Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
17. 10. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Natisni članek

kvalifikacije svetovno prvenstvo Igor Kokoškov Rado Trifunović

Torek, 17. 10. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

Kokoškov iz ZDA: Vsak, ki želi dobro košarki v Sloveniji, naj nameni popolno podporo Trifunoviću

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23
Rado Trifunović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pred natanko mesecem dni je Goran Dragić na evropskem prvenstvu v košarki visoko v zrak dvignil pokal za najboljšo ekipo. A časa za počitek slovenska reprezentanca nima, saj jo že čez dober mesec čakajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2019 na Kitajskem. Iz ZDA se je oglasil nekdanji selektor Igor Kokoškov, ki ne želi, da se razmišlja in govori o letu 2019 in morebitni njegovi vrnitvi ter poudaril: "Moje osebno mnenje je, da si selektor, ki bo vodil ekipo in prišel z njo skozi kvalifikacije, zasluži, da vodi ekipo tudi na velikem tekmovanju."

Ker se v ligi NBA ne bodo zmenili za termine Mednarodne košarkarske zveze (Fiba), v katerih bodo potekale kvalifikacije za svetovno prvenstvo, trenerji in košarkarji iz najmočnejše lige na svetu na bodo mogli biti del reprezentance novembra in februarja, ko bodo štiri od skupno šestih tekem prvega dela kvalifikacij. Enaka zgodba je v Evroligi.

"Gre za izjemnega mladega strokovnjaka in izjemnega človeka"

Prav zaradi tega Igor Kokoškov, ki je pred natanko mesecem popeljal Slovenijo do zgodovinske zlate medalje, ne bo mogel voditi naše izbrane vrste v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019. Reprezentanci bo pomagal le kot svetovalec, popolnoma pa zaupa svojemu nasledniku Radu Trifunoviću, ki je bil njegov pomočnik v zadnjih dveh letih.

Prispevek iz oddaje Zicer na Planet 2 in pogovor s Trifunovičem in Kokoškovom

"Veseli me, saj gre za izjemnega mladega strokovnjaka in izjemnega človeka. Imenovanje Trifunovića za selektorja pove, da na Košarkarski zvezi Slovenije delajo načrtno," se je iz ZDA za oddajo Zicer na Planet 2 oglasil Kokoškov.

"Naša želja je, da se uvrstimo na SP. In hkrati tudi dolžnost."

Rado Trifunović se zaveda, da ne bo mogel računati na pomoč Gorana Dragića. | Foto: Vid Ponikvar Rado Trifunović se zaveda, da ne bo mogel računati na pomoč Gorana Dragića. Foto: Vid Ponikvar Slovenija bo v uvodnem delu kvalifikacij igrala v skupini z Belorusijo, Črno goro in Španijo. Trifunović poudarja, da bo nadaljeval hiter način igre, kakršnega smo lahko videli pod taktirko Kokoškova: "Ne bi bilo pametno nehati igrati tako. Vztrajati moramo pri takem igranju. S tem smo dosegli veliko. S sodelovanjem z Igorjem bo to lažje izpeljati. Še vedno bomo gojili hitro košarko."

V primeru napredovanja (tri najboljše ekipe) bo Slovenija nastopila v drugem delu, v katerem se križa s skupino B, v kateri so Latvija, Švedska, Ukrajina in Turčija. Na prvenstvo potujejo tri najboljše izbrane vrste. "Uvrstitev na prvenstvo naj ne bi bila vprašljiva. Naša želja je, da se uvrstimo. In hkrati tudi dolžnost," poudarja Trifko.

"Selektor, ki bo prišel skozi kvalifikacije, si zasluži, da vodi ekipo na velikem tekmovanju"

"Ta ekipa pripada Trifunoviću in novim, mladim igralcem. Moje osebno mnenje je, da si selektor, ki bo vodil ekipo in prišel skozi kvalifikacije, skozi vse te tekme – to bo velik izziv –, zasluži, da vodi ekipo tudi na velikem tekmovanju," razmišlja Kokoškov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Ta ekipa pripada Trifunoviću in novim, mladim igralcem. Moje osebno mnenje je, da si selektor, ki bo vodil ekipo in prišel skozi kvalifikacije, skozi vse te tekme – to bo velik izziv –, zasluži, da vodi ekipo tudi na velikem tekmovanju," razmišlja Kokoškov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Veliko se govori o tem, da bi na prvenstvu dirigentsko palico lahko spet predal Kokoškovu. "O tem naj zdaj niti jaz niti slovenska javnost ne razmišlja in govori. To je zdaj najmanj pomembno. Vsak, ki želi dobro reprezentanci in košarki v Sloveniji, naj nameni popolno podporo Trifunoviću in novi ekipi," je sprva dejal Kokoškov.

Predstavil je tudi svoje mnenje o tem, kako bi moralo biti vse skupaj, če se Slovenija uvrsti na prvenstvo na Kitajskem: "Ta ekipa pripada Trifunoviću in novim, mladim igralcem. Moje osebno mnenje je, da si selektor, ki bo vodil ekipo in prišel skozi kvalifikacije, skozi vse te tekme – to bo velik izziv –, zasluži, da vodi ekipo tudi na velikem tekmovanju."

A ključno je, kaj si mislijo odgovorni na Košarkarski zvezi Slovenije … Najpomembneje pa je, da se slovenska reprezentanca odločno poda v kvalifikacije, ki se bodo začele 24. novembra s tekmo proti Belorusiji.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora
 
Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte