Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2021,
16.29

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

5

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Igor Kokoškov Košarkarska tržnica

Nedelja, 1. 8. 2021, 16.29

2 leti, 9 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA, 26. JULIJ−1. AVGUST

Dončićev Dallas ostal brez člana prve peterke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

5

Josh Richardson Luka Dončić | Josh Richardson zapušča Dallas Mavericks in se seli k Boston Celtics. | Foto Reuters

Josh Richardson zapušča Dallas Mavericks in se seli k Boston Celtics.

Foto: Reuters

Nov teden, novi prestopi. Tudi tokrat za vas zbiramo podatke s košarkarske tržnice.

Richardson zapušča Dallas

Iz ZDA prihaja novica, da Josh Richardson zapušča Dallas Mavericks in se seli k Boston Celtics. V nasprotno smer bo pripotoval Moses Brown.

Josha Richardsona so lani pripeljali v vrste Dallas Mavericks, da bo v obrambnih nalogah pripomogel ekipi do boljšega izkupička v sezoni. Vendar se v novem okolju ni znašel in je zaigral, kot so si zamislili odgovorni v klubu.

Ker v Dallasu pripravljajo prostor za kakšno od velikih imen, so se odločili, da mu dajo proste roke. Novo mesto je našel pri Boston Celtics, Dallas pa bo imel tako dodatnih 11 milijonov dolarjev prostora v proračunu.

Dallas je v zameno dobil 218 centimetrov visokega 21-letnega Browna, ki je v pretekli sezoni igral pri Oklahomi City Thunderju. Če je prvo sezono pri Portlandu igral le na devetih tekmah in pobiral drobiž, je lani dobil priložnost na 43 tekmah. V povprečju je na parketu prebil 21,4 minute, v tem času pa dosegal 8,6 točke in zbral 8,9 skoka ter podelil 1,1 blokade na tekmo.

Zanimivo pa bo v ZDA od 2. avgusta, ko bodo lahko klubi podpisovali pogodbe s košarkarji, ki bodo prosti na tržnici.

Rubio v Cleveland

Španski košarkar Ricky Rubio je novi član Cleveland Cavaliers. Tridesetletni košarkar je v pretekli sezoni igral za Minnesoto, v svoji deseti sezoni v ligi NBA je v povprečju dosegal 8,6 točke, 6,4 asistence, 3,3 skoka in 1,4 ukradene žoge na tekmo. Rubia so pred prihodom v Cleveland povezovali tudi z odhodom v Boston in kluboma v Los Angelesu. Španec je bil leta 2009 kot peti izbran na naboru lige NBA. Minnesota bo v zameno za Rubia dobila izbor v drugem krogu nabora leta 2022, hkrati pa se bo k Timberwolvesom preselil Taurean Prince.

Fenerbahče našel zamenjavo za Kokoškova

Srbski košarkarski strokovnjak Aleksandar Đorđević je novi trener Fenerbahčeja, je na spletni strani zapisal klub iz Istanbula. Triinpetdesetletni Srb je na tem položaju zamenjal rojaka in nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova, ki bo poslej pomočnik Jasona Kidda pri Dallas Mavericks, kjer igra slovenski reprezentant Luka Dončić.

Đorđević je s turško zasedbo, zmagovalko evrolige v sezoni 2016/17, podpisal triletno pogodbo. Pred prihodom v Istanbul je vodil Milano, Benetton Treviso in Virtus Bologno v Italiji, Panathinaikos v Grčiji ter Bayern Munchen v Nemčiji, med letoma 2013 in 2019 je bil tudi selektor Srbije.

Hrvat iz Grčije v Rusijo

Iz Panathinaikosa se v UNICS Kazan seli Mario Hezonja. Hrvat ja podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno leto. Hezonja je pred prihodom v Grčijo pet let igral v ligi NBA, kjer je igral za Orlando, New York Knicks in Portland. V pretekli sezoni je za Panathinaikos dosegal 14,4 točke, 2,5 skoka in 1,3 asistence na tekmo.

V Kazan se je že pred tem med drugim preselil Andrej Vorončevič, klub pa bo v novi sezoni vodil Velimir Perasović.

Mario Hezonja se seli v Rusijo. | Foto: Reuters Mario Hezonja se seli v Rusijo. Foto: Reuters

LA Lakers pripeljali Westbrooka

Šestnajstkratni prvaki severnoameriške košarkarske lige NBA Los Angeles Lakers so v svoje vrste privabili izkušenega organizatorja igre Russlla Westbrooka, ki je bil del velike menjave igralcev. V njegov nekdanji klub Washington Wizards potujejo Kyle Kuzma, Montrezl Harrell in Kentavious Caldwell-Pope.

Westbrook bo za Lakers velika okrepitev. Kralj trojnih dvojčkov – v karieri jih je vknjižil že 184 – bo skupaj z LeBronom Jamesom in Anthonyjem Davisom sestavljal veliki trojček. Jezerniki upajo, da se bodo z njim spet povzpeli na vrh lige NBA, na katerem so bili nazadnje predlani.

Lapornik, Kosi in Stergar ostajajo v Krki

Luka Lapornik, Jan Kosi in Leon Stergar bodo tudi v prihodnje igrali za novomeško Krko, je sporočil košarkarski klub iz dolenjske prestolnice.

Luka Lapornik ostaja zvest Krki. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Luka Lapornik ostaja zvest Krki. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Tudi v novi sezoni z nami ostaja kapetan Luka Lapornik, ki je s svojim pristopom do igre, dela in Krkinega dresa zgled za vse mlade. Verjamem, da bo tudi letos delil svoje bogate izkušnje s plejado mladih igralcev, ki bodo pri nas dobili svoje minute in priložnost. Pod košem ostaja z nami Jan Kosi, ki je v prvi sezoni upravičil pričakovanja. Prepričan pa sem, da lahko pokaže še nekaj več. V lanski sezoni je nase opozoril Leon Stergar, od katerega pričakujemo, da bo letos storil še korak ali kar dva naprej," je ob tem dejal direktor kluba Jure Balažić.

Ricky Rubio odhaja v Cleveland

Španski košarkarski reprezentant Ricky Rubio bo v novi sezoni igral v dresu Cleveland Cavaliers. V pretekli sezoni je bil član Minnesote Timberwolves.

Ravno v tem trenutku pa skuša pomagati španski izbrani vrsti do medalje na olimpijskih igrah v Tokiu.

Igor Kokoškov je zapustil Fenerbahče in se podaja k Dončiću

Kar se je napovedovalo, se je zdaj uresničilo. Selektor zlate slovenske košarkarske reprezentance iz Carigrada 2017 Igor Kokoškov je prekinil sodelovanje s Fenerbahčejem. Že danes se je odpravil v ZDA, natančneje v Dallas, kjer se bo po poročanju Eurohoops sestal z vodilnimi pri Mavericks.

Luka Dončić in Igor Kokoškov | Foto: Sportida Foto: Sportida

Vse kaže, da bo v prihodnji sezoni sodeloval s slovenskim košarkarskim zvezdnikom Luko Dončićem, njegova funkcija pa bo pomočnik trenerja Jasonu Kiddu. "Naš klub je prejel prošnjo Dallas Mavericks, da bi radi Kokoškova za pomočnika glavnega trenerja. V pogovoru nam je dejal, da mu ponudba godi, zato je naš klub sprejel njegovo prošnjo za odhod," so zapisali pri Fenerbahčeju.

Srbski strokovnjak Dončića odlično pozna, saj sta bila skupaj že v reprezentanci leta 2017, ki je osvojila zgodovinsko zlato medaljo na evropskem prvenstvu.

Kokoškov je bil sicer prvi evropski strokovnjak, ki je vodil moštvo lige NBA kot glavni trener. V sezoni 2018/19 so mu zaupali vodenje Phoenix Suns, pred tem pa je bil pomočnik pri Los Angeles Clippers, Detroit Pistons, Cleveland Cavaliers, Orlando Magic, Utah Jazz in Sacramento Kings.

Menjava New Orleansa in Memphisa

Jonas Valančiunas je novi član New Orleans Pelicans. 29-letni Litovec je v preteklosti igral za Memphis, v pretekli sezoni je v rednem delu dosegal 17,1 točke, 12,5 skoka in 1,8 asistence na tekmo, s čimer je prispeval levji delež k uvrstitvi Grizzlies v prvo končnico po letu 2017. Memphis je z New Orleansom opravil menjavo, ta bo v nasprotno smer poslal Stevena Adamsa in Erica Bledsoa, hkrati pa bo Memphis poslal 17. In 51. izbiro z letošnjega nabora k New Orleansu.

Lapornik, Kosi in Stergar ostajajo v Krki

Luka Lapornik, Jan Kosi in Leon Stergar bodo tudi v prihodnje igrali za novomeško Krko, je sporočil košarkarski klub iz dolenjske prestolnice.

Luka Lapornik ima najdaljši staž igranja v novomeškem klubu, kjer je prvič zaigral leta 2013 in tam ostal tri sezone. Po igranju na tujem (Joventut iz Badalone in romunska Steaua) se je leta 2018 vrnil v Novo mesto. V Sloveniji je nosil še dres Šentjurja in Zlatoroga.

"Veselim se začetka nove sezone. Da spoznam soigralce in da začnemo skupaj delati. Poletje sem izkoristil za dobro regeneracijo, zato sem pripravljen na nove izzive. Upam pa, da bodo letos pogoji boljši za naše navijače in podpornike. Zato jih na tem mestu vabim v dvorano, da nas podprejo," pravi kapetan Lapornik.

Kaj se je na košarkarski tržnici dogajalo prejšnji teden?

Aleksej Nikolić
Sportal Slovenski reprezentant se seli v Španijo
Ne spreglejte