Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
25. 8. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

3

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Edo Murić EuroBasket 2017 Igor Kokoškov Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 25. 8. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Intervju: Edo Murić po zmagi Slovenije nad Hrvaško (74:73)

"Kdor misli, da je videl pravega Dončića, se zelo moti"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

3

Slab teden pred začetkom evropskega košarkarskega prvenstva Edo Murić o boju za sanjsko reprezentančno slovo Gorana Dragića, dometu Luke Dončića, balkanski krvi, Hrvatih in klubskem statusu.

Edo Murić | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Potem ko so slovenski košarkarji v predzadnji pripravljalni tekmi na EuroBasket v razprodanih Stožicah v četrtek ugnali Hrvaško (74:73), Edo Murić ni skrival zadovoljstva. S petimi točkami tokrat ni izstopal. Za razliko od prve tekme v Opatiji, kjer je sosedom natresel kar 20 točk. "Pomembna je ekipa. Pomembna je zmaga," komentira 25-letni in 203 centimetre visoki Ljubljančan, ki se bo nocoj z ekipo trenerja Aleksandra Petrovića pomeril še za zaprtimi vrati. Nato še dva treninga in pot v Helsinke, kjer bo Slovenija domovala v prvem delu EuroBasketa.


Čeprav je jasno, da bodo pomembne predvsem zmage na EuroBasketu, pa bi se s porazom proti Hrvaški v Stožicah verjetno stežka sprijaznili …
Za samozavest so takšne zmage izjemno pomembne. Ne le zaradi sosedskega rivalstva, temveč tudi dejstva, da ima Hrvaška eno najboljših reprezentanc v Evropi. Znova smo dokazali, da lahko premagamo vse. No, lahko pa smo tudi premagljivi za vse. Če se oklenemo četrtkove tekme, si moramo priznati pravo borbenost, a si obenem ne smemo zatiskati oči pred napakami. Preveč je še nihanj. Prehitro dobri akciji sledijo krizne minute. V zadnjem tednu bo treba še trdo delati. Še pred tem nas čaka nova tekma s Hrvaško, resda za zaprtimi vrati. Pogrešal bom odlične navijače, ki so nas pozdravili v Ljubljani. Toda pristop mora biti na najvišji ravni. Predvsem pa sta dve zaporedni tekmi svojevrstna simulacija za EuroBasket. Zmaga nas ne sme uspavati. Petkova tekma bo zelo pomembna.

S Hrvati se bo Slovenija danes pomerila še za zaprtimi vrati. | Foto: Urban Urbanc/Sportida S Hrvati se bo Slovenija danes pomerila še za zaprtimi vrati. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Tekma proti Hrvatom je znova izluščila dve imeni – Luka Dončić in Goran Dragić. Zadnji je vaš stari znanec. S prvim ste letos prvič v ekipi. Vas je presenetil?
Ko ga vidiš, ne verjameš, da je star osemnajst let. Ima neverjetno telo in izjemno glavo. Vsaj v napadu tako nadarjenega košarkarja še nisem videl. Opozoril pa bi na napačno gledanje nanj, ki ponese prav vse. Včasih tudi soigralce. V njem namreč vidimo izdelanega košarkarja. A kdor misli, da je videl pravega Dončića, se zelo moti. Je še daleč od najvišje točke košarkarskega in osebnega razvoja. Ponavljam, star je osemnajst let. Pred njim je še košarkarska rast. Že zdaj izstopa, a v njegovi igri je še veliko rezerv. Morda celo nekoliko več v obrambnih akcijah. Če bo ostal zdrav, kar mu sicer od srca želim, bo čez nekaj let eden najboljših posameznikov v celotni evropski košarkarski zgodovini.

Kakšen pa je v slačilnici?
Super fant! Okolica ga kuje v zvezde, on pa ostaja zadržan. Je pravi soigralcev in tudi prijatelj. Dober človek. Verjamem vanj. Ne le jaz. Temveč Slovenija, Evropa in svet. Veselim se njegovih nadaljnjih razvojnih korakov in sezon v ligi NBA, kjer bo sprehajal ameriške zvezdnike.

O Dončiću z izbranimi besedami | Foto: Urban Urbanc/Sportida O Dončiću z izbranimi besedami Foto: Urban Urbanc/Sportida Tu je še Gogi …
On je vodja ekipe. Nato smo vsi drugi. Verjamem, da smo z Dončićem dobili igralca, ki ga bo dostojno nasledil. A trenutno je številka ena še vedno Dragić.

Kapetan. V tej vlogi je stopil v prvo vrsto in napovedal napad na kolajno.
Te njegove besede so velika obveza. Vsa čast za pogum. Soigralci smo prvi, ki bomo storili vse za pomoč. Dali bomo vse – srce, kri in znoj, da uresničimo njegovo željo in mu omogočimo dostojno slovo.

Vsaj v pripravljalnem obdobju ste se usidrali v začetno peterko. Vas to preseneča?
Pomembno je, kaj pokažeš na tekmi. Da, lepo je začeti tekmo. To je svojevrstna čast in zaradi načina priprave na začetek tudi privilegij. A še lepše je tekmo končati. Znano pa je, da trenerji med tekmami iščejo udarno peterko, ki ima najboljši ritem. Predvsem pa vedno poudarjam, da je v reprezentanci na prvem mestu ekipa. Pomembno je, da zmagujemo.

So vam šli kdaj v nos medijski zapisi, da je Slovenija najbolj šibka na položaju krilnega centra, kjer ste se, vsaj v zadnjih akcijah, udomačili?
Vseeno mi je, kaj pišete. Ne berem medijskih zapisov, še manj forumov. V prvi vrsti se dokazujem sam sebi. Ne potrebujem nekoga, da bi me grajal ali pa mi pihal na dušo. Verjamem pa, da sem dokazal, da se lahko kosam z višjimi in močnejšimi igralci. Zakaj? Ker imam večje srce.

Kaj bi označili za izvor takšnega pristopa?
To je moja balkanska kri. To imamo v družini. Starša sta izjemno borbena. Z bratom sva to le nasledila.

Ali v slovenskem športnem prostoru pogrešate tovrstno odločnost, včasih tudi predrznost?
Poglejte, tudi Slovenija je del Balkana. Tudi Slovenci so lahko trmasti. Znamo se stepsti in pokazati vročo kri. Po drugi strani pa boste v drugih republikah nekdanje skupne države hitro naleteli na kakšnega, ki je pretirano ležeren.

Za konec še klubsko vprašanje. Na EuroBasket boste odšli brez delodajalca?
Da. Na tem področju ni nič novega. S tem se ne želim obremenjevati. Odgovor vam bom lahko dal po vrnitvi z evropskega prvenstva.

Ne spreglejte