ostaja na vrhu z največ osvojenimi lovorikami v elitnem evropskem klubskem tekmovanju.

Ključen trenutek velikega finala se je zgodil v zadnji četrtini, ko je dobrih šest minut pred koncem Jan Vesely po zgrešenem lahkem met naredil nešporten prekršek nad Dončićem. Slovenski košarkarski dragulj je oba prosta meta hladnokrvno zadel, v dodatnem napadu pa je ostrostrelec Jaycee Carroll zadel še trojko za prednost desetih točk (71:61). Sicer se je četa Željka Obradovića povsem ob zaključku približala, a so Realovci znali zadržati prednost in se veselili velike naslova prvaka.

"Fenerbahče ima čudovito ekipo. Vsi vemo, kdo je Željko Obradović. Tudi publika je bila z njimi," je pohvalil tekmeca, ki je bil tokrat prekratek.

MVP, MVP, MVP – tudi MVP zaključnega turnirja

Lovoriko, ki si jo je tako želel, je Luka na koncu dočakal, povrhu vsega pa mu je pripadel še naziv najkoristnejšega košarkarja zaključnega tuinirja (MVP). Dosegel je 15 točk, štiri asistence, tri skoke, blokado in ukradeno žogo, kar je znašalo za statistični indeks 17. In to pri 19 letih!. 

"Brez besed. Igral sem dva finala in osvojil dva naslova – z Realom in Slovenijo. Brez besed sem," je Luka skušal  takoj po tekmi opisati, kaj mu roji po glavi, vendar se razumljivo ni mogel razgovoriti, saj je osvojil vse, kar se osvojiti da: "Neverjetno. Brez besed. Ko sem naredil peto osebno napako, sem bil na klopi bolj nervozen kot sem na igrišču."

Sicer je najbolj vroč košarkar v nabito polni Star Areni prihajal iz vrst Fenerbahčeja. Nicola Melli se je pohvalil s kar 26 točkami. 

Real Madrid | Foto: Reuters Foto: Reuters

Najprej vrnitev Španijo, potem pa ne bi smelo biti več ovir za odhod v NBA

Zato pa je Luka tekmo zaradi petih osebnih napak predčasno končal na klopi. Tudi v finalu Slovenije na EuroBasketu je zaključek spremljal s klopi, potem ko si je poškodoval gleženj.

Kakšen je naslednji korak? Zaključek španskega prvenstva, ki ga bo prav tako skušal osvojiti. In naslednji? Moralo bi biti res nekaj nenavadnega, da ne bi odpotoval prek Atlantika v ligo NBA. In kje je limit? "Ne vem, to bomo še videli," je odgovoril Dončić.

Sportal Luka Dončić se je vpisal v zgodovino: kot prvi Slovenec nad vsemi!
Ne spreglejte