Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
20. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

EuroBasket 2017 Petrol Olimpija Rogaška Slatina Helios Suns

Sreda, 20. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Košarkarska evforija: tudi do 70 odstotkov več otrok #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Luka Dončić in Goran Dragić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski košarkarski klubi imajo v zadnjih dneh in tednih sladke skrbi. Potem ko so naši košarkarji v nedeljo osvojili naslov evropskih prvakov, je v košarkarskih klubih velik naval mladih nadobudnih košarkarjev. Poklicali smo v nekaj slovenskih klubov. Tudi v tiste, kjer sta se nekoč kalila Goran Dragić in Luka Dončić.

Po vsakem velikem tekmovanju ali uspehu slovenskih športnikov je po navadi tudi veliko povpraševanje za tisti šport. Prav nič drugače ni po evropskem prvenstvu v košarki, ko so se Goran Dragić in druščina domov vrnili z zlato medaljo. Poklicali smo v nekaj košarkarskih klubov. Vsi po vrsti so priznali, da v njihove klube oziroma košarkarske šole prihaja vse več otrok in da telefoni še vedno zvonijo.

Video: PlanetTV

V Domžalah tudi do 70 odstotkov več otrok

"Zagotovo se pri najmlajših pozna, da je veliko več zanimanja. V zadnjih dveh, treh tednih je povečano povpraševanje s strani staršev kot tudi samih otrok za vpis v šole ali klub. V določenih šolah smo začeli s košarkarsko šolo in v primerjavi z lansko sezono je vpis konkretno večji. Lahko rečem, da je večji kar od 50 do 70 odstotkov. Na nas je zdaj, da v prihodnjih letih otroke zadržimo v košarki. Je pa takšen uspeh zagotovo ena najboljših reklam za slovensko košarko," nam je povedal Gašper Papež iz Domžal, pri katerih bodo morali zaradi povečanega povpraševanja v svojih skupinah dodati kakšnega trenerja.

 

"Zanimivo je, da starši kličejo tudi za svoje petletne otroke, kar jim na nek način odsvetujemo." | Foto: "Zanimivo je, da starši kličejo tudi za svoje petletne otroke, kar jim na nek način odsvetujemo."

Kličejo jih tudi starši petletnikov

Podobne sladke skrbi imajo tudi pri Olimpiji, kjer smo govorili z Borutom Fijavžem. Ta nam je povedal, da so tudi pri njih do 40 odstotkov večje skupine kot lani. "V osnovi je povpraševanja kar naenkrat ogromno. Zanimivo je, da starši kličejo tudi za svoje petletne otroke, kar jim na nek način odsvetujemo.Tudi sama energija, ki se je ustvarila okrog teh fantov, je izjemna, kar je dobro za naš klub. Verjamem, da je v vseh klubih tako," nam je povedal Fijavž, ki meni, da morajo imeti za nove Dončiće in Dragiće veliko bazo igralcev.

"To je dejstvo. Druga stvar, ki je pri meni zelo pomembna, je delo trenerjev, ki delajo z mladimi košarkarji. Treba jih je primerno obravnavati, da otroci res začutijo košarko."

In kdo je med mladimi največji idol? "Med slovenskimi košarkarji sta to zagotovo Goran Dragić in Luka Dončić. Mogoče Luka Dončić še ne tako, bolj se naslanjajo na Gogija, glede na to, da že igra v NBA ligi. Ko bo Luka prišel v NBA, se lahko stvar obrne."

Goran Dragić je pri Slovanu pustil velik pečat. | Foto: Sportida Goran Dragić je pri Slovanu pustil velik pečat. Foto: Sportida Goran Dragić je pri njih pustil velik pečat

Goran Dragić je svoje prve košarkarske korake naredil pri košarkarskem klubu Ilirija, potem ga je pot vodila na Slovan, ki je bil nekdaj "valilnica" mladih košarkarjev. "Goran je v našem klubu pustil izjemen pečat in to v teh dneh še veliko bolj čutimo. Tudi Luka Dončić je s svojo mladostjo in igrivostjo v današnjo mladino vnesel neko novo energijo in motivacijo. On je dokazal, da 18-letnik lahko uspe. Jaz upam, da bodo naši fantje še bolj motivirani in da bodo videli, da se je vredno truditi na treningih," nam je uvodoma povedal Marko Markovič.

Tudi pri njih je uspeh slovenske reprezentance pripomogel k temu, da se bo še več mladih priključilo košarki. " Še več tega bo v prihodnjih dneh. Pričakujem, da bo ta evforija pri mladih trajala še kakšen mesec ali dva."

Pri Slovanu so pripravljeni na naval mladih košarkarjev. Med drugim so v ljubljanski gimnaziji Moste ustanovili novo košarkarsko šolo. "Imamo dovolj strokovnega kadra in dovolj dobre pogoje, tako da smo v velikem pričakovanju, da se nam pridruži čim več fantov in deklet," je še povedal Markovič.

košarka, otoroci | Foto: Sportida Foto: Sportida

V Rogaški že od prej vlada košarkarska evforija

V Rogaško Slatino smo poklicali Petra Markovinoviča, ki v Košarkarskem klubu Rogaška skrbi za mladinski pogon kluba. Tudi tam dobivajo klice staršev, vendar naval mladih košarkarjev ni tako povečan kot pri predhodnih sogovornikih.  "Če pogledamo procentualno, je to okrog 20 odstotkov. V Rogaški povečano zanimanje za košarko vlada že od uspehov članske ekipe, saj smo se v zadnjih treh letih dvakrat uvrstili v finale državnega prvenstva. Že ti uspehi so vplivali na to, da se večina fantov v Rogaški odloči za košarko. Zagotovo bo odličje članske reprezentance prepričalo še kakšnega mladega športnika. Če povem za primerjavo. Če je pri nas v enem razredu trindvajset  fantov, jih šestnajst trenira košarko. Več skoraj ne gre," nam je povedal Markovinovič, ki ne izključuje možnosti, da bodo v prihodnjih dneh prejeli še klic iz kakšnega bližnjega kraja.

Ne spreglejte