Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
12. 9. 2015,
14.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Latvija

Sobota, 12. 9. 2015, 14.53

7 let, 12 mesecev

Konec je, Slovenija zapušča EuroBasket

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za slovensko košarkarsko reprezentanco se je evropsko prvenstvo v košarki končalo. Poraz proti Latvijcem je bolel, a je bil tekmec tokrat bolj čvrst in željan uspeha.

Ker je tekma osmine finala ključna, saj poraženec zapusti prvenstvo, bi pričakovali, da se bodo roke glavnim akterjem kaj zatresle. A so se pri Latvijcih v prvem polčasu zelo malo. V prvi četrtini so za dve točki metali celo stoodstotno, do polčasa pa je bil njihov met iz igre 16/26 (12/17 za dve točki, 4/9 trojke). Slovenci so pot do koša iskali prek trojk. V prvih 20 minutah so jih vrgli kar 16 ter jih šest zadeli.

Do odhoda na krajši počitek, zaostanek je bil takrat 40:42, izbranci Jureta Zdovca sploh niso metali prostih metov, pa čeprav so Latvijci igrali čvrsto v obrambi, a so jim sodniki le šestkrat zapiskali osebno napako. Naša obramba je bila preveč luknjičasta, kar je prvega moža stroke verjetno motilo in je fantom v garderobi to dopovedal.

Niso našli pravega ritma

Latvijci so vodili že s sedmimi točkami razlike (36:29), a so se Slovenci na čelu s kapetanom Juretom Balažičem, ki je praznoval rojstni dan, hitro vrnili nazaj v igro. Glavni akter na parketu je bil v prvem delu Zoran Dragić. Igra je veliko slonela na njem, zadel pa je 12 točk. Rezerve so bile tudi še v Jaki Blažiču, ta je odlično začel, si sicer priigral dva osebni napaki, v drugi četrtini pa ni stopil na parket nogometnega štadiona Stade Pierre Mauroy.

A ni bila zgodba v drugem polčasu nič drugačna. Slovenci so prve proste mete metali pri zaostanku z 42:48, ko je bil obakrat uspešen Dragić. V naših vrstah je bilo še naprej premalo odločnosti. Prav tako nismo znali izkoristiti padca v latvijski igri, ki je trajal skoraj štiri minute in pol. Takrat smo dosegli le šest točk, da smo se približali na 50:51.

Ko so odrezali Dragića, jim je bilo še lažje

Slovenska reprezentanca je na prelahek način dobivala koše, Latvijci pa so v drugem delu dobro odrezali mlajšega od bratov Dragić, s tem je Slovenija dodatno izgubila kreativnost.

Trojka Dairisa Berzinsa dobre štiri minute pred koncem za 67:57 je že dala vedeti, da se četrtfinale Sloveniji odmika. Alarm je začel glasno zvoniti. Latvijci so si priigrali bistveno boljša izhodišča za met, medtem ko so se naši še naprej mučili in na koncu sklonjenih glav zapuščali velikansko dvorano, v kateri je bilo presenetljivo veliko ljudi.

Zgodbe na letošnjem EuroBasketu je bilo tako po prihodu iz Zagreba kmalu konec, ob Sloveniji pa bo ob koncu prvenstva zapisana uvrstitev 9.–16. mesto.

Ne spreglejte