Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 9. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Jaka Blažič Edo Murić Goran Dragić Goran Dragić

Četrtek, 1. 9. 2016, 17.00

6 let, 6 mesecev

Iz slovenskega košarkarskega tabora

Kot bi zrli v španske oči

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Cilj slovenske košarkarske reprezentance, ki je kvalifikacije za EuroBasket 2017 odprla z zmago nad Kosovom, ni le ekspresna uvrstitev na prvenstvo, temveč tudi priprava temeljev nove izbrane vrste.

Jaka Blažič je v Stožicah sledil zgledu Gorana Dragića. | Foto: Sportida Jaka Blažič je v Stožicah sledil zgledu Gorana Dragića. Foto: Sportida

Ko je Goran Dragić na začetku sredine prve kvalifikacijske tekme slovenske reprezentance za nastop na evropskem prvenstvu 2017 proti Kosovu vzel žogo in organiziral napad, je že s svojim pristopom prispeval levji delež na poti k prvi zmagi. Slovenija je z visoko zmago  (113:68) namreč unovčila veliko kakovostno razliko, katere so se v slovenski reprezentanci zavedali že pred začetkom. Prav zato je bilo ključno vprašanje motiviranosti in pristopa.

"Res je, ko smo videli 'Gogija', kako se je pripravil na tekmo, smo mu zgolj sledili," je vodstveno naravo svojega kapetana po tekmi opisal Jaka Blažič. "Ekipi daje energijo in vodstvene takte. A sam ne bo zmagoval. Ostali mu moramo slediti in prispevati svoj delež. Sam pač ne bo zmogel vsega," dodaja 26-letni branilec, ki je ob valu novega rodu postal član izkušenega jedra ekipe selektorja Igorja Kokoškova.

Rast z mislijo na leto 2017

Blažič je tokrat k visoki zmagi prispeval devet točk in šest skokov, a še pred odhodom v slačilnico hitel pripovedovati, da ima pred osebno statistiko prednost ekipa, obenem pa je od Kosova misli že preusmerjal proti naslednjemu tekmecu – Bolgariji. Na sobotno gostovanje se bo slovenska izbrana vrsta odpravila v petek zjutraj.

"V Botevgradu nas čaka vroč teren. Bolgari bodo po porazu proti Ukrajini zanesljivo še dodatno motivirani. Verjamem, da se bomo znali dobro pripraviti na njih. Toda v letošnji reprezentančni akciji je ključnega pomena, da smo osredotočeni nase. Skozi te tekme moramo rasti, se zanesljivo uvrstiti na EuroBasket in nato zgodbo nadaljevati prihodnje leto," opozarja Blažič.

Murić: Motiv ni sporen

Podobno razmišlja tudi reprezentančni povratnik Edo Murić, ko je bil v Stožicah med najbolj aktivnimi, podoben pristop pa napoveduje tudi za tekme z Ukrajino in Bolgarijo. Prepričan je namreč o tem, da vloga absolutnega papirnatega favorita ne bo prinesla bolj ležernega ali podcenjujočega odnosa.

Edo Murić in soigralci se bodo v soboto pomerili z Bolgarijo. | Foto: Sportida Edo Murić in soigralci se bodo v soboto pomerili z Bolgarijo. Foto: Sportida

"V te kvalifikacije smo vstopili samozavestno, a vseeno z dolžnim spoštovanjem do vsakega tekmeca. Pristop na tekmi proti kosovskim novincem na evropskem košarkarskem zemljevidu je bil primerljiv s pristopom s tekem proti Španiji. Motiv ni sporen. Seveda pa nas veseli, da smo kvalifikacije odprli z gladko zmago in predvsem dobro podmazanim napadom," pravi novopečeni član Banvita, ki o uvrstitvi na EuroBasket 2017 ne dvomi.

"Imamo kakovost za prvo mesto v skupini. Obenem pa so te kvalifikacije odlična uvertura pomlajene reprezentance. Prepričan sem, da bomo prihodnje leto veliko presenečenje evropskega prvenstva. Verjemite mi, da tako motivirane Slovenije še niste videli," proti prvenstvu, ki si ga bodo čez dobro leto kot gostiteljice razdelile Romunija, Finska, Turčija in Izrael, pogleduje Murić. 

Ne spreglejte