Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Natisni članek

košarka Jaka Lakovič Žiga Samar

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

PRESTOPI 7- 13. AVGUST

Košarkarska tržnica: Begić v Iran, še en mladi Slovenec v Real Madrid, Kitajci odpirajo denarnico, Lakovič ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Na košarkarski tržnici je spet zanimivo. Prestopi se vrstijo iz dneva v dan, med košarkarji, ki so se podali na pot, pa so tudi slovenski košarkarji.

Mirza Begić se podaja v Iran. | Foto: Vid Ponikvar Mirza Begić se podaja v Iran. Foto: Vid Ponikvar Mirza Begić odhaja v Iran

Nekdanji slovenski reprezentant Mirza Begić je zaključil zgodbo pri Cedeviti, na čelo katere je prišel slovenski trener Jure Zdovc. 32-letni center se podaja v Iran, kjer je nekdaj igral tudi Marko Milić, ki je bil član Mahrama Tehrana. Begić se seli k Petrochimiju iz Mahshahra.

Američan z NBA izkušanjami proti Union Olimpiji

Grški klub AEK, ki bo v Fibini ligi prvakov igral v skupini skupaj s slovenskim predstavnikom Union Olimpijo, je podpisal pogodbo z ameriškim branilcem Mannyjem Harrisom. V karieri je že igral v ligi NBA; najboljše povprečje pa imel pri Los Angeles Lakers, za katere je v sezoni 2013/14 v devetih tekmah v povprečju dosegal 8,1 točke in 3,8 skoka na tekmo.

Nekdanji član Olimpije se seli v drug turški klub

30-letni Dominic Waters, ki je v karieri igral tudi za Union Olimpijo, je lani preživel pri Olympiacosu, zdaj pa odhaja k drugemu turškemu prvoligašu. Postal je namreč član Karsiyake.

Panathinaikos pripeljal Matta Lojskega

Ameriški košarkar z belgijskim potnim listom Matt Lojeski je zadnja štiri leta igral za Olympicos, kar ni uspelo nobenemu tujcu do zdaj. In kam se seli? K večnemu rivalu Panathinaikosu. Lojeski je bil prav tako v pogovorih z Barcelono, vendar se je odločil za grškega predstavnika, ki je njegov šele četrti klub v karieri, pa čeprav šteje že 32 let.

Teoman Alibegović je slovenskemu občinstvu zelo dobro poznan. Njegov sin Mirza igra v Italiji, kjer je zamenjal že veliko klubov. | Foto: Vid Ponikvar Teoman Alibegović je slovenskemu občinstvu zelo dobro poznan. Njegov sin Mirza igra v Italiji, kjer je zamenjal že veliko klubov. Foto: Vid Ponikvar Sin nekdanjega kapetana slovenske reprezentance se seli po Italiji

Teoman Alibegović je slovenskemu košarkarskemu občinstvu zelo dobro poznan, saj je bil nekdaj kapetan naše izbrane vrste. Njegov sin Mirza, ki bo septembra dopolnil 25 let, ni šel po njegovi poti, saj ga nismo videli v slovenski reprezentanci.

Na profesionalni poti pa se drži Italije, kjer se v klubski karieri dobro počuti. Zdaj se je iz Torina preselil k Orlandu, sicer pa se redno seli, saj je od leta 2009 zamenjal že devet klubov.

Nadarjeni Francoz, ki je bil letos izbran na naboru lige NBA, k Crveni zvezdi

Francoski košarkar Mathias Lessort, ki se te dni mudi na pripravah francoske članske reprezentance, je podpisal triletno pogodbo s Crveno zvezdo. 23-letnega košarkarja je letos na naboru v drugem krogu izbrala Phialdelphia 76ers. Pred prihodom v Beograd je bil član francoskega Nanterra.

Hollis Thompson se je iz lige NBA preselil v Evropo k Olympiacosu. | Foto: Getty Images Hollis Thompson se je iz lige NBA preselil v Evropo k Olympiacosu. Foto: Getty Images Olympiacos pripeljal okrepitev iz lige NBA

Pri grškem gigantu Olympiacosu, ki je v pretekli sezoni osvojil drugo mesto v elitni evroligi, so v svoje vrste pripeljali okrepitev iz lige NBA. Za eno leto so podpisali pogodbo z Američanom Hollisom Thompsonom, ki bo prvič zapustil ZDA in se podal v Evropo.

26-letni košarkar je nazadnje igral za New Orleans Pelicans, kjer je bil le deset dni, pred tem pa bil štiri leta član Philadelphie 76ers.

Njegov najboljši dosežek na posamezni tekmi je bila tekma proti Denverju, proti kateremu je dosegel 23 točk.

Nekdanji košarkar Union Olimpije v Španijo

Litovski košarkar Deividas Gailius se seli v Španijo. Po treh letih igranja na domačih tleh se seli k San Pablo Burgosu. Pred tem je bil eno sezono član Union Olimpije, v dresu katere je pokazal dobre igre. S 16 točkami in petimi skoki na tekmo je bil takrat najboljši mož ljubljanske zasedbe v Eurocupu.

Navijači Partizana so pozdravili prestop Aleksandra Aranitovića iz Crvene zvezde med črno-bele. | Foto: Vid Ponikvar Navijači Partizana so pozdravili prestop Aleksandra Aranitovića iz Crvene zvezde med črno-bele. Foto: Vid Ponikvar Prestop, ki je v Srbiji dvignil veliko prahu: iz Crvene zvezde k tekmecu Partizanu

Košarkar Aleksandar Aranitović je bil od leta 2014 član Crvene zvezde. Ta ga je v sezoni 2015/16 posodila Mega Leksu, nato pa se je poškodoval. Veljal je za enega najboljših košarkarjev v svoji generaciji, vendar se je 19-letnik ubadal s poškodbami.

Pri Mega Leksu si je v začetku februarja 2016 prvič težje poškodoval koleno. Nesreča ni dolgo počivala, saj se je moral decembra lani spet umakniti s parketa. Izpustil je zadnjo sezono.

Zdaj se seli k večnemu tekmecu Partizanu, s katerim je podpisal triletno pogodbo, v Srbiji pa s tem prestopom dvignil veliko prahu.

Nekdaj odlični košarkar Miloš Vujanić razume potezo mladega košarkarja, potem ko je tudi sam prestopil iz vrst rdeče-belih v črno-bele. "V tistem trenutku sem naredil najboljšo potezo v karieri. Zvezda je bila takrat slabo organizirana, imela je slabe rezultate in dobil sem ponudbo Partizana, ki se je na koncu izkazala za zadetek v polno. Zdaj je Partizan v nekoliko drugačnem položaju. Aleksandar je mlad in bo šele pokazal, kaj zna. Mislim, da je Partizan zanj v tem trenutku odlična izbira. Klub je začel od začetka z mladimi košarkarji in med njimi mora iskati svojo priložnost," je za B92 dejal Vujanić.

Partizan je v svoje vrste privabil 20-letnega Avstralca Toma Wilsona, ki je nazadnje igral v študentski ligi v ZDA.

Litovskemu košarkarju večmilijonska pogodba

Shandong Golden Stars s Kitajske je na vzhod pripeljal litovskega košarkarja Donatasa Motiejunasa, ki bo za eno leto prejel kar tri milijone dolarjev (2,55 milijona evrov), poroča 15Min.lt.

26-letni litovski košarkar naj bi imel na mizi tudi milijon evrov vredno pogodbo Maccabija iz Tel Aviva, vendar se je odločil za odhod na Kitajsko, saj je bila tamkajšnja ponudba finančno bolj mamljiva. 

Na mesec bo prejel kar okoli 400 tisoč, saj kitajsko prvenstvo traja šest mesecev.

Po Davisu Davis

Prvi mož stroke pri letošnjem finalistu slovenskega državnega prvenstva KK Rogaška Damjan Novaković je v ekipo pripeljal 24-letnega organizatorja igre Rashuna Davisa, ki je v pretekli sezoni igral na Slovaškem, kjer je v 27 minutah igre dosegal 14,3 točke, 2,8 podaje, 2,3 skoka in 1,5 pridobljene žoge na tekmo. Z Rogaško je podpisal dveletno pogodbo, s tem pa je štajerski klub dobil zamenjavo za Darwina Davisa, ki se je v pretekli sezoni zelo izkazal.

Rashun Davis bo na mestu organizatoarja igre pri Rogaški nasledil Darwina Davisa. | Foto: Getty Images Rashun Davis bo na mestu organizatoarja igre pri Rogaški nasledil Darwina Davisa. Foto: Getty Images Lakovičev novi klub podpisal večletno pogodbo z igralcem

Aitor Zubizarreta je novi član Bilbao Basket, s katerim je podpisal pogodbo 3+2, pred njim pa je v klub prišel tudi Jaka Lakovič, ki bo opravljal vlogo prvega pomočnika glavnega trenerja.

Mladi Žiga Samar po sledeh Dončića in Duščaka v kraljevi Real Madrid

Žiga Samar pri 16 letih iz Olimpije potuje v veliki Real Madrid. | Foto: KZS Žiga Samar pri 16 letih iz Olimpije potuje v veliki Real Madrid. Foto: KZS Sloviti Real Madrid že ima v svojih vrstah Luko Dončića in Dana Duščaka, po novem pa je v svoje vrste zvabil še mladega košarkarja Union Olimpije Žigo Samarja, ki je pred časom uspešno prestal preizkus v glavnem mestu Španije.

Real Madrid redno meče trnek v slovensko morje in išče mlade ribe. Kot prvi je pred petimi leti v kraljevi klub pri vsega 13 letih odpotoval Luka Dončić.

Letos se mu je pridružil 15-letni Duščak. A se slovenska kolonija v Madridu še krepi. Zdaj je mejo kluba z največ lovorikami v elitni evroligi prestopil še 16-letni Žiga Samar, ki je bil nedavno v Španiji na preizkušnji in prepričal vodilne v klubu.

"Ne glede na to, da bi takšne talente vsak klub rad zadržal v svojih vrstah, je treba poudariti, da življenjske ponudbe mlademu košarkarju ne smemo odreči. Konec koncev gre tudi za pohvalo dela trenerjev, ki so z Žigo delovali v prejšnji sezoni. Igralcu želimo veliko sreče v novi sredini," je ob tem povedal direktor Union Olimpije Matevž Zupančič.

Na klub se je ob odhodu obrnil tudi igralčev oče Primož Samar: "Unionu Olimpiji, trenerjem in vsem drugim v klubu, ki so sodelovali z Žigom, se zahvaljujemo za korektnost in strokovnost. Žiga je bil z delom in življenjem v Ljubljani ves čas maksimalno zadovoljen in srečen. Prav to je pomagalo k njegovemu napredku. Pogodba kluba se je ves čas do popolnosti spoštovala. V življenju športnika le enkrat pride takšen izziv. Žigi se je z Realom ponudila življenjska priložnost, ki je dana redkim in se je ne da zavrniti. Vsem fantom, ki ostajajo v klubu, in drugim košarkarjem naj bo to motivacija, da se v klubu dobro dela in da ima vsak ob marljivem delu možnost velikega napredka."

Lakovič v trenerski karieri stopil stopničko višje

Kar je Jaka Lakovič, nekdanji slovenski košarkarski reprezentant, namignil v zadnjem pogovoru, se je zdaj tudi uresničilo. Član strokovnega štaba slovenske reprezentance menja svoje delovno mesto v Španiji. Lani je bil še pomočnik pri Barceloni B, zdaj pa je storil še korak naprej, naloge pomočnika glavnega trenerja Carlosa Durana bo opravljal pri Bilbau.

Jaka Lakovič bo v prihodnji sezoni na klopi Bilbaa. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Lakovič bo v prihodnji sezoni na klopi Bilbaa. Foto: Vid Ponikvar

"Z Jako smo na svojo klop pridobili ikono evropske košarke. Jaka je v Bilbao prišel z veliko željo, da zraste kot trener in dopolni odličen strokovni štab," so v sporočilu za javnost zapisali pri Bilbau.

Marinković, ki je bil v kombinaciji s slovensko reprezentanco, se seli v Turčijo

Seli se tudi srbski košarkar s slovenskim potnim listom. Igor Marinković, ki je bil v kombinacijah za morebitnega naturaliziranega košarkarja v slovenski izbrani vrsti, zapušča Zadar. V novi sezoni bo nosil dres turškega prvoligaša, ki sliši na ime Yesilgiresun Belediye.

Igor Marinković se po uspešni sezoni seli v turško prvenstvo. | Foto: ABA liga Igor Marinković se po uspešni sezoni seli v turško prvenstvo. Foto: ABA liga Krka pripeljala otroka

Žiga Fifolt je končal svojo zgodbo pri Tajfunu in se za eno sezono seli nazaj domov v Novo mesto, kjer bo igral za Krko. Košarkarsko je odraščal v dolenjski prestolnici, prvi nastop v slovenskem državnem prvenstvu pa opravil v dresu Grosuplja. Po tej epizodi je 24-letni košarkar za tri leta podpisal pogodbo z estonskim klubom Rapla, vendar se je decembra 2014 že vrnil v domovino.

Besedić se vrača v Domžale

V Domžalah počasi končujejo sestavo ekipe za novo sezono. Zadnja pridobitev Helios Suns je nekdanji "barvar" Jure Besedić.

25-letni in 205 centimetrov visok košarkar ima za sabo že kar nekaj let igranja v slovenskih prvoligaških dvoranah. V Domžale je leta 2006 prišel še kot kadet in za Helios nastopal vse do konca sezone 2013/14, nato je nepolne tri sezone igral za Portorož ter lansko sezono sklenil v italijanskem nižjeligašu Angriju.

Ne spreglejte