Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
28. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 28. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Luka Dončić danes praznuje 18 let

Košarkarski čarovnik Luka Dončić z novim mejnikom v življenju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Ko beseda nanese na Luko Dončića, vsi košarkarski navdušenci in strokovnjaki začnejo govoriti o superlativih. Njegovim predstavam v dresu Real Madrida se klanjajo, pa čeprav je še golobradi mladenič. In ta mladenič je danes postal polnoleten.

Letos mineva že pet let, odkar je Luka Dončić zapustil Slovenijo in se preselil v Madrid. Pri kraljevem klubu niso dolgo oklevali, ko so videli nadarjenega slovenskega košarkarja, kako je pri 13 letih v dresu Uniona Olimpije na turnirju v Rimu osvojil naziv MVP (najkoristnejši igralec). In to s kakšnimi številkami. V finalu proti Laziu je s 54 točkami, 11 skoki in desetimi podajami prišel do trojnega dvojčka.

Pot ga je kmalu odpeljala v Španijo k Real Madridu, kjer se iz leta v leto strmo dviga. Ne samo na Iberskem polotoku in v Sloveniji, ampak v vsej Evropi in na drugih celinah govorijo o mladem košarkarskem čarovniku.

Mejniki Luke Dončića

Prvi poziv v člansko ekipo – Pri 15 letih in osmih mesecih je prvič sedel na člansko klop Reala, a na dvoboju s Fuenlabrado priložnosti ni dobil, saj je bila tekma zelo izenačena. Real je zmagal s 96:94.

Debi v španskem prvenstvu – Pri 16 letih in dveh mesecih je postal četrti najmlajši igralec in najmlajši Realov igralec, ki je zaigral v španskem prvenstvu. Tekmo z Unicajo iz Malage si bo za vedno zapomnil, saj je takoj po prihodu v igro zadel trojko. To je bil njegov prvi dotik z žogo in takoj je poskrbel za navdušenje na tribuni.

Prva večja tekma – Pred letom dni (11. novembra 2015) je Real gostoval pri Bilbao Basketu. Po zmagi z 99:92 so vsi govorili o Dončiću. V 22 minutah igre je dosegel 15 točk, se pohvalil s šestimi skoki in štirimi podajami za statistični indeks 22. S tem je postal najmlajši košarkar s takšnimi številkami pri manj kot 17 letih.

Prvi el classico – Dva dneva po božiču 2015 je Real na večnem derbiju gostil Barcelono. Luka je s 16 leti in desetimi meseci postal najmlajši košarkar, ki je zaigral na tovrstnem derbiju. Za skoraj leto dni je prehitel ikono Barcelone Juana Carlosa Navarra.

Španski pokal – V mlajših selekcijah je postal MVP (najkoristnejši igralec) španskega mini pokala, s 16 leti in 11 meseci pa je postal najmlajši košarkar, ki je osvojil članski pokal. Za pet mesecev je prehitel Rickyja Rubia.

Prvi finale – Real se je lani v finalu pomeril z velikim tekmecem Barcelono in Luka je pri 17 letih ter treh mesecih postal najmlajši igralec, ki je zaigral v finalu.

Vloga podajalca – V tej sezoni je v evroligi proti Unicsu je na eni tekmi zbral 11 podaj, enak podvig pa je bil še v španskem prvenstvu proti Fuenlabradi.

Skakalec – V tej sezoni je v evroligi proti Maccabiju zbral 11 skokov.

50 tekem – Proti Barceloni je novembra zaigral na 50. tekmi španskega prvenstva in tako postal drugi mladoletni košarkar, ki mu je uspel ta podvig. Prehitel ga je Rubio, ki je imel vsega 16 let.

Evroligaški krst – Prvi Dončičev nastop v evroligi se je zgodil 16. oktobra 2015, ko je bil star 16 let in sedem mesecev. Nasproti mu je stal ruski Himki, Luka pa je v slabih šestih minutah dosegel dve točki.

Zablestel proti CSKA – Prvo večjo predstavo v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju je prikazal na gostovanju pri CSKA 7. januarja 2016. Dober mesec pred praznovanjem 17. rojstnega dne je dosegel 12 točk in pet skokov.

Prva končnica evrolige – Trener Pablo Laso mu je namenil priložnost tudi v končnici evrolige proti poznejšemu podprvaku Fenerbahčeju. Na drugi tekmi je v slabih 14 minutah prispeval deset točk, šest skokov in dve podaji, a so takrat Turki zmagali s kar 100:78.

Prvi stik z ligo NBA – Tretjega oktobra 2016 je Real Madrid v domači dvorani gostil NBA-moštvo Oklahoma City Thunder. Luka se je izkazal in po 18 minutah igre tekmo končal pri treh točkah, petih skokih ter štirih podajah. Realu je po podaljšku uspelo pripraviti presenečenje, potem pa so zmagali s 142:137.

Najvišji statični indeks v elitni evroligi in MVP – V tej sezoni mu je to uspelo proti Maccabiju, proti kateremu sta mu dve podaji zmanjkali do trojnega dvojčka. Desetim točkam je dodal 11 skokov in osem podaj. Vse skupaj je to znašalo za statistični indeks 32. S tem je postal tudi MVP kroga, kar mu je že uspelo v 13. krogu, ko je za zmago proti Brose Bambergu dosegel 16 točk, šest skokov, pet podaj in tri ukradene žoge, kar je v statističnem indeksu naneslo 25.

Najvišji statični indeks v španskem prvenstvu – Proti Fuenlabradi se je zaustavil pri številki 34, 23 točkam je dodal 11 podaj in štiri skoke.

Osrednja vloga v španskem kraljevem pokalu – Pred dvema tednoma je bil eden od osrednjih likov Real Madrida, ki je še četrtič zapored osvojil to lovoriko. V polfinalu proti Baskonii je s 23 točkami skoraj sam peljal voz Reala, ki si je vstop v finale zagotovil po podaljšku (103:99). V velikem finalu je Real s 97:95 preskočil še Valencio, Luka pa je prispeval devet točk, šest podaj in štiri skoke.

Kapetan Goran Dragić že dejal, da mu bo predal dirigentsko palico

Izjemne predstave kaže v vseh tekmovanjih. | Foto: Sportida Izjemne predstave kaže v vseh tekmovanjih. Foto: Sportida Ne mine teden, ko ne bi pričaral kakšne pravljične predstave. Na športni poti je že postavil številne mejnike, na parketu pa deluje kot košarkar, ki ima za seboj vso paleto izkušenj. Večkrat je že reševal sloviti Real, in navijači so ga slavili kot junaka.

Nazadnje je bilo to v polfinalu španskega pokala, v katerem je bil proti Baskonii s 23 točkami, šestimi skoki in tremi podajami najboljši mož kraljevega kluba, dan pozneje pa se veselil novega naslova prvakov.

Zaradi izvrstnih iger je postal zanimiva tema tudi v reprezentančnem svetu. Španci in Srbi se ga ne bi branili, a je postalo jasno, da bo letos del slovenske izbrane vrste, ki bo prvi del evropskega prvenstva igrala na Finskem.

 

Goran Dragić, ki ga spremlja onstran luže v najmočnejši ligi na svetu, je prav tako že večkrat izrazil navdušenje nad njim, hkrati pa dejal, da mu bo letos poleti predal dirigentsko palico članske reprezentance.

In prav z ligo NBA je povezana nadaljnja pot slovenskega čudežnega dečka, ki nam ga zavida vsa Evropa.

Se obeta TOP 3 mesto na naboru lige NBA?

Kako dolgo ga bodo lahko zadržali pri Real Madridu? | Foto: Sportida Kako dolgo ga bodo lahko zadržali pri Real Madridu? Foto: Sportida Prihodnje leto se bo lahko prijavil na nabor lige NBA, kar pomeni, da bi v najmočnejši ligi na svetu lahko zaigral že v sezoni 2018/19. A si pri Real Madridu želijo, da bi še kakšno leto počakal pri njih: "Trudili se bomo, da bi Luka ostal pri nas to, prihodnjo in še kakšno sezono, preden bo odšel v NBA. Če si želi, lahko pri nas ostane do konca življenja."

Ker je ravno danes dopolnil 18 let, bo lahko podpisal tudi prvo pravo profesionalno pogodbo. Govori se o astronomsko visokih zneskih za košarkarja, starega 18 let. Po nekaterih govoricah naj bi Luka pri Realu na sezono dobil znesek s sedemmestno številko.

V tej in prihodnji sezoni bo slovenski čudežni deček še zagotovo del Realove zasedbe, nato pa bomo videli, ali ga bo pot že vodila v ligo NBA ali ne. Njegove delnice za nabor leta 2018 zaradi širokega spektra znanja kotirajo visoko. Če bi bil rojen v ZDA, potem mu prvo mesto ne bi ušlo iz rok, zdaj pa se po napovedih suka med najboljšo peterico.

Koliko bodo zaslužili košarkarji, ki bodo na naboru 2018 lige NBA izbrani med prvimi?

Vrstni red izbora na naboru Sezona 2018/19 2019/20

2020/21

1. 6,3 milijona evrov 7,4 mil. evrov 7,7 milj. evrov
2. 5,7 milj. evrov 6,6 milj. evrov 6,9 milj. evrov
3 5,1 milj. evrov 5,9 milj. evrov 6,2 milj. evrov
4. 4,6  milj. evrov 5,4 milj. evrov 5,6 milj. evrov
5. 4,1 milj. evrov 4,8 milj. evrov 5,1 milj. evrov

Od Slovencev se lahko z najvišjo uvrstitvijo pohvali Boštjan Nachbar. Leta 2002 so ga kot 15. po vrsti izbrali Houston Rockets.

A bi slovenski biser zagotovo prej rad postoril še kaj v Evropi, saj ga, kot je že večkrat poudaril, zanimajo lovorike. Elitna evroliga je v tej sezoni zlasti mamljiva, do takrat bomo pa zagotovo še poročali o novih briljantnih potezah zdaj že polnoletnega Slovenca.

Ne spreglejte