Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
31. 8. 2016,
10.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

1

Natisni članek

evropsko prvenstvo košarka Kosovo Slovenija

Sreda, 31. 8. 2016, 10.25

6 let, 6 mesecev

Kosovo in bela zastava? Je ne poznajo.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

1

Z dvobojem s Slovenijo se bo za Kosovo začelo premierno košarkarsko popotovanje na mednarodni sceni, potem ko jih je košarkarska organizacija Fiba letos marca uradno priznala. Košarkarji se zavedajo, da v nobeni tekmi ne bodo favoriti, obljubljajo pa boj za vsako žogo.

Justin Doellman za Kosovo igra kot naturalizirani košarkar, sicer pa je Američan član znamenite Barcelone, pri kateri je eden od nosilcev igre. | Foto: Getty Images Justin Doellman za Kosovo igra kot naturalizirani košarkar, sicer pa je Američan član znamenite Barcelone, pri kateri je eden od nosilcev igre. Foto: Getty Images Kosovo je v skupini s Slovenijo, Bolgarijo in Ukrajino avtsajder, zato bi bila vsaka zmaga prijetno presenečenje. A si želijo uvrstitve na EuroBasket 2017, kamor bo potovala najboljša ekipa v skupini ter štiri najboljše drugouvrščene ekipe iz sedmih kvalifikacijskih skupin.

Prvi test na uradnih tekmah na mednarodni sceni bodo imeli košarkarji proti slovenski reprezentanci, proti kateri se bodo danes ob 20. uri v Stožicah pomerili v sklopu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2017.

Najbolj udarna košarkarja sta naturalizirani krilni center Justin Doellman in branilec Dardan Berisha, ki je v preteklosti že igral za izbrano vrsto Poljske. Pri pokrivanju prvega bo imel največ dela Edo Murić, ki se je v tem kvalifikacijskem ciklusu zaradi pomanjkanja krilnih košarkarjev preselil prav na to igralno mesto – sicer igra kot krilo.

"Boj za vsako žogo in vsakega soigralca"

Doellman je v španskem prvenstvu v dresu Barcelone v povprečju dosegal 11,9 točke. | Foto: Sportida Doellman je v španskem prvenstvu v dresu Barcelone v povprečju dosegal 11,9 točke. Foto: Sportida Doellman je namreč raznovrsten košarkar, saj zna kljub višini dobro zadeti tudi od daleč. V pretekli sezoni je v dresu Barcelone v povprečju dosegal 11,9 točke, met za tri točke pa je imel v španskem prvenstvu 43-odstoten (50/116). S tem izkupičkom je bil najboljši strelec Barce v prvenstvu na Iberskem polotoku.

"Zelo težko bo, vendar obljubljam, da se bomo maksimalno borili. Trenirali smo dobro. Zavedamo se, da imajo slovenski košarkarji tako izkušnje kot tudi kakovost, zato so v tem dvoboju favoriti," pred tekmo s Slovenijo pravi Drilon Hajrizi, član košarkarskega kluba Mitrovica.

Košarkarji Kosova so se zbrali pred 54 dnevi in v tem času med drugim opravili 55 treningov, z vnemo celotnega štaba pa je zadovoljen direktor reprezentance Arben Fetahu: "V Ljubljano nismo pripotovali z belo zastavo. Zbrali smo najboljše košarkarje, ki jih imamo v državi trenutno na razpolago. Atmosfera je odlična. Naše vodilo je, da se borimo za vsako žogo in za vsakega soigralca posebej."

V pripravljalnem obdobju sta bila strelsko najbolj razpoložena Američan Doellman in Berisha, zadnji pa je pred prvo tekmo Kosova dejal: "Naša udeležba v športu je zelo pomembna tako za športnike kakor tudi za organizacijo. Vem, da smo igralci in strokovni štab naredili vse, da smo se dobro pripravili. Prav tako nam je jasno, da bodo na vseh tekmah favoriti nasprotniki, saj imajo izkušnje in kakovost."

Ne spreglejte