Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
4. 6. 2019,
9.10

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

17

Natisni članek

Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Petrol Olimpija Cedevita

Torek, 4. 6. 2019, 9.10

4 leta, 11 mesecev

CEDEVITA OLIMPIJA

Uradno: košarkarska poroka desetletja med Cedevito in Olimpijo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

17

Dvomov ni več. Obrisi Cedevite Olimpije, kluba, ki bo vzklil kot plod sodelovanja Petrola Olimpije iz Ljubljane in zagrebške Cedevite, so znani. Predstavila sta jih protagonista povezovanja Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi. Klub bo domoval v Stožicah, igral pa bo v EuroCupu in ligi ABA.

Vse je res. Pet dni po tem, ko so v hrvaške in slovenske medije pricurljale prve informacije o spojitvi Olimpije in Cedevite, sta  predsednika obeh klubov Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi, sicer tudi prva moža glavnih pokroviteljev Petrola in Atlantic Grupa, stopila pred javnost. Priznala sta, da so ju ob dolgotrajnem in tajnem snovanju združitvenih načrtov mediji prehiteli. Naznanitev združitve sta želela predstaviti šele prihodnji teden. V veliki dvorani Stožice. Zdaj sta se morala zadovoljiti z malo, saj v veliki potekajo priprave na Stingov koncert. A ključna informacija njune novinarske konference je: Cedevita in Petrol Olimpija postajata eno. En klub s sedežem v Ljubljani, ki bo igral v EuroCupu in ligi ABA.

Še letos tekmeca, zdaj eno. | Foto: Vid Ponikvar Še letos tekmeca, zdaj eno. Foto: Vid Ponikvar "Redno v Evropi in vrhu Jadrana"

Pogovori so potekali že nekaj časa, bojda že krepko pred izpadom Olimpije iz lige ABA. Berločnik in Tedeschi sta si že segla v roke. Zdaj so na vrsti pravniki, da pripravijo tudi formalne okvire. V prvi fazi se bo KK Cedevita preselila v Ljubljano in v drugi fazi združila z Olimpijo. Kluba bosta združila tudi licence. "To mora biti klub, ki bo redno igral v Evropi, bodisi v EuroCupu bodisi v evroligi, in v najboljši četverici lige ABA," poudarja Berločnik, ki je na novinarski konferenci, za katero je vladalo izjemno zanimanje z obeh strani meje, predstavil tudi novi logo kluba.

Do nadaljnjega dva kluba, nato pa …

Kot sta pojasnila predsednika "zakoncev", do nadaljnjega pri življenju ostajata tako Petrol Olimpija kot KK Cedevita. Združitev morata namreč najprej potrditi skupščini obeh klubov. To naj bi se zgodilo v juliju. Takrat, najpozneje pa na začetku avgusta, pa naj bi tudi uradno prišlo do združitve klubov in nastanka KK Cedevita Olimpija Ljubljana. Medtem ko bo ta klub igral tudi v drugem delu slovenskega državnega prvenstva, pa je bil na Hrvaškem že oblikovan klub Cedevita junior.   

Cedevita Olimpija | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zdovc, Rimac, Bečirović … Veliko odprtih vprašanj

"Vsega vam še ne moreva razkriti. Veliko je še pogovorov. Veliko je še odprtih vprašanj," pravi Berločnik, ki je s tem nakazal, da še ne more odgovoriti na kar nekaj neznank. Tako še ni, vsaj uradno, jasno, ali bo klub vodil Slaven Rimac. Kaj bo z Juretom Zdovcem, ki ima z Olimpijo podpisano pogodbo, a se zdi, da je vse bolj oddaljen od trenerskega stolčka nove sezone? Vprašljiva ostaja tudi usoda direktorja Romana Lisca. Kdo bo športni direktor? Bo to res Sani Bečirović? "Ker kluba do nadaljnjega ostajata dva, ohranjamo vse te strukture, jasno, z idejo, da nato postavimo vodstvo novega kluba," pravi Berločnik.

Vabilo slovenskim košarkarjem

Kot vse kaže, se je ob združevanju klubov tehtnica nagnila na slovensko stran. V prvi vrsti zaradi domovanja in dejstva, da bo članska ekipa v drugem delu igrala v slovenskem prvenstvu. Berločnik ob tem poudarja, da klub meče svoje mreže proti najboljšim razpoložljivim slovenskim košarkarjem. Tudi z zajetnim proračunom? "Proračun bo sinergijski proračun obeh klubov. Verjamem, da bo konkurenčen," pravi hrvaški poslovnež Tedeschi, ki je izrazil željo, po kateri bi Cedevita Olimpija oblikovala najbolj dovršeno evropsko razvojno središče za mlade košarkarje.  

Cedevita Olimpija (video: Planet):

"Avantgardna poteza"

"To je pionirska ali kar avantgardna poteza. Prvič v Evropi se v kateremkoli športu kluba združujeta prek meje. Ne, to ni prihod novega pokrovitelja v Ljubljano. To ni prenos kluba. To je enakopravno združevanje v eno. To je za nas korak naprej," pojasnjuje Tedeschi in dodaja, da je v Zagrebu pogrešal dialog in ustrezen status. "Cedevita ni imela enakopravnega odnosa in statusa, ki bi si ga zaslužila. A to ni primarni razlog za združevanje z Olimpijo. Na prvem mestu je želja po oblikovanju konkurenčnega kluba v regiji in Evropi. Gre za združevanje sredstev, znanja, baze, infrastrukture …"

Olimpija. Cedevita. | Foto:

Kdo se ženi?

Ko se je leta 1991 v Zagrebu rodil KK Botinec (pozneje Hiron), se je tedanja Smelt Olimpija znašla na prav posebni prelomnici. Po 45 letih delovanja, v katerih je bila s šestimi naslovi državnega prvaka eden vidnejših in najbolj tradicionalnih klubov na področju tedanje Jugoslavije. Z osamosvojitvijo Slovenije je ljubljanski klub republiški primat pretvoril v državnega in postavil temelje za evropsko uveljavitev. Leta 1994 je bila Olimpija zmagovalec evropskega pokala, tri leta pozneje tretji klub evrolige, predvsem pa s tivolsko trdnjavo evropski hit.

cedevita navijačice | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zagrebški Hiron se je medtem (2002) prebil v prvo hrvaško ligo (mimogrede, prav takrat so "zmaji" osvojili prvo ligo ABA), se leto zatem prvič preizkusil v Evropi, leta 2005 pa je postal KK Cedevita. Medtem ko se je Olimpija z nekaj svetlimi prebliski začela oddaljevati sprva od širšega evropskega vrha in nato vse bolj tudi od statusa velikana v regiji, pa je šla pot Cedevite strmo navzgor. V zadnjem desetletju je z močnimi denarnimi vložki generalnega pokrovitelja osvojila pet naslovov hrvaškega prvaka, štiri pokalne lovorike in zasedla tretje mesto v EuroCupu 2011.

Mirza Begić | Foto: Sportida Foto: Sportida V zadnjih letih je bila Olimpija večni talec sanacije in klub, ki se je hranil s spomini in lastno zgodovino, Cedevita pa močan igralec na regijskem parketu, a brez končnega uspeha in pravega navijaškega sprejema v hrvaški prestolnici. V sezoni 2018/19 so Ljubljančani izpadli iz lige ABA, Zagrebčani pa znova zaman naskakovali vrh lige ABA in za nameček ostali brez naslova hrvaškega prvaka.

Olimpija: 17 naslovov slovenskega prvaka, 20 slovenskih pokalnih lovorik, 8 naslovov jugoslovanskega prvaka, 1 liga ABA, 1 evropski pokal in 3. mesto v evroligi.

Cedevita: 5 naslovov hrvaškega prvaka, 7 pokalnih lovorik, 3. mesto v EuroCupu.

Primorska olimpija
Sportal Hrvati brez Evrope, Slovenci s hrvaško pomočjo
cedevita olimpija
Sportal Cedevita Olimpija: kjer je dim, je tudi zmajev ogenj
Ne spreglejte